A forradalom évfordulóján

2020. december 23., szerda, Belföld

Ünnepi üzenetet tett közzé Klaus Iohannis államfő tegnap az 1989 decemberi román forradalom évfordulója alkal­mából.

  • Fotó: RFI Romania
    Fotó: RFI Romania

„31 évvel ezelőtt tették le a románok a mai demokratikus Románia alapkövét. A több évtizedes zsarnokság alatt összegyűlt lázadást, fájdalmat és rettegést az antikommunista forradalom mozgatórugójává változtatták. Az 1989. decemberi véráldozat révén véget vetettek egy törvénytelen, bűnöző rendszernek, és embertársaink bátorsága, elszántsága visszaadta szabadságunkat és méltóságunkat. Soha senkinek nem szabad elfelejtenie, hogy a románok a tankok elé álltak eszményeik védelmében. És azóta, mindörökre, december 22-e a romániai forradalom győzelmének napja lett, amelyet minden generációnak meg kell tartania emlékeze­tében és méltóképpen tisztelnie kell” – hangsúlyozza az államfő.

Iohannis emlékeztetett a forradalom emberáldozataira, valamint arra, hogy az akkori áldozatok utódai továbbra is lelki sebeket hordoznak, amelyeket tovább mélyít, hogy a véres megtorlás elkövetőit azóta sem vonták büntetőjogi felelősségre. „Az igazságszolgáltatásnak meg kell tennie a kötelességét! Bármilyen késedelem súlyos, demokráciaellenes támadássá változtatja ezt a szégyenteljes lemaradást” – írja üzenetében.

Iohannis leszögezi: az 1989. decemberi hősök célja egy demokratikus Románia volt, értékrendjük pedig az euroatlanti értékekhez kötődik. Az alapvető jogok és szabadságok, a pluralizmus, a választási jog védelme révén, a meritokrácia előmozdításával, a jogállamiság megerősítésével, a kisebbségek jogainak védelme által tisztelgünk a romániai forradalom áldozatainak emléke előtt. Tartsuk életben a romániai forradalom áldozatainak emlékét, és védjük meg a véráldozat révén kivívott eszméket!” – üzente az államfő.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4344
szavazógép
2020-12-23: Nyílttér - :

Cserkésztörvények

Igazságtalanul elszakított nemzeti létünk egyik fennmaradási lehetősége az erdélyi magyar sors gazdagítása reményt adó tettekkel, példákkal. A cserkészet ehhez járult hozzá, a román cserkészszövetséggel, a túlélés lehetőségeként.
2020-12-23: Belföld - :

Csökkenő munkanélküliség

5,2 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta 2020 harmadik negyedévében, ez 0,2 százalékpontos csökkenést jelent az előző negyedévhez viszonyítva – közölte az Országos Statisztikai Intézet.