Halasztás oltáshiány miatt

2021. január 27., szerda, Belföld

Az oltóanyag hiánya miatt tíz nappal elhalasztják 35 ezer előjegyzett személy oltását – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Valeriu Gheorghiță katonaorvos, az oltási kampány koordinátora. Elmondta: az elmúlt héten 51,3 százalékkal kevesebb oltóanyag érkezett, mint amennyinek a szállítási ütemterv szerint kellett volna, és ez felborította az oltási terveket. Jelenleg 117 ezer adag vakcinával van kevesebb, mint amennyire szükség lenne. A katonaorvos hozzátette: gondoskodnak arról, hogy legyen oltóanyag a második oltásra mindenki számára, aki az elsőt már megkapta.

A kialakult helyzetet úgy próbálják orvosolni, hogy tíz nappal eltolják az első oltás már rögzített időpontját egy bizonyos kategória esetében. A 65 év fölöttiek és a krónikus betegek oltási időpontjait nem módosítják – annak a 35 304 személynek kell az előjegyzettnél tíz nappal későbbi időpontban oltásra jelentkeznie, akik a társadalom számára kulcsfontosságú területeken dolgoznak, és ezért kerültek be az oltási kampány második szakaszába. E csoportba tartoznak többek között a rendőrök, a katonák, a tanárok és az államigazgatásban dolgozók. Akik ebből a kategóriából a január 28. és február 11. közötti időszakra voltak előjegyezve, azoknak tíz nappal később kell oltásra jelentkezniük a rögzített oltóközpontban, az előjegyzett időpontban. Az érintetteket elektronikus levélben és SMS-üzenetben is értesítik a módosításról.

A koordinátor azt is jelezte, hogy az oltási kampány első szakaszában – amikor az egészségügyi és szociális intézmények személyzete kaphatta meg az oltást – mindeddig 209 ezer személyt oltottak be, és további több mint húszezren várnak még az első adag vakcinára. A január 15-én kezdődött második szakaszban eddig 175 ezer 65 év fölötti vagy krónikus betegségben szenvedő, és közel 18 ezer szociális otthonban gondozott személyt oltottak be. Mellettük közel 57 ezer olyan személy is megkapta az első oltást, aki a társadalom számára kiemelten fontos munkát végez. Valeriu Gheorghiță azt is jelezte, hogy az oltási kampány internetes platformja 1,8 millió időpontot rögzített április 15-ig az első és a második oltásra.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2021-01-27: Jegyzet - Mózes László:

Juhok a hóban (Kármentő)

Télvíz idején legalább a juhászkutyák békén hagyják a kirándulókat, gondoltam, s mivel egészséges, rég nem érzékelt hideg borult a tájra, hát a hét végén megyünk is ki levegőzni, egy rövidebb túrára. Kerülve a tömeget Erősd környékét célozzuk meg, kisebb csapattal, pár gyermekkel indulunk útnak, kissé pilinkélős, kissé szeles, de mégis, hamisítatlan januári időben.
2021-01-27: Belföld - :

Már 30 megye „kizöldült”

Enyhén csökkent a kórházban levő betegek és az elhunytak száma az előző naphoz képest, de nőtt a súlyos eseteké. A január 27-i jelentés szerint kedd délelőttől szerda délelőttig 3174 új koronavírus-fertőzést igazoltak Romániában, 33 ezernél több teszt elvégzése után (ezekből 25 604 RT-PCR-teszt, 7523 pedig gyors antigénteszt volt, 8508 teszt saját kérésre készült).