Második szakaszban az oltási kampányDöcögve, de beindult

2021. január 19., kedd, Közélet

A számítógépes nyilvántartó rendszer hibája és egyéb szervezési okok miatt közel három óra késéssel kezdték meg tegnap a koronavírus elleni oltás második szakaszát jelentő immunizálást az egyetlen sepsiszentgyörgyi oltásközpontban. A Dália utcai létesítményben 10.45-kor Solymossy Zoltán nyugdíjas, korábbi vállalkozó volt az első, akit beoltottak, ezt követően lapunknak azt mondta, öt éve az influenza elleni oltást is minden évben beadatja magának, és ebben a helyzetben is azt gondolja, a koronavírus-fertőzés további terjedését csak a lakosság tömeges beoltásával lehet megakadályozni.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Reggel 8 órakor kellett volna nyitnia az oltásközpontnak, éppen ezért furcsa látvány volt, hogy 9 órakor még mindig egy többszobás tömbházlakás félig üres helyiségeit rendezgetik. Szék, asztal, ágy volt már a helyszínen, az internetszolgáltatásra még vártak, a kétnapi védőoltás-mennyiség már a hűtőszekrényben volt, a feloldására szükséges fiziológiai oldat ellenben még nem érkezett meg.

Előkerültek a lepedők az egyetlen ágyra – bár még eleinte vita tárgya volt, kinek a tulajdona, mert az iskolák, óvodák is hoztak magukkal –, a szolgálatos asszisztens már kesztyűit morzsolgatta, mikor adhatja be az első oltást. Az egyik szolgálatos asszisztens az asztalt készítette elő, ahol feloldhatja a hat adagra elegendő védőoltás alapanyagát, látszott, minden mozdulatot megtervez, egy másik a számítógép előtt leste, mikor jelenik meg az aznapra vonatkozó lista. Az első oltás beadása után ellenben minden megváltozott: nem az érdekelte az oltásközpont egészségügyi személyzetét, mit mutatnak a regisztrálási statisztikák, hanem hány páciens távozik tőlük jó egészségi állapotban és abban a reményben, hogy a három hét múlva esedékes emlékeztető védőoltással együtt megmenekülhetnek a világjárványt előidéző vírusfertőzéstől.

 

Az első beoltottak

Solymossy Zoltán nyugdíjas, volt vállalkozó az első tegnapi sepsiszentgyörgyi beoltott a második szakaszban. A regisztrálás január 15-i megnyitása másodnapján jelentkezett a telefonos előjegyzés segítségével. Azt mondta, nem volt egyszerű, egy óra várakozás után sikerült az első napra időpontot kapnia maga és a felesége számára. Tegnap délelőtt ő volt az, aki (8 óra helyett 10.45-kor) elsőként megkapta a vakcinát ebben a központban. Az oltás utáni kötelező várakozási időben kérdeztük, miért fontos számára ez a védőoltás. Solymossy Zoltán elmondta, öt esztendeje minden évben beoltatja magát az influenza elleni védőoltással, ez megvédi a felső légúti betegségektől, nagyon bízik ezekben, ennek hatására jelentkezett a koronavírus elleni védőoltásra is már rögtön az elején. Felesége, Solymosi Éva több típusú krónikus betegséggel küzd, számára nem volt kérdés, hogy beoltatja-e magát, lapunknak azt mondta, szeretne kilépni a zártságból és megölelni unokáit, és ehhez egyetlen garanciát lát, ha beoltatja magát.

 

Családjukat is védik a vakcina által

Mivel a koronavírus elleni védőoltási kampány második szakaszában csak a hatvanöt év fölöttiek, a krónikus betegek (korosztálytól függetlenül) és a kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók jelentkezhettek, nem számítottunk túl sok fiatal jelentkezőre az első napon az oltásközpontban, ezért többségében nyugdíjasokat sikerült megszólaltatnunk. A 86. éves mezőbándi születésű Czeczán Mária jelenleg leányánál tartózkodik Sepsiszentgyörgyön, úgy döntött, kihasználja ezt az alkalmat a védőoltásra, mert otthon nincs, aki segítsen neki ebben, tegnap délelőtt ő volt a legidősebb jelentkező a megyeközponti oltásközpontban. Többen jelentkeztek nyugdíjas házastársak, akik arra panaszkodtak, gyermekeikkel, unokáikkal azért nem találkozhattak az elmúlt hónapokban, mert védték egymást a fertőzéstől. Éltes Enikő és férje, Éltes Ferenc az internetes platformon jelentkezett az oltásra, szerintük egy nem feltétlenül számítógép felhasználó ember számára elég bonyolult eljárás, de ők vállalják az oltást, mert az a zártság, amiben a járvány miatt élniük kell, nem felel meg számukra, egy kicsit lazítani szeretnének legalább a családi találkozások miatt. A tegnap délelőtti várakozók körében megkérdezettek közül a 79 éves Incze Erzsébet egészségesnek tartja magát, de kötelességének érzi, hogy mindenki tegyen a járvány megfékezéséért, Farkas Kálmán János krónikus beteg szerint, ha saját magát megvédi a betegségtől ezzel a családját is megóvja.

 

Sok még a kérdőjel

Az oltásközpontok működése tekintetében sok még a kérdés. Többek között nem lehet tudni, hogy az óvodák, iskolák február 8-i megnyitása után a jelenlegi alkalmazottak helyett kik fognak dolgozni, ha nekik vissza kell térniük az óvodákba, iskolákba, ahol a fizetett munkakörük van – részletezte lapunk kérdésére dr. Imreh László, a megyei közegészségügyi igazgatóság járványtani orvosa. Szerinte a helyi szociális ágazatért felelős önkormányzati szolgálatok feladata lenne megszervezni a mobil oltási csapatokat, akik a szociális intézményekben oltanak.

A lakossági oltási központokba bárhonnan bárki jelentkezhet, ha beleesik a jogosultsági kategóriába – mondotta Tischler Ferenc, a sepsiszentgyörgyi önkormányzathoz tartozó szociális igazgatóság tanácsadója. Az oktatási intézményekbe történő személyes visszatérésig az óvoda- és iskolaorvosok dolgozhatnak az oltásközpontokban, a hét végi munkát esetükben is szabályozni kell, de a más kategóriájú egészségügyi személyzet munkavállalását országosan kell meghatározni, amíg ez nem lesz hivatalos, nem lehet alkalmazni a kórházak, családorvosi rendelők munkatársait a szabadidőben kifejtett munkára – mondta Tischler Ferenc. A munkáltatók szemszögét megjelenítő elöljáró hangsúlyozta, az oltásközpontokban egyelőre arra össz­pontosítanak, naponta minél több embert sikerüljön beoltani, a napi adagot sikerüljön felhasználni.

Imreh doktor szerint, ha az esti, zárás előtti órában hatnál kevesebben jelentkeznek, igyekeznek értesíteni a soron következőket, hogy jöjjenek, ha nem sikerül, akkor másnapra időzítik őket.

Dr. Biró Enikőtől megtudtuk, őt a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium orvosaként helyezték átmenetileg ebbe az oltásközpontba, a legfontosabb feladatának tartja, hogy kiszűrje azokat, akiknél valamilyen okból nem javallott, hogy megkapják a védőoltást.


Gördülékenyebb kezdés Kovásznán

Kovásznán könnyebben indult az oltási kampány második szakasza, mert a dr. Benedek Géza Szívkórházban már az immunizálás első időszakában is – amikor az egészségügyi személyzetet oltották –, jól működött az oltásközpont. Itt tehát minden körülmény megvolt arra, hogy a lakosság bizonyos kategóriáját érintő csoportokat be tudják oltani biztonságosan – mondta dr. Imreh Laszló, a megyei közegészségügyi igazgatóság járványtani orvosa.

Dr. Kováts István járványtani főorvos lapunknak elmondta, a kovásznai szívkórházban működő oltásközpontban azért nehéz a napi tervezés, mert adott cégek csak délutáni váltásban kérik az alkalmazottjaik beoltását, a környékről származó orvosi egyetemi hallgatókat is ebbe a központba irányítják az egyetemek, mindig csak aznap reggel derül ki, hány jelentkező van, mennyi oltóanyagra van szükség másnapra. A veszteségek tekintetében fontos, hogy az esti zárás előtt lehessen tudni, még hány páciensre lehet számítani, ha nem jönnek, akkor vagy másnapra kell átütemezni azt a kettő-hármat, aki jön, vagy kell még néhányat toborozni, hogy egyetlen adag se vesszen kárba, mivel egy fiola feloldásakor hat adag áll rendelkezésre csekély hat óráig – ecsetelte a szakember. A kovásznai szívkórháznak lehetősége van arra, hogy az este fennmaradó adagot beadja egy beutalt betegnek, akkor is, ha az illető előzőleg nem kért időpontot, de igényli, ezáltal egyetlen adag sem vész el, a teljes védőoltás-állománnyal százszázalékosan tudnak gazdálkodni – mondta dr. Kováts István.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1364
szavazógép
2021-01-19: Közélet - Nagy D. István:

Közvetlenebb kapcsolatra törekszenek a lakossággal

Felhívással fordult Sepsiszentgyörgy lakóihoz Antal Árpád polgármester arra kérve az embereket, hogy közösen igyekezzenek túllépni adott előítéleteken, és fűzzék szorosabbra a kapcsolatot az önkormányzat és az emberek között. A városvezetés nyitott a párbeszédre, ezért konzultációsorozatot kezdeményeznek, illetve több olyan programot is indítanak, amely a közvetlenebb kapcsolat kialakítását segíti elő. Antal Árpád ugyanakkor azt is bejelentette, hogy az elkövetkező időszakban nagyobb és jelentősebb beruházásokat szándékoznak megvalósítani, mint az elmúlt tíz évben összesen.
2021-01-19: Közélet - Iochom István:

Nincs tolongás Kézdivásárhelyen

A felső-háromszéki oltóközpontot az illetékesek a kézdivásárhelyi Kicsid Gábor Sportcsarnokban rendezték be. Tegnapi ott jártunkkor hiányoltuk az eligazító táblát: semmi nem jelzi, hogy az oltóközpontba, ahol naponta 8–20 óra között fogadják a pácienseket, az épület jobb oldalán lévő mellékbejáraton lehet eljutni.