BarótBakalódás a gyűlésidőpont körül

2008. október 24., péntek, Nyílttér

Az RMDSZ-frakció tagjai azt javasolták az MPP-nek és a független önkormányzati képviselőknek, hogy mivel Nagy István nem vette figyelembe az egy hónappal korábban hozott határozatukat, és ismét déli egyre hívta össze a tanácsülést, az általuk meghatározott időpontig függesszék fel tevékenységüket.

A javaslat hallatán Nagy István elmondta, hogy azért nem tartotta be a szeptemberben hozott határozatban megállapított időpontot, mert törvénytelennek tartja, s közigazgatási úton megtámadta. ,,Amit önök határoztak, az nem más, mint a polgármesteri hivatal munkájába való beavatkozás. Elmondtam akkor is, elmondom most is: a törvény előírásai szerint a tanácsüléseket én hívom össze, és én felelek a polgármesteri hivatal működéséért is. Az alkalmazottak munkaideje fél négyig tart, fél négykor kimentek az ajtón. Én az önök kedvéért nem fogom őket visszatartani" — fogalmazott.

Az RMDSZ frakcióvezetője, Pál-Szilágyi Zoltán arra emlékeztette Nagy Istvánt, a határozat — mindannak ellenére, hogy közigazgatásilag megtámadták —, még érvényben van, ezért figyelembe kellene venni a tizenegy képviselő által megszavazott helyi törvényt. Vass Csilla felvetésére, hogy mutassák meg, milyen forrásból fedezzék a túlórázó köztisztviselők fizetését, Pál-Szilágyi azt válaszolta, hogy egyrészt nem tartja fontosnak jelenlétüket, hiszen ők előzőleg is beszerezhetik az információkat, másrészt szabadnapokkal is kompenzálhatóak. Vass Csilla értelmetlennek nevezte az RMDSZ ragaszkodását a délutáni időponthoz, amikor ,,a bizottsági gyűléseket mindig délelőtt tartják". Pál-Szilágyi azzal vágott vissza, hogy kifogásait fogalmazza meg hivatalosan, s akkor meglátják, mit tehetnek érdekében. Márton István azt javasolta, ,,a meghívottak és a sajtó előtti szórakozásnak" vegyék elejét, a frakcióvezetők vonuljanak vissza, s konzultáljanak a kérdésről. Bár a javaslatot elfogadták, Pál-Szilágyi Zoltán és ifj. Csiki Béla néhány perces négyszemközti beszélgetése nem hozott semmi újat: a munka felfüggesztéséről szóló javaslatot az RMDSZ hat szavazattal támogatta, az MPP és a függetlenek pedig három-három arányban ellenezték, illetve tartózkodtak, így nem gyűlt össze az elfogadáshoz szükséges voks.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 92
szavazógép
2008-10-24: Nyílttér - Farkas Réka:

Ki a felelős?

Több mint egy hónap van még a választásokig, hivatalosan el sem kezdődött a kampány, de elindult a felelősségkeresés a majdani eredményekért. Több ízben megírtuk magunk is, a székelyföldi alacsony részvétel, a függetlenek által elvitt szavazatok elsősorban a szórványban élő magyarságot sújthatják, a visszaosztásnál hiányzó voksok, az ottani jelöltek bejutását kérdőjelezik meg. Nagy kérdés azonban: ki okolható majd mindezért?
2008-10-24: Nyílttér - x:

Az utca hangja

M. ÁRPÁD, Kézdivásárhely. Miután ledolgoztam a csavargyárban harmincöt évet, és a gyár 2005-ben bezárta kapuit, elmentem a Conico cég kézdivásárhelyi munkapontjához, ahol két évet és két hónapot dolgoztam. Ez idő alatt a munkaadó nem tartotta be az ágazati munkaszerződést, amiért beadvánnyal fordultam a munkaügyi minisztériumhoz: megírtam, hogy csalnak a fizetésekkel. Megtudva, hogy panaszkodtam, fogták magukat, és engem kirúgtak, átszervezés címen megszüntették a munkahelyemet.