A zágoni gazdák is adakoztak

2020. december 29., kedd, Gazdakör

A zágoni gazdák is csatlakoztak a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem programhoz. A Székely Gazdaszervezetek Egyesületének (SZGE) felhívására kezdtek gyűjtésbe, az összeadott terményt és készpénzt két kovásznai, karitatív munkát is folytató szervezetnek, a Boldog Apor Vilmos Gyermekvédelmi Központnak és a Tündérvár – Székely Nagycsaládosok Egyesületének ajánlották fel. Az adományok átadására a zágoni Mikes–Szentkereszty-kastélynál került sor. Jelen volt Könczei Csaba parlamenti képviselő, Orbán Miklós SZGE-alelnök, Kiss Gusztáv polgármester, a gyermekotthon képviselői. A Tündérvár egyesület vezetőségének objektív okok miatt kellett távol maradnia.

A rövid ceremónia során Kiss Gusztáv elmondta: a zágoni gazdák körében eddig nem volt mindennapi a jótékonykodás, de az SZGE felkérésének szívesen eleget tettek. Több mint egy tonna burgonyát, hagymát, közel 300 kilogramm búzát és 1000 lej készpénzt adtak össze. A termények zömét a nagycsaládosok egyesülete kapta meg, kevesebbet a gyerekvédelmi központ, ők viszont pénzbeli ajándékot is átvehettek – számolt be a polgármester. A zágoni termelők bármikor készségesen részt vesznek a következő gyűjtésekben, szóljanak, ők teszik a magukét – tolmácsolta a gazdák üzenetét Kiss.

Orbán Miklós a Magyarok kenyere program székelyföldi elindulásáról beszélt. Négy-öt évvel ezelőtt ő személyesen két zsák búzát vitt Magyarországra a Magyarok kenyeréhez, tavaly már ötven tonna, idén mintegy száz tonna termény gyűlt össze – mutatott rá a székelyföldi gazdák igyekezetére.

Könczei Csaba elmondta, tíz éve dolgozik a megye agrárigazgatásában, ismeri a gazdákat, számára nagy örömet jelent, hogy ilyen összefogást, jótékony szándékot lát körükben. Kijelentette: most változás következett be életében, Bukarestben fog dolgozni tovább, de ott is a gazdák érdekét fogja képviselni, magasabb szinten is.

Könczei adománylevelet is átnyújtott a gyermekvédelmi központ vezetőjének, Kolozsi Istvánnak. Az otthonvezető köszönetet mondott az adományokért, meglepetésként az otthon három gyermekével együtt adventi és karácsonyi énekekkel kedveskedett a jelenlévőknek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint jobban vagy rosszabbul fog élni az új évben a tavalyihoz képest?eredmények
szavazatok száma 467
szavazógép
2020-12-29: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Esztendőforduló Bodokon

Községépítésről lenne ez egy összefoglaló, csokorba szedve mindazt, amit a három település lakói a magukénak mondhatnak. Itt a helyiek akarata szerint megmaradt a folytonosság, hiszen kis változásokkal egy olyan községi tanács igazgatja a falvak sorsát, amelynek már több évtized van a háta mögött. Fejlődik, szépül mindhárom falu, jelentős beruházások voltak mindegyikben, és tervekből sincs hiány.
2020-12-29: Gazdakör - Bokor Gábor:

Alakul az agrárképviselet

A december 6-i parlamenti választást követő pártközi egyeztetések, az eskütételek, a nyílt vagy titkos alkudozások után lassan kirajzolódnak az erővonalak az alsó- és felsőházban, sőt, kormányszinten is – a gazdák és a magyar érdekképviseletünk szempontjából is.