Közeledik a félévi lezárásSok diák helyzete tisztázatlan

2021. január 18., hétfő, Közélet

Ne legyen akadály a továbblépésre, hogy a félév végén több száz diákot nem lehet lezárni, a második félévben behozható a lemaradás – véli Kiss Imre megyei főtanfelügyelő. Lapunk érdeklődésére az intézményvezető elmondta, mostanra szinte mindenki rendelkezik a távoktatáshoz szükséges eszközzel, ha pedig február 8-tól vissza lehet térni az osztálytermekbe, a felzárkóztatás is sokkal könnyebb lesz.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Az iskolaigazgatóktól bekért adatok alapján 1700 háromszéki diákot nem lehet lezárni az első félév végéig, de ez nem azt jelenti, hogy az érintetteknek ki kell maradniuk ebből a tanévből, ugyanis a járványhelyzetre való tekintettel az oktatási miniszter ajánlotta, hogy a második félév első nyolc hetében tisztázható a helyzetük.

Kiss Imre szerint erre akár az egész második félévben is sor kerülhet, a lényeg, hogy be tudják hozni a lemaradást azok, akik eszköz-, illetve internetelérhetőség hiánya miatt kimaradtak vagy csak későn tudtak bekapcsolódni az online oktatásba. Az iskolák, önkormányzatok, a tanfelügyelőség a minisztérium vonatkozó programja révén, valamint különböző támogatók segítségével szinte minden olyan diák kapott táblagépet, aki jelezte, hogy nincs semmilyen eszköze a távoktatáshoz, igaz, több ezren csak novemberben, illetve decemberben jutottak hozzá, őket kell leginkább segíteni, hogy bepótolják a kiesést – mondotta. Mindig van néhány száz diák ugyanazon a négy-öt településen, ahol sokan egyáltalán nem jártak iskolába akkor sem, amikor lehetett, az ő bevonásuk az oktatásba szinte lehetetlen – állítja a főtanfelügyelő. A többiek esetében ellenben mindent meg kell tenni, hogy ne essenek ki a rendszerből, ehhez persze meg kell lennie a szándéknak diák és tanár részéről is – hangsúlyozza Kiss Imre.

Kérdésünkre, hogy Háromszéken élnek-e a pedagógusok az oktatási miniszter által felvetett lehetőséggel, miszerint egyénileg, illetve kis létszámú csoportokban személyes jelenléttel tarthatóak felzárkóztató órák, a főtanfelügyelő elmondta, ennek módszertana és anyagi háttere még nem tisztázott, ezért nem is indulhatott el eddig ez a tevékenység, de ha szükség lesz rá és kifizetik a tanároknak, biztosan lesznek jelentkezők. Szerinte ez leginkább a második félévben tehető meg, amikor megkezdődik a jelenléti oktatás, mert délben az órák után foglalkozhatnának azokkal, akik valamilyen okból lemaradtak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1756
szavazógép
2021-01-18: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Nem kell negatív teszt

Negatív koronavírusteszt felmutatása nélkül térhetnek vissza munkahelyükre a karantént követően a fertőzésen – tünetekkel vagy anélkül – átesett munkavállalók – erre figyelmezteti a háromszéki munkaadókat a területi munkafelügyelőség.
2021-01-18: Közélet - Iochom István:

A doni hősökre emlékeztek

A Don-kanyari offenzíva 78. évfordulója alkalmából a járványügyi helyzet nem tette lehetővé a nagyobb tömegű, nyilvános megemlékezést, ezért a Katrosában, Kászonaltíz határában, a Kézdivásárhelyről Csíkszeredába vezető országút mellett, egy II. világháborús bunker közelében, ahol v. Szima Csaba helytörténész kezdeményezésére 2018. január 13-án a Történelmi Vitézi Rend (TVR) kézdiszéki állománya apostoli kettős keresztet állított a doni áttörés emlékére a TVR kézdiszéki állománya és a Kézdivásárhelyi Baráti Kör külön-külön kétórás eltéréssel emlékezett meg a Don-kanyarban elesett áldozatokról.