Kicsit kevesebb a súlyos beteg

2020. december 28., hétfő, Belföld

Hetek óta először csökkent 1200 alá az intenzív osztályon ápolt koronavírusos betegek száma Romániában: a december 28-ai jelentés szerint 1197 fertőzött állapota súlyos.

Az elmúlt 24 órában 7704 teszt alapján 2620 új fertőzést igazoltak (571-gyel többet, mint vasárnap), ami viszonylag magas, 34 százalékos pozitivitási arányt jelent (7,68 százalékos emelkedés). Nőtt a kórházi betegek száma is, jelenleg 9957-en vannak, 176-tal többen, mint egy, és 300-zal többen, mint két nappal ezelőtt. A koronavírussal kapcsolatba hozható elhalálozások száma azonban csökkent valamennyit, a legutóbbi összesítésben 104 áldozat szerepel, 65 férfi és 39 nő, közülük 101-nek más betegsége is volt. A gyógyultak száma 543 341. Házi elkülönítésben jelenleg 35 604 igazoltan fertőzött személy tartózkodik, intézményi elkülönítésben pedig 9 594. Karanténban közel 55 ezren várják a 14 napos elszigeteltség lejárását.

Háromszékről második napja nem jelentettek újabb fertőzést, így 4937-nél tartunk (országszinten a járvány kezdetétől 618 429 esetet jegyeztek), megyénk kéthetes fertőzöttségi mutatója pedig 0,8 ezrelékre csökkent. Ennél csak Hargita megyében alacsonyabb, ott 0,4 ezrelékes a fertőzöttség, de 11 más megyében is 1,5 ezrelék alatti. A 3 ezreléket már csak a fővárosban és öt megyében (Ilfov, Temes, Kolozs, Brassó, Konstanca) haladja meg, 21 megyében pedig 1,5 és 3 ezrelék között mozog, tehát az ország felében sárga, negyedében pedig zöld forgatókönyv érvényes. Ennek ellenére Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter azt nyilatkozta, hogy az iskolákat nem nyitják meg mindaddig, amíg az egészségügyi rendszer teljesítőképességének határán áll – és a napokban több orvos is figyelmeztetett arra, hogy a lazább ünnepi hozzáállás eredményét januárban fogjuk látni.

Közben folytatódik az oltási kampány. A hétfői nap folyamán 1101 személy kapta meg a koronavírus elleni vakcinát Romániában, és ezzel 2066-ra nőtt a beoltottak száma; eddig egy személynél jelentkezett enyhe allergiás reakció – közölte a COVID-19 elleni oltással kapcsolatos tevékenységeket koordináló országos bizottság. Az oltóközpontok este 8 óráig tartanak nyitva, így a 17 óra és 20 óra között beadott vakcinákat a következő napi jelentésbe foglalják bele. A következő vakcinaadag ma és holnap érkezik Romániába. Ma Bukarestbe, Kolozsvárra és Temesvárra, holnap pedig Brassóba, Konstancára, Craiovára és Jászvásárra.

Üzembe helyezték a COVID-19 elleni oltásra jelentkezők elektronikus platformját is, amelynek célja, hogy megkönnyítse és gördülékenyebbé tegye az immunizáció lebonyolítását. A magukat beoltatni óhajtó személyek a programare.vaccinare-covid.gov.ro címen iratkozhatnak fel (és onnan értesítik majd őket arról, hogy hol és mikor jelentkezhetnek oltásra), az országos immunizációs stratégia értelmében az első szakaszban oltásra jogosultak, vagyis az egészségügyi alkalmazottak és a szociális gondozók. Ezt követően a második szakaszban oltásra jogosultak is jelentkezhetnek, vagyis a veszélyeztetett személyek, illetve azok, akik kulcsfontosságú ágazatokban dolgoznak. A harmadik szakaszban a lakosság minden további tagja jelentkezhet oltásra. A vakcina akkor hatásos, ha két részben adják be, a másodikat az első után 21 nappal. A védettség nem azonnal alakul ki, hanem a második oltás utáni nyolcadik naptól kezdve.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 756
szavazógép
2020-12-28: Közélet - :

Bővült a tűzoltócsapat

Négy új kollégával bővül a háromszéki tűzoltók csapata, mindannyian a boldești-i Pavel Zăgănescu Altisztképző Iskola végzősei – tájékoztatott a megyei sürgősségi felügyelőség.
2020-12-28: Közélet - :

Kábítószeres járművezető

A sepsiszentgyörgyi rendőrök vasárnap este kilenc órakor a Cigaretta utcában állítottak meg ellenőrzésre egy személygépkocsit.