Kezdődik az oltás második szakaszaMától lehet iratkozni

2021. január 15., péntek, Közélet

A koronavírus elleni országos immunizálási program ma kezdődő második szakaszában a hatvanöt év fölöttiek, krónikus betegek, kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók és egyes állami intézmények alkalmazottjai iratkozhatnak védőoltásra a célra létrehozott internetes platformon (https://programare.vaccinare-covid.gov.ro), illetve telefonon (Kovászna megye esetében: 021 414 44 67), valamint a családorvosoknál. Az internetes felület 15 órától lesz elérhető, ugyanakkortól hívható a telefonszám is, ennél korábban a családorvosoknál sem lehet regisztrálni.

  • Sespiszentgyörgyön oltásközpont lesz a strand épületében is. Albert Levente felvétele
    Sespiszentgyörgyön oltásközpont lesz a strand épületében is. Albert Levente felvétele

Cégek, intézmények esetében a munkáltató összesíti az oltásra jelentkezőket, az egyénileg iratkozók a megadott három lehetőség közül választhatnak, de a családorvosok kérik, aki teheti, regisztráljon telefonon vagy az internetes platformon.

Dr. Lucia Șereș, a háromszéki családorvosok egyesületének elnöke lapunknak elmondta, ha a hatvanöt év fölöttiek és a krónikus betegek mindannyian őket kérik meg a regisztrációra, lebénulhat a családorvosi rendelők tevékenysége, mert mindegy, hogy személyesen vagy telefonon jelzik igényüket, ez ugyanannyi időbe telik. Egyelőre csak annyit tesznek, hogy jegyzik a szándékot, és a rendelési időn kívül – valószínű, éjszakába nyúlóan – töltik fel a jelentkezők adatait, akik majd kapnak egy értesítést az e-mail-címükre vagy telefonon arról, hogy mikor és melyik oltási központban kell megjelenniük – részletezte Șereș doktornő. Ismételten arra kéri a krónikus betegeket, csak a hatvanöt év alattiak igényeljék a regisztrációt a családorvosok segítségével, a hatvanöt év fölöttiek jelentkezését személyi számuk alapján elfogadja a rendszer, mindegy, hogy egészségesek-e vagy krónikus betegek. Ha a lakosság eszerint jár el, akkor nem lesznek agyonzsúfoltak a családorvosi rendelők, jut idő a betegek ellátására – véli a családorvosok egyesületének elnöke.

Háromszéken nyolc oltási központban kezdődik az immunizálás második szakasza. A korábbi tájékoztatástól eltérően Sepsiszentgyörgyön a Dália utca 1. szám alatt és a strand épületében oltanak, a Vadász utcai sportcsarnokot csak a harmadik szakaszban használják, ha a lakossági jelentkezés alapján erre szükség lesz – tudtuk meg Tóth-Birtan Csaba alpolgármestertől. A városvezető elmondta: előbbi két helyen biztosították a berendezést, részükről indulhat a tevékenység, a személyzet dolgában a megyei közegészségügyi igazgatóság az illetékes. Kézdivásárhelyen a Kicsid Gábor Sportcsarnokban lesz oltási központ, Kovásznán a városi kultúrházban és a Benedek Géza Szívkórházban várják az oltásra jelentkezőket, Baróton a Kossuth Lajos utcai sportteremben fog működni az oltási központ, Bodzafordulón a kultúrotthonban és a kovásznai szívkórházhoz tartozó helyi kórházban oltanak.
 

Antal Árpád: az érkező oltóanyag mennyisége a meghatározó

Az oltási központokkal felkészültek, ám egyelőre nem kaptak forrásokat Bukarestből erre a célra. A maga részéről úgy gondolja, hogy nem ezen fog múlni az oltási folyamat második szakasza. A legnagyobb kérdés, hogy milyen ütemben érkezik majd az oltóanyag, hiszen ennek alapján lehet majd visszaosztani, ez szabja meg, hogy hány embert lehet naponta beoltani, és ehhez hány személyre lesz szükség, akik elvégzik a feladatot. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere úgy véli, nem lesz nagy számú szakemberre szükség, mivel várhatóan egyszerre nem érkezik sok oltóanyag.

Lapunk kérdésére az elöljáró elmondta: az önkormányzatok szempontjából egyáltalán nem volt megterhelő az oltásközpontok kialakításának, felszerelésének költsége. A lényeges az elmúlt napok vitájában az elvi rész volt, miszerint a kormány ne osszon feladatokat az önkormányzatoknak anélkül, hogy a szükséges forrásokat is hozzárendelné. Eltúlzottnak tűnhet a municípiumok szövetsége elnökének, Kolozsvár polgármesterének, Emil Bocnak, és általa a szövetségnek a reakciója, de magát az elvet tisztázni kellett, mert lehet, hogy most ez egy kis erőfeszítés, viszont a mindenkori kormányok nagyon könnyen beleszoknak ebbe a viszonyulásba. Általában minden kormány szereti a feladatokat pénz nélkül leosztani, ezért volt fontos az önkormányzati szövetség gyors reagálása. Az elmúlt évben nagyon ráfáztak erre a kormányzati hozzáállásra, amikor a szükségállapot idején Marcel Vela akkori belügyminiszter kiállt és közölte: az önkormányzatoknak kötelező a tömbházak fertőtlenítése és más feladatok, forrásokról nem beszélt, pedig komoly összegekről volt szó.

Annak kapcsán, hogy a második oltási szakasz indítása előtt pár nappal még nem volt jogszabályi keret, Antal Árpád elmondta: csak a megszokott romániai fejletlenséggel állunk szemben, várhatóan belejönnek majd, és ha az első egymillió beoltott személyen túl leszünk, akkor a soron következő kilencmillió (akiket a kormányfő közlése szerint októberig be szeretnének oltani) esetében minden simábban megy majd. (ndi)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 754
szavazógép
2021-01-15: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Szorosok és igazságok

A tisicai szoros és a Putna-vízesés ezentúl Kovászna megyéhez tartozik, mert a háromszéki elöljárók az ezredforduló tájékán úgy gondolták, hogy jobb gazdái lesznek ennek a természetvédelmi területnek, és nem haboztak egy javukra módosított dokumentációt aláíratni a Vrancea megyei Tulnici község éppen egyébre figyelő polgármesterével.
2021-01-15: Közélet - Demeter Virág Katalin:

A politika középpontjába került a magyarellenesség (Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat )

Számos területen lépett fel tavaly a romániai magyarságot ért jogsérelmek miatt a sepsiszentgyörgyi Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat (MIJSZ), a korábbiaktól eltérően 2020-ban azt tapasztalták, a magyarellenesség a politika középpontjába, valamint a fősodrású médiába is bekerült. A jelenséget aggasztónak tartja a szolgálatot vezető Benkő Erika, aki szerint mindehhez Klaus Iohannis államfő magyarellenes megnyilvánulásai mellett a parlamentbe nemrég bejutott Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) is hozzájárult. Emiatt a szolgálat egyre vaskosabb jelentéseket készít, s egyre nagyobb horderejű témákról számol be nemzetközi porondon is.