Férfi kézilabdaHatodik négyes döntőjét játssza a Veszprém

2020. december 28., hétfő, Sport

Ma és holnap rendezik Kölnben a férfi kézilabda Bajnokok Ligája előző idényéből elhalasztott négyes döntőjét. Az elődöntőben a THW Kiel lesz a Telekom Veszprém ellenfele, a másik ágon pedig a Barcelona és a Paris Saint-Germain csatázik a fináléba jutásért.

  • Fotó: Facebook / Telekom Veszprém Handball Team
    Fotó: Facebook / Telekom Veszprém Handball Team

A Veszprém és a Kiel eddig 22-szer játszott egymással: egy döntetlen mellett a németek tízszer, a magyarok 11-szer nyertek. A jelenlegi idény csoportkörében október 28-án Kielben döntetlennel (31–31), december 2-án Veszprémben hazai sikerrel zárult a meccsük (41–33).

A Veszprém dán irányítója, Rasmus Lauge Schmidt térdműtét miatt biztosan nem játszhat, az egyiptomi Omar Jahja és Ligetvári Patrik szereplése pedig koronavírusos megbetegedés miatt kérdéses. A világjárvány a német együttest is sújtja, ennek ellenére 11 győzelemmel és egy vereséggel menetel a Bundesligában. A főpróba mindkét csapat számára remekül sikerült: a Veszprém múlt csütörtökön 36–24-re nyert Szegeden, a Kiel pedig szerdán 32–23-ra győzött a Rhein-Neckar Löwen ellen.

Az európai szövetség (EHF)  elemzése szerint védekezésben Blaz Blagotinsek, Rogerio Moraes, Vuko Borozan és Jorge Maqueda vezérletével a Veszprém a négyes mezőny legjobbja. A PSG védelme sokat erősödött, agresszívabbá vált, a katalán és a német csapatnak viszont javulnia kell ebben a játékelemben.

Az EHF szerint kapusposzton a katalánok verhetetlenek, mert Gonzalo Pérez de Vargas és Kevin Möller egyenrangúak, és bár Vincent Gérard, Niklas Landin, illetve Rodrigo Corrales is kiváló teljesítményre képes, de egyik csapat kapuspárosa sem képvisel olyan minőséget, mint a spanyol együttesé.

A támadójátékot és a kispadot illetően is a spanyol együttest tartják a legjobbnak, mivel két egyenlő erősségű sora van. A Veszprém kapcsán a több poszton bevethető Kentin Mahé mellett a két világklasszis balszélsőt, a három kiváló jobbátlövőt emelték ki. A tapasztalat a Veszprém mellett szól, mert hat BL-győztes játékosa van, és a többiek is jó néhányszor szerepeltek már a négyes döntőben.  A magyar csapatnak ez lesz a kilencedik BL-elődöntője, a fináléba eddig négyszer jutott be. A Kiel 15. alkalommal szerepel az elődöntőben, a Barcelona már a 21. elődöntőjére készül, a Paris Saint-Germain pedig a negyedik elődöntőjét vívja.

A négyes döntő programja: * ma, elődöntők: Barcelona–Paris Saint-Germain (19 óra – Digi Sport 1), Telekom Veszprém–THW Kiel (21.30 óra – Digi Sport 1) * holnap, helyosztók: a 3. helyért (19 óra – Digi Sport 2), döntő (21.30 óra – Digi Sport 2).

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 636
szavazógép
2020-12-28: Sport - :

Lewandowski 2020 legjobb európai sportolója

Robert Lewandowski végzett az élen az európai hírügynökségek legjobb európai sportolóiról rendezett szavazásán. A Bayern München lengyel labdarúgója triplázott a klubcsapatával, azaz a német bajnokság és a kupa mellett Bajnokok Ligája-győzelmet is ünnepelhetett.
2020-12-28: Emlékezet - Magyarósi Imola:

Csoma Sándor nyomában (150 éve született Baráthosi Balogh Benedek)

Szűkebb hazánk szülötte, Lécfalván jött világra 1870. április 4-én. Kelet- és néprajzkutató, tanár, közíró. Édesapja, Balogh Zsigmond földbirtokos Barátosról származott el, anyja Beretzki Ilona. Az ifjú Benedek édesapjától örökölte a történelem iránti szeretetét. Kőrösi Csoma Sándort tartotta példaképének, a tudós felfedező élete hatott rá. Iskoláit ennek szellemében végezte el Székelykeresztúron, Nagyenyeden és Kolozsváron. Tanulmányai végeztével házitanítóként helyezkedett el a Wesselényi családnál, majd 1899-ben Budapestre került, polgári iskolai tanár lett, 1927-től pedig iskolaigazgató a VII. kerületi polgári leányiskolában.