Idén elmarad az ökumenikus imatized

2021. január 21., csütörtök, Közélet

Több mint két évtizedes hagyományt szakít meg a világot uraló járvány Sepsiszentgyörgyön, ahol idén elmarad az ökumenikus imatized. A történelmi magyar egyházak részvételével zajló, év eleji közös imára szólító alkalmak az előző 21 évben jelentős tömegeket mozgattak meg a megyeszékhelyen, amikor a résztvevők tíz estén át keresték fel a város templomait, hogy felekezeti hovatartozástól függetlenül együtt imádkozzanak Istenhez. Az egyházak ezúttal maguk döntöttek arról, hogy szerveznek-e imahetet, a lapunk által megszólított lelkészek pedig kivétel nélkül abban reménykednek, jövőre ismét együtt imádkozhatnak a sepsiszentgyörgyiek.

  • A Gyöngyvirág utcai templomban már zajlik az imahét. Albert Levente felvétele
    A Gyöngyvirág utcai templomban már zajlik az imahét. Albert Levente felvétele

Zelenák József evangélikus esperes, aki 2000-ben kezdeményezője volt az évek alatt népszerűvé vált rendezvénynek, lapunknak úgy fogalmazott, talán neki fáj a legjobban, hogy az idei ökumenikus imatized elmarad. A pandémia mindent megváltoztatott, mi is jobbnak láttuk, ha a helyi gyülekezetek maguk döntenek az imahét kérdésében – mondta.

A Gyöngyvirág utcai református templomban előző vasárnap indult és január 24-ig tart az egyetemes imahét, mely a jelenlegi helyzethez igazodva szűk körű, belső gyülekezeti rendezvénnyé alakult. Az evangelizációs alkalmakon a környező falvakból meghívott református lelkészek hirdetnek igét – tudtuk meg Bancea Gábortól, aki 2007 óta a gyülekezet lelkipásztora.

A szemerjai református gyülekezetben e hét elejétől szombatig ismerős lelkipásztorok várják a híveket, az imaheti istentiszteletek az érvényben lévő szabályozások betartásával zajlanak – vázolta lapunk megkeresésére Incze Zsolt. A Sepsi Református Egyházmegye esperese szerint bár kevesen vesznek részt az imahéten, fontosnak tartották, hogy lehetőséget teremtsenek arra, hogy a gyülekezet az egységért, közösségért imádkozhasson.

A Gyár utcai Krisztus Király templomban is megemlékeznek a korábbi találkozókról, amint azt Dávid György plébános elmondta, egy héten át - jövő keddig - az esti misék után olvassák fel az alkalmakra előírt igerészt és elmélkedéseket híveiknek.

A református vártemplomban következő héten szerveznek hasonló alkalmakat, a gyülekezeti tagokat szerdától szombatig várják. Bucsi Tamás Zsolt lelkipásztor is abban reménykedik, jövő évben újból megtartható lesz, immár hagyományos formában az ökumenikus imatized.

Kovács István unitárius lelkész lapunknak arról számolt be, hiterősítő hét formájában szerveznek hasonló rendezvényt februárban. Amennyiben a járványhelyzet megengedi, a sepsiszentgyörgyi unitárius egyházközségben személyes részvétel mellett és online közvetítéssel is követhetők lesznek ezek az alkalmak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 212
szavazógép
2021-01-21: Világfigyelő - :

Az új elnök első intézkedései

Az új amerikai elnök, Joe Biden ígérete szerint első munkanapján azonnal visszalépteti az Egyesült Államokat az Egészségügyi Világszervezetbe, a párizsi klímaegyezménybe, de a kötelező maszkviselést is bevezeti.
2021-01-21: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Ösztöndíj egyetemistáknak

Százezer lejes keretet különített el Sepsiszentgyörgy önkormányzata azoknak az egyetemistáknak a támogatására, akik ebben a tanévben végzik az alap-, a mester- vagy a doktori képzést a világ bármelyik felsőoktatási intézményében. A hallgatói ösztöndíjra azok a 35 év alatti fiatalok pályázhatnak, akik sepsiszentgyörgyi lakhellyel rendelkeznek, vagy akiknek a dolgozata Sepsiszentgyörgyhöz kötődik.