Ismét Ludovic Orban lesz a miniszterelnök?

2020. december 16., szerda, Belföld

A Nemzeti Liberális Párt (NLP) elnöke, Ludovic Orban úgy kívánja kilendíteni a holtpontról a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR) és a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjából (PLUS) összeolvadt USR–PLUS-szal és az RMDSZ-szel folytatott koalíciós tárgyalásokat, hogy a már bejelentett Florin Cîțu pénzügyminiszter helyett ismét magát javasolja kormányfőnek. Tegnap esti lapértesülések szerint Az USR–PLUS és az RMDSZ ma ad választ arra, hogy támogatja-e ezt az elgondolást.

  • Fotó: zf.ro
    Fotó: zf.ro

Mint ismert, a koalíciós tárgyalások elakadtak, miután az USR–PLUS nem egyezett bele, hogy a miniszterelnöki tisztségről a választások után lemondott Orban legyen a képviselőház elnöke, és a NLP adja a kormánykoalíció miniszterelnökét is Florin Cîțu személyében. Az újabb javaslatot a média úgy értelmezte, hogy az USR–PLUS jelöltje lehetne a képviselőház, az RMDSZ-é pedig a szenátus elnöke, de még egyik párt sem foglalt állást az ügyben.

Ludovic Orban azt követően jelentette be múlt héten a lemondását, hogy az egy éve kisebbségben kormányzó NLP a várakozásokon alul teljesített a december 6-i parlamenti választásokon és alulmaradt legfőbb riválisával, a Szociáldemokrata Párttal (SZDP) szemben. A hírtelevíziókban megszólaltatott elemzők szerint Orbannak sosem volt túl jó viszonya az NLP éléről államfővé választott Klaus Iohannisszal, és most valójában az államfő látta elérkezettnek az időt félreállítására.

Orban azonban nem a pártelnökségről mondott le – ahogy azt az NLP választási kudarca indokolta volna –, hanem a miniszterelnökségről, és igyekszik megtartani befolyását az NLP felett. Egyes források szerint az NLP már az Orbanhoz közel álló Cîțu miniszterelnök-jelölti nevesítésével is szembement Iohannis elképzelésével, aki az ügyvezető miniszterelnök Nicolae Ciucă védelmi minisztert, volt vezérkari főnököt látta volna szívesebben a koalíciós kormány élén. A kormányfői széket átengedő Orban ráadásul olyan poszt – a képviselőház elnöki tisztsége – megszerzéséhez kért és kapott felhatalmazást az NLP-től, amelyet nagyobb koalíciós partnere is kinézett magának Dan Barna USR-elnök számára.

Orban tegnap tájékoztatta visszatérési elképzeléséről leendő koalíciós partnereit, de az USR–PLUS és az RMDSZ vezetői is gondolkodási időt kértek, annál is inkább, hogy Orban múlt heti lemondatásának hátterében nemcsak az NLP választási kudarca állt, hanem az is, hogy az USR–PLUS már a választási kampányban jelezte: nem szívesen látná Orbant egy koalíciós kormány élén. Ludovic Orban visszatérése ugyan helyreállítaná az USR–PLUS és az RMDSZ által szorgalmazott egyensúlyt a koalícióban, de az NLP amúgy is megtépázott hitele tovább romlana, és Orbannak feltehetően párton belüli ellenlábasaival is nehéz lesz elfogadtatnia azt, hogy csak ő jelent megoldást a lemondásával előidézett problémára.

A G4media értesülése szerint az USR–PLUS és az RMDSZ mára ígért választ Ludovic Orbannak arra, hogy támogatják-e miniszterelnök-jelöltségét.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1028
szavazógép
2020-12-16: Belföld - :

Tőkés László: Szükséges a román–magyar megbékélés

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a román–magyar megbékélés szükségességére hívta fel a figyelmet az 1989-es romániai forradalom 31. évfordulója alkalmából tartott temesvári rendezvény megnyitóján tegnap.
2020-12-16: Közélet - Nagy B. Sándor:

Heraldikai Érdemkereszttel tüntették ki Szekeres Attila Istvánt

Heraldikai Érdemkereszttel tüntette ki a Moldovai Köztársaság Elnökségének Országos Címertani Bizottsága dr. Szekeres Attila István sepsiszentgyörgyi heraldikust, az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elnökét, a Háromszék munkatársát. A rangos kitüntetésre az adományozó szervezet munkájának támogatásáért és a jelképkutatás terén kifejtett építő jellegű tevékenységéért találták méltónak. A kitüntetésről, mely bevallása szerint váratlanul érte, december 4-én értesült a Chișinăuban szervezett 14. Heraldikai Szimpózium ünnepélyes megnyitóján, mielőtt online előadását megtartotta.