Női kosárlabdaHárman a román nemzeti csapatban

2021. január 18., hétfő, Sport

A Kézdivásárhelyi SE játékosa, Lénárt Paula mellett az újabb Európa-kupa-beli szereplése előtt álló Sepsi-SIC csapatatából Ioana Ghizilă és Orbán Nicolett kapott behívót a román női kosárlabda-válogatottba, amely az idei Európa-bajnokság előtti utolsó két selejtezőjére készül. A török Ayhan Avci edzette nemzeti csapatnak február elején Csehország és Olaszország legjobbjaival kell megmérkőznie az Isztambulban esedékes buboréktornán.

  • Ioana Ghizilă (kékben). Fotó: FIBA
    Ioana Ghizilă (kékben). Fotó: FIBA

A frbaschet.ro közlése szerint a D jelzésű selejtezőcsoportban érdekelt román válogatottat felkészítő Ayhan Avci tizenkét hazai játékost hívott meg a január 29-én kezdődő bukaresti összetartásra. A török szakember ezúttal is számít a négyszeres bajnok és ötszörös kupagyőztes Sepsi-SIC együttesétől Ioana Ghizilă, valamint Orbán Nicolett játékára, míg a Kézdivásárhelyi SE csapatából Lénárt Paula öltheti magára a címeres mezt. Mint ismeretes, a céhes városbéli kosárlabdázó tavaly októberben is készült a nemzeti csapatban való szereplésre, ám miután koronavírusos fertőzést mutattak ki nála, lemaradt a román csapat Olaszország és Dánia elleni Eb-selejtezőjéről. A három háromszéki játékos mellett a Târgoviște szintén három, a Szatmárnémeti VSK és az Agronómia Bukarest két-két, míg az Aradi FCC és az Alexandria egy-egy játékost küld a válogatottba.

A bevívott 12 hazai játékos: Ioana Ghizilă, Orbán Nikolett (Sepsi-SIC), Alina Podar, Carla Popescu (Szatmárnémeti VSK), Evelina Petrof, Gabriela Irimia, Alexandra Ghiță (Târgoviște), Paloma Cucu (Alexandria), Romina Filip, Anca Șipoș (Bukaresti Agronómia), Ecaterina Armanu (Aradi FCC), Lénárt Paula (Kézdivásárhelyi SE). A szakszövetség hivatalos portálján közzétett hír megjegyzi, hogy a 18 esztendős Petrof és a mindössze 17 éves Cucu először került be a felnőtt női válogatottba.

A tervek szerint két bukaresti felkészülési nap után a kilencfősre lecsökkentett román nemzeti csapat január 31-én utazik Törökországba, s majd itt csatlakozik hozzájuk a külföldön játszó Elisabeth Pavel (UMCS Lublin/Lengyelország), Gabriela Mărginean (Landerneau Bretagne/Franciaország) és Ashley Walker (Ormanspor/Törökország). Ayhan Avci szövetségi kapitány öt tartalék játékost is kijelölt arra az esetre, ha valaki lesérülne, vagy éppen pozitív koronavírustesztet produkálna. Köztük ott van a zöld-fehérektől Kelemen Kincső is, továbbá Kilin Tünde (Szatmárnémeti VSK), Alexandra Uiuiu (Kolozsvári U), Fodor Márta és Dora Ardelean (mindketten az Aradi FCC-től).

Egy győzelemmel és három vereséggel a D-csoport utolsó helyén tanyázó Románia február 4-én első isztambuli meccsén a csehek legjobbjaival csatázik, majd két nap múlva következik az olaszok elleni mérkőzés.

A Sepsi-SIC együtteséből még a montenegrói Jovana Pašićot is behívták hazája válogatottjába, amely a B-csoport podgoricai turnéján előbb Svédországgal (február 4.), majd Izraellel (február 6.) találkozik. (tibo)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4538
szavazógép
2021-01-18: Elhalálozás - :

Elhalálozás

2021-01-18: Sport - :

Újra behívták Mánya Szabolcsot a válogatottba (Teremlabdarúgás)

A SG Kecskemét Futsal együttesének háromszéki csapatkapitányát, Mánya Szabolcsot újra behívták a román válogatottba, amely január 28-án Szerbiával, míg február 3-án Észak-Macedónia ellen játszik Európa-bajnoki selejtezőt. A Robert Lupu irányította nemzeti csapat a múlt héten gyűlt össze Temesváron, klubbéli kötelezettségei miatt Mánya csak szombaton tud edzőtáborba vonulni.