Ezerkilencszázötvenhatra emlékeztek - Baróton

2008. október 24., péntek, Közélet

A magyar szabadságharc évfordulója alkalmából a szovjet csapatokkal szemben állókra, a lehetetlent vállalókra és az erdélyi áldozatokra emlékeztek Baróton a millecentenáriumi emlékműnél.

Az esemény konferansziéja, Demeter Zoltán szóvá tette: bár a szervezők tényleg nem tartották be a törvényes előírásokat, Nagy István polgármesternek figyelembe kellett volna vennie a rendezvény jelentőségét, s nem illegalitásba taszítani az emlékezni vágyókat.

Márton Árpád képviselő Ómolnár Miklós 12 nap, amely... című könyvéből idézett, majd kijelentette: a mai nemzedéknek kötelessége fejet hajtani azok előtt, akik hitték, s életüket is képesek voltak áldozni a szabad, diktatúra nélküli életért. A Szé­kely Nemzeti Tanács bardoc-miklósvárszéki elnöke, Szabó Miklós sajnálatát fejezte ki, hogy azok, akik ötvenkét esztendővel ezelőtt fegyvert ragadtak a nemzet érdekében, napjainkban nem minden esetben örvendenek hivatalos elismerésnek. Mint mondotta, a mai nemzedék számára eljött a pillanat, hogy az ősök példáját követve valami emlékezeteset tegyen a nemzet érdekében. Ezt úgy lehetne elérni, ha az önrendelkezés megvalósítását mindenki zászlajára tűzné, és egységesen kiírnák az erről szóló népszavazásokat. Id. Antal István nyugalmazott lelkipásztor rövid imát követően arra emlékezett, hogy mint fiatal lelkész miként élte meg 1956 októberét, illetve az azt követő nehéz éveket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 349
szavazógép
2008-10-24: Közélet - Iochom István:

Ezerkilencszázötvenhatra emlékeztek - Kézdivásárhelyen

A magyar forradalom és szabadságharc 52. évfordulóján tegnap este a Szoboszlai-perben kivégzett hősök emlékére Kézdivásárhelyen a református temetőben állított kopjafánál — melyen a tíz kivégzett, Szoboszlai Aladár, Huszár József, Ábrahám Árpád, dr. Kónya B. István, Orbán Károly, dr. Ştefan Fîntînar, Lukács István, Tamás Imre, Tamás Dezső és Orbán István neve olvasható — a Református Kollégium tanárai és diákjai, valamint az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt politikusai, köztisztviselői, a megyei tanács elnöke, a céhes város vezetői rótták le kegyeletüket.
2008-10-24: Máról holnapra - Sylvester Lajos:

Sólyom László Székelyföldön

Sólyom László székelyföldi hivatalos látogatása során a szó fizikai-földrajzi értelmében is bejárja Székelyföldet, azaz a mai politika divatos, az autonómiát helyettesítő szavával ellátogat abba a térségbe, amelynek igenis, etnikai alapon is megvan a maga ,,mássága", különbözősége, mint az ország többi régiójának.