Alakul a parlament

2020. december 22., kedd, Belföld

Megalakultak tegnap a képviselőházi frakciók, és a mandátumigazoló bizottságot is megválasztotta első plenáris ülésén az új összetételű alsóház. A Szociáldemokrata Párt (SZDP) frakciójának 110 tagja van (a képviselők teljes számának a 33,33 százaléka), frakcióvezetőnek Alfred Simonist választották meg.

  • Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője Csoma Botond lesz
    Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője Csoma Botond lesz

A Nemzeti Liberális Pártnak (NLP) 93 tagja van az alsóházban, ami a képviselőházi mandátumok 28,18 százalékát jelenti. A liberálisok frakcióvezetője Gabriel Andronache lesz. A Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja alkotta USR–PLUS Szövetség frakciójában 55-en lesznek (16,66 százalék), Ionuţ Moşteanu lesz a frakcióvezető. A Románok Egyesítéséért Szövetség (AUR) frakciójának, amelyet George Simion vezet, 33 tagja lesz (10 százalék). Az RMDSZ 21 tagból (6,36 százalék) álló frakcióját Csoma Botond vezeti. Varujan Pambuccian, a nemzeti kisebbségek frakciójának vezetője nem volt jelen az alakuló ülésen, ő telefonon keresztül kommunikált a mandátumigazoló bizottság képviselőivel. A frakciónak 18 tagja van. A mandátumigazoló bizottság csupán az AUR listáin képviselővé választott Francisc Tobă mandátumát nem igazolta. Pártja azért nem kívánta igazolni mandátumát, mert felmerült a gyanú, hogy Francisc Tobă részt vett az 1989-es forradalom elfojtására tett kísérletben.

A 136 tagot számláló felsőház is megtartotta tegnap alakuló ülését. Az SZDP-nek 47, a NLP-nek 41 szenátora lesz az új összetételű parlamentben. Az USR–PLUS Szövetség 25 szenátori mandátumot szerzett, az AUR 14-et, az RMDSZ-nek pedig 9 szenátori hely jár. Az ülést meg kellett szakítani, mert a szenátus mandátumigazoló bizottságának kérnie kellett a bukaresti közegészségügyi igazgatóságot, ellenőrizze az AUR listáján szenátori mandátumot nyert Diana Şoşoacă orvosi igazolását, amely mentesíti a maszkviselési kötelezettség alól. Végül egyöntetűen elfogadták a szenátorok a mandátumigazoló bizottság jelentését, mely megállapította, valamennyi szenátort a törvényi előírások betartásával választottak meg.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4439
szavazógép
2020-12-22: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Egészségvédelmi előírások betartását ellenőrizték (Háromszéken nem bírságoltak)

Országos kampányt indított a munkafelügyelőség a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó intézkedések – otthoni munkavégzés, távmunka, eltérő időpontban kezdődő és záruló műszakok – ellenőrzésére, felügyelőik az ötven főnél több alkalmazottat foglalkoztató vállalkozásoknál vizsgálták az előírások betartását.
2020-12-22: Belföld - :

Hírsaláta

OLTÁS NEM, ISKOLA IGEN. Romániában a tanárok 56 százaléka nem akarja beoltatni magát – derült ki abból a felmérésből, amely a Spiru Haret tanügyi szakszervezet megrendelésére készült.