Tinédzserek a szülőasztalon

2021. január 14., csütörtök, Család

Az Európai Unió országai közül Romániában a második legnagyobb a leányanyák száma – állapítja meg az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) január 8-án közzétett tanulmánya. Az első szexuális partner életkora az esetek majdnem 70 százalékában a serdülőkor határán van.

  • Forrás: noileg.ro
    Forrás: noileg.ro

A dokumentum rámutat: a serdülőkori terhesség számos negatív következménnyel jár a kismamákra nézve, emellett magas költségeket ró a társadalomra. A jelenség ciklikus, ugyanazon családokban nemzedékről nemzedékre ismétlődik, hátterében gazdasági, társadalmi és egészségügyi okok állnak.

Az UNICEF által az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott sajtóközlemény szerint 2019-ben 16 639 terhesség fordult elő a serdülők között, ami 9 százalékos csökkenést jelent 2018-hoz képest. A 15 év alatti serdülők esetében a terhességek száma minden régióban csökkent, kivéve az északnyugatit és északkeletit, ahol 11 százalékos a növekedés.

A 15 és 19 év közötti serdülők körében 2019-ben a legtöbb terhesség Maros (827 terhesség), Brassó (761), Dolj (700), Iaşi (691), Bákó (654), Konstanca (616), Bihar (593), Suceava (512), Dâmboviţa (503) és Prahova (483) megyében volt. 2019-ben 4290 abortuszt jegyeztek 15 és 19 év közötti lányoknál.

A legtöbb korai terhesség a legalacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők körében van, több mint háromszor annyi, mint azoknál, akik befejezték a kötelező oktatást vagy középiskolát végeztek. A jelentés szerint a 15 évesnél idősebb anyák terhességét oktatási és családtervezési programokkal lehetne megelőzni, amelyek ahhoz a társadalmi-kulturális környezethez igazodnak, amelyben ezek a serdülők élnek. „Egy tinédzser életében az iskolai végzettség egyenesen arányos azzal, hogy hány éves az első párkapcsolat, illetve az első terhesség idején. A kiskorú anyák jelentős százaléka (adataink szerint 31,7 százaléka) nem fejezi be az alapfokú oktatást. Minden hatodik tinédzsernek, akinek 15 éves kora előtt született az első gyermeke, 18 éves kora előtt születik a második” – nyilatkozta Marina Oţelea, a tanulmány egyik kidolgozója.

A szerzők megjegyzik, hogy nincsenek programok a szociálisan hátrányos helyzetű serdülők és az iskolából kimaradók számára, ami növeli a nem kívánt terhesség kockázatát.

A jelentés rámutat arra, hogy összetett, többrétegű megközelítésre van szükség a szexuális nevelésre irányuló integrált közpolitikákban a közösség tudatosságának növelésével és a serdülők pszichológiai és érzelmi profiljához igazított szolgáltatások nyújtásával. Az ajánlások között szerepel a jogi-közigazgatási reform kezdeményezése, amely elhárítja az akadályokat, hogy a kiskorúak egészségügyi és szexuális információkhoz jussanak. Javasolják továbbá, hogy az iskolai tantervben kötelező tantárgyként vezessenek be szaporodással és szexuális felvilágosítással kapcsolatos tantárgyakat. „Szükség van továbbá a családtervezési szolgáltatások átszervezésére, valamint a családtervezési irodák hálózatának újjáépítésére. Ugyanakkor ajánlatos ingyenes fogamzásgátlót biztosítani általában a serdülőknek, különösen a hátrányos helyzetű fiataloknak” – teszi hozzá az UNICEF.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 347
szavazógép
2021-01-14: Család - :

Fényképeken rögzített magánéletünk (1.)

A szülők nagyobb része szereti megörökíteni gyermekeik fejlődésének fontosabb mozzanatait – sőt, még ennél is többet. A szakemberek azonban figyelmeztetnek: annyi fotót készíthetünk a gyermekeinkről, amennyit csak akarunk, de az egészséges fejlődésük és biztonságuk érdekében nem mindegy, hogy mit kezdünk a róluk készült felvételekkel.
2021-01-14: Család - :

Gyermekeink