Új nyugdíj- és bértörvény kell

2021. január 26., kedd, Belföld

Módosítani készül a nyugdíjtörvényt és az egységes bértörvényt a kormány – jelentette be Florin Cîțu kormányfő, hangsúlyozva, hogy a kormánykoalíció a befizetésekkel arányos nyugdíjrendszert akar. A szeptemberben esedékes nyugdíjemelés attól függ, hogy sikerül-e addig elfogadni a törvénymódosítást, az idei költségvetést azonban a meglévő törvényekre építik fel – szögezte le.

  • Fotó: Inquam Photos / Octav Ganea
    Fotó: Inquam Photos / Octav Ganea

A jelenleg érvényes nyugdíjtörvény értelmében szeptember elsejétől kell megemelni az időskori járulékokat, és Cîțu szerint „innen kezdődik a költségvetés felépítése”. A miniszterelnök elmondta: az idei büdzsében nyolcmilliárd lejt tesznek ki a nyugdíjak múlt évi emeléséből származó pluszkiadások, és további hárommilliárd lejre rúg a gyermekpénz 2020-as növelése. A nemzeti össztermék (GDP) 1,1 százalékáról van szó – ennyivel nagyobbak az idei kiadások, mint tavaly, jelentette ki. Hozzátette: az egységes bértörvényt is újraelemzik, mert ez a két törvény okozott gondokat Romániának a pénzügyi fenntarthatóság szempontjából.

Cîțu már korábban is kijelentette, hogy újra kell gondolni a Lia Olguța Vasilescu volt szociáldemokrata munkaügyi miniszter által kidolgozott egységes bértörvényt, mert nem érte el célját, most is vannak visszásságok a közalkalmazottak fizetésében, ráadásul számtalan módosítás és kivételezés is történt a jogszabály elfogadása után.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2021-01-26: Máról holnapra - Farkas Réka:

Oltáskáosz

Akadozva ugyan, de beindult a koronavírus elleni oltás kampánya, az egészségügyben dolgozók immunizálása után elérkezett a második szakasz, és akár azt is mondhatnánk, Románia a lehetőségekhez képest nem teljesít rosszul.
2021-01-26: Közélet - Fekete Réka:

Az iskolaelhagyás csökkentésére törekszenek (Pályázatot nyert a megyei tanfelügyelőség)

Három megyét érintő programra nyert támogatást a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség a Norvég Alap helyi fejlesztési programokat finanszírozó pályázatán, amelynek célja az iskolaelhagyás megelőzése a hátrányos helyzetű közösségekben és a sajátos nevelési igényű gyermekek társadalmi beilleszkedésének elősegítése.