Kreatív játék és rejtvény Márton Áron püspökrőlCselekvő iskola

2021. január 12., kedd, Magazin

Márton Áron püspök szülőfaluja kilenc hónapos programmal készül a nagy egyházfő születésének 125. évfordulójára. A program kezdeményezője P. György Alfréd csíkszentdomokosi születésű szerzetes, megvalósításában segítenek helybeli imacsoportok, önkéntesek, a Szent Margit Rendház, a plébánia, a Márton Áron Múzeum.

  • Csíkszentdomokos. Fotó: martonaronmuzeum.ro
    Csíkszentdomokos. Fotó: martonaronmuzeum.ro

A decemberben megkezdett nagykilenced a minden hónap utolsó szombatján Csíkszentdomokoson végzett szentmisék mellett tematikus programokat is tartalmaz. A februári szentmisén a gyermekekért és a pedagógusokért imádkoznak, ehhez az alkalomhoz kapcsolódóan a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum önkéntesei Cselekvő iskola címmel kreatív játékra hívják az 5–8. osztályos tanulókat. Három tanulóból és egy pedagógusból álló csapatokat várnak, a múzeum honlapján vagy a bit.ly/nagykilenced linken lehet tájékozódni, jelentkezni pedig a nagykilenced@gmail.com címre írt levélben lehet január 27-ig.

A játék négy kreatív feladatot tartalmaz: kutatás, szöveg- és képértelmezés, digitális és kézimunka, szövegalkotás, videókészítés és főzés is szerepel a részfeladatok között. Ahhoz, hogy a négy kreatív feladathoz eljussanak a csapatok, előbb meg kell oldaniuk négy, Márton Áron püspök életrajzával kapcsolatos rejtvényt. Az első rejtvény helyes megoldásakor megkapják az első kreatív feladat linkjét, az első kreatív feladat végén pedig a második rejtvény linkjét, és így tovább, linkről linkre haladva bontják ki a feladatokat.

Újszerű eleme a játéknak, hogy a vezető tanároknak külön rájuk vonatkozó, a játék folyamatát értékelő feladatot kell megoldaniuk, az erre kapott pontszám beleszámít a csapat teljesítményébe. Az elkészült munkákat február 20-ig kell beküldeni, a legtöbb pontot összegyűjtő hét csapat Csíkszentdomokoson táborozhat augusztus végén.

Bővebben a martonaronmu­zeum.ro honlapon.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2536
szavazógép
2021-01-12: Magazin - :

Magyar Vándor – akár a film, de ez sör (Sörcsap – a székely sörkalauz)

A sepsiszentgyörgyi központi piac egyik élelmiszerboltjában akadtam rá az anyaországi Szent András Sörfőzde által készített, Magyar Vándornak keresztelt habos nedűre. Korábban már sokat olvastam róla, így tudtam, hogy jó seritallal van dolgom, és kóstolás után ezt én is határozottan megerősíthetem.
2021-01-12: Emlékezet - :

Lázadó Krisztus Székelyvéckéről (Visky Árpád emlékére)

„Négy sovány nyárfa hegedül. / Jaj, hová legyen az ember, / ha sokadmagával van egyedül?
(Szőcs Kálmán: Csöndes kiáltvány)
Ma harmincöt éve, 1986. január 12-én városunk, Sepsiszentgyörgy Őrkő melletti elhagyott erdejében holtan találták Visky Árpád színművészt, az erdélyi színjátszás már éltében legendás alakját, felakasztva egy fára. Érdekes módon egy éppen arra járó milicista bukkant rá, zsebében egy fecnit „találva”, rajta a következő sorokkal: „Anna-Márta, Virág és Zita! Az ÁBC sorrendjében!!! Nekem csak ti voltatok és más senki!!! Bocsássatok meg tettemért. Nem tehettem másként! Édesapátok és a Férjed.”