Nicolae Colan Általános IskolaA Waldorf-oktatás az egész közösség hasznára válik

2021. február 5., péntek, Közélet

Miközben a legtöbb nyolcadikos a hosszú online oktatás után az újbóli találkozás öröme mellett a  tanév végi záróvizsga drukkjával is gondol a hétfőn kezdődő második félévre, a sepsiszentgyörgyi Nicolae Colan Általános Iskolában a kilenc esztendővel ezelőtt újraindult Waldorf-oktatás első végzős évfolyamának tanárai azt mondják, tanítványaiknak nincs mitől félniük, mert az a módszer, ahogyan ők tanítanak, épp arra készíti fel a diákokat, amit az új, ismeretösszegző készségekre, kreativitásra alapozó követelményrendszer szerint számon kérnek tőlük. Az elmúlt esztendők alatt a befogadó iskola hagyományos osztályaira pozitívan hatott a Waldorf-tagozat jelenléte, a diákok nyitottabbak, bátrabbak, a pedagógusok együttműködőbbek – állítja Szőcs Emese iskolaigazgató. A két félév közötti egyhetes szünidőben ezekről beszélgettünk az intézményvezetővel és Szonda Kingával, a nyolcadikos waldorfosok osztálytanítójával.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Előzményként felemlegettük, hogy Sepsiszentgyörgyön 1994-ben indult az első Waldorf-osztály a Váradi József Általános Iskolában, amelyet még három évfolyam követett, majd tanárhiány és a szülők érdeklődésének csökkenése következtében 2007-ben megszűnt az iskolai Waldorf-tanítás a városban. Az óvoda ez idő alatt is népszerű volt, jelenleg is nagy az érdeklődés, évente túljelentkezést jegyeznek a Gulliver napköziotthonhoz tartozó, az egykori Kiss Árpád Általános Iskolában működő két csoportban, de az iskolai újrainduláshoz öt évet kellett várni.

2012-ben, az előkészítő osztályok bevezetésével egy időben verbuválódott az első (új korszak szerinti) Waldorf-osztály. A Nicolae Colan Általános Iskola igazgatója szerint nemcsak szám szerinti fellendülést hozott az iskolának ez az alternatív oktatás, hanem egy nyitottabb hangulatot is teremtett a diákok és a pedagógusok körében. Szőcs Emese megemlíti, amikor 2013-ban átvette az iskola igazgatását, alig több mint 300 tanulójuk volt, jelenleg huszonhét osztályban 516 diákkal számolnak. Minden évfolyamon működik egy-egy magyar és román hagyományos osztály, valamint egy Waldorf-osztály, előbbiekben a létszám tizenöt-húsz között ingadozik, a Waldorf-tagozaton mindig betelik a meghirdetett huszonöt hely, időnként még túljelentkezés is van.
 

Együtt, másként

Az igazgató elmondta, kezdetben a hagyományos oktatásban tanítók és a diákok nehezen fogadták be az alternatív vonalat, mert attól tartottak, ők háttérbe kerülnek, de idővel jól együttműködtek, és az iskola egészére pozitívan hatott a Waldorf-tagozat jelenléte. A Pro Waldorf Egyesület anyagilag, az iskola morálisan segítette a tanárok Waldorf-képzését, a kollégák helyettesítették azokat, akik tanfolyamokra mentek, mindenki belátta, hogy jót tesz az iskolának a nyitás – mondotta.

Igyekezetük ellenére sem sikerült minden tantárgyat lefödni Waldorf-képzésű pedagógussal, a fizika és a kémia terén kellene ezen még javítani, a történelmet és a biológiát átvállalták az osztálytanítók. A Waldorf-pedagógiában az V–VIII. osztályos osztályfőnököt osztálytanítónak nevezik, mert több tantárgyat tanít, sokkal több időt tölt a diákokkal, ő viszi táborokba, különböző iskolán kívüli tevékenységekre az osztályt, s a három-négy hetes tantárgyi korszakok végén, a szaktanárral együtt ő számol be a szülőknek az adott időszakról. A Waldorf-osztályokba nemrég új matematikatanár érkezett, a diákok máris megkedvelték, jelenleg Waldorf-képzésen van, nagyon nyitott és lelkes – ecsetelte Szőcs Emese igazgató.
 

Közeledik az iskolanyitás

Szonda Kinga szerint hétfőn egyfajta érzelmi robbanás következik be, amikor a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében elrendelt szigorítások enyhítése következtében az a gyermekek visszatérhetnek óvodába, iskolába. Úgy véli, hiába tettek meg mindent az online oktatás alatt, hogy érdekessé, vonzóvá varázsolják az órákat, a gyermekek egy része visszavonult saját magányába, elveszítette korábbi közösségi lendületét. Nehéz volt. Tanárnak, diáknak kitartónak kellett lennie, hogy érdemben bekapcsolódjék a virtuális térben történő oktatásba, de a visszatérés lendületet fog adni az egész rendszernek – bízik benne a pedagógus. A nyolcadikos vizsgák tekintetében csak annyit kellene betartani, amit a törvény előír, vagyis az eredeti tantervekhez igazítani a vizsgatételeket, de nem a tartalmát, hisz a jelenlegi járványhelyzethez alkalmazva egy jelentősen csökkentett tananyagot kellene előírni.

Waldorf ide vagy oda, a sepsiszentgyörgyi Nicolae Colan Általános Iskola feléledt, jelenleg nem csak a közeli lakónegyed családjai íratják be ide gyermekeiket, mert a szabadságra nevelés pedagógiája egyre többeket győz meg arról, a diákszabadság is szabályokkal jár.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 769
szavazógép
2021-02-05: Közélet - Bokor Gábor:

Ősszel megnyílhat az új iskola (Kommandó)

Ha minden az elképzelés szerint halad, ősszel már az új iskolaépületben kezdhetik meg a tanévet a kommandói gyermekek. Az épület már tető alatt van, a nyílászárók is helyükre kerültek, nagyrészt elkészült a benti vakolás is – mondta el érdeklődésünkre Opra-Béni Béla, a Horn Dávid Általános Iskola igazgatója.
2021-02-05: Kármentő - Kuti János:

Égő kórházak, hamvadó remények

Romániában sok beteg ég lázban, némelyek viszont kórházban égnek (el). Már a halotti beszédben (XIII. század) olvashatjuk, hogy „Látjátok, feleim, szemetekkel, mik vagyunk: íme, por és hamu vagyunk”. Ha nem hamvasztják az elhunytat, akkor ez a porrá és hamuvá válás meglehetősen lassan megy végbe. Bár az eutanázia (saját kérésre történő elaltatás) nálunk tilos, meglehet, hogy nemsokára némely kórházak olyan hirdetésekkel lepnek meg, ami a beutalás mellé véletlenszerű hamvasztást is kínál.