Kezdődik az oltás

2020. december 26., szombat, Belföld

Megérkezett a fővárosi Cantacuzino katonai-orvosi kutatóintézetbe az első tízezer adag koronavírus-elleni oltóanyag, a vakcina beadása – uniós összehangoltságban – holnap kezdődik.

Első körben azt az ötezer kórházi alkalmazottat (orvosokat, asszisztenseket, kisegítő személyzetet) oltják be, akik koronavírusos betegeket ápolnak, a második szakaszban a veszélyeztetett kategóriákba tartozó és az alapvető fontosságú tevékenységet végző lakosság, a harmadik szakaszban pedig a lakosság többi része részesül oltásban. Mint Florin Cîţu miniszterelnök ismertette, Romániába hetente körülbelül 140.000 adag vakcina fog érkezni.

Az ünneppel összekötött hétvégén egyébként az átlagosnál is kevesebb, mindössze 4352 tesztet végeztek, ezeknek azonban nagy hányada, majdnem 32 százaléka lett pozitív. A péntek délelőtt – szombat délelőtt regisztrált 1387 új esetből 19-et jelentettek Kovászna megyéből, ezzel Háromszék fertőzöttségi mutatója 0,89 ezrelékre csökkent. Az elmúlt huszonnégy órában a koronavírus 85 áldozatot követelt, Háromszékről nem jelentettek halálesetet. A kórházban ápoltak száma továbbra is csökken, közel kétszázzal kevesebben szorulnak szakintézményi kezelésre, mint egy nappal korábban, a súlyos esetek száma is hússzal csökkent, de még mindig 1200-nál több beteget kell intenzív osztályon ápolni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4538
szavazógép
2020-12-26: Világfigyelő - :

Már csak egy kell (Európai polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért)

Már csak egy országból kell a szükséges számú aláírás, hogy sikeres legyen a Székely Nemzeti Tanács által a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés - közölte a kezdeményezés kapcsán indított petíció kampányfőnöke az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában. Pesty László elmondta: a héten Svédországban is összegyűltek a szükséges aláírások, így már csak egy országban kell teljesíteni az előírást.
2020-12-27: Belföld - :

A teszteltek negyede fertőzött

A szombat délelőtt – vasárnap délelőtti időszakban elvégzett 7783 tesztnek több mint egynegyede, 26,32 százaléka pozitív lett, ez 2049 új esetet jelent.