Gyermekarcokra világító csillag

2020. december 24., csütörtök, Máról holnapra
Mózes László

Szíve szerint a téli napforduló idején felment volna a Madarasi-Hargitára, hogy onnan, a Székelyföld magaslatáról tekintse meg a betlehemi csillagot.

Vagyis az együttálló Jupiter és Szaturnusz bolygókat, melyek együttes fényessége olyan, mint amilyen a születés idején tán a betlehemi csillagé is lehetett. Némely tudósok ezért is emlegetik betlehemi csillagként a mostani égi tüneményt, mely valójában a két bolygó ritka együttállása, egymáshoz legközelebb éppen december 21-én érkeztek. De a téli Hargita csillagai, miként a fagyos magaslatok legtöbbje, egyelőre csupán álom számára. Ezért hát nézegette a helyszínen készült, az összeolvadni látszó bolygókat mutató fotográfiákat, és arra gondolt, bár a szomszédos fényekre pillantson rá, így kilépett az esti Erzsébet parkba. Tudta, hogy a külső ragyogás hanyagolható, hiszen az igazi fények bent világítanak, de mégis kíváncsi volt Sepsiszentgyörgy esti hangulatára.

Átsétált a parkbéli tavacska kivilágított hídján, s láthatta, amint a kis égők szentjánosbogarakként rajzolják ki annak ívét, illetve azt is, ahogy a komor vízben tükröződik az építmény. Aztán a kőoroszlánok felé tartott, melyek a szabadság jelképeiként őrizték, őrzik a várost. Ahogy közelített az emlékmű felé, aprócska, siető gyermekeket vett észre, némelyek álldogáltak, egyesek felkapaszkodtak az oroszlánokra, mások éppen rohangáltak.

A kisdiákok azért érkeztek a parkba, hogy róluk készülő fényképeikkel megajándékozzák szeretett, ám egyre jobban hiányzó tanító nénijüket. Persze, látják és hallják őt naponta a számítógép képernyőjén, de elmarad az ölelése, tekintetének és hangjának melegsége. És ahogy telnek a szürke téli napok, ahogy fogy a nappali fény, e hiányérzet egyre erősödik. Ezért hát elhatározták, meglepik őt egy kis csekélységgel, egy albummal, melynek képein mindannyian úgy mosolyognak, mint rég, mintha mi sem történt volna. S íme, végre elérkezett a találkozás pillanata, élő láncként fonják körbe tanító nénijüket, s átadják neki könyvecskéjüket.

És mintha ott, akkor, nem csupán a parkbéli színes égők, a sárgás lámpák, hanem a betlehemi csillag is megvilágította volna a ragyogó gyermekarcokat. Szembogaraikban a remény fénye tükröződött, hiszen mindannyian abban bíznak, hogy az angyal nem csupán várt ajándékaikat helyezi majd el a karácsonyfa alá, hanem visszahozza azt, ami számukra a legfontosabb: visszahozza gyermekkorukat, nevetéseiket, örömeiket, közösségüket és egymáshoz való közelségüket, visszahozza az életet az iskola kapuján innen és túl…

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 767
szavazógép
2020-12-24: Közélet - :

Ne féljetek, velünk az Isten (Főpásztori üzenetek karácsonyra)

Jézus születésének ünnepén ez évben is üzentek történelmi egyházaink főpásztorai híveiknek. Ezúttal a koronavírus okozta világjárvány hatásai érződnek a levelekben, de mindenik előrevetíti a reményt is. Kovács Gergely, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye érseke, Bálint Benczédi Ferenc, a Magyar Unitárius Egyház püspöke, Koszta István, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspökhelyettese egyaránt Lukács evangéliuma második részéből (2,10–14) választott alapigét, Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke Máté evangéliumából (1,22–23): velünk az Isten. Az alábbiakban ezekből a pásztorlevelekből szemlézünk.
2020-12-24: Közélet - :

Beszélgetések életről, világról (Megjelent)

Karácsony előestéjén jött ki a nyomdából lapunk könyvkiadójának újabb könyve. Csinta Samu: Por alatt parázs című, a Kaláka Könyvek sorozat részeként megjelent kötete válogatás azokból az interjúkból, amelyek lapunk hasábjain jelentek meg az elmúlt években.