Amerikai futball, NFLTom Brady hetedszer is Super Bowl-győztes

2021. február 9., kedd, Sport

A Tampa Bay Buccaneers diadalmaskodott a tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) nagydöntőjében, az 55. Super Bowlban, 31–9-re győzött a címvédő Kansas City Chiefs ellen. A 43 éves Tom Brady, a floridaiak irányítója – aki tavaly húsz esztendő után hagyta el a New England Patriots csapatát – tizedik nagydöntőjében a hetedik bajnoki címét ünnepelhette. A Tampa Bay története során másodszor nyerte meg a Vince Lombardi-trófeát.

  • Brady többször ünnepelhetett Super Bowl-győzelmet, mint a 32 NFL-csapatból bármelyik. Fotó: Mark LoMoglio / AP
    Brady többször ünnepelhetett Super Bowl-győzelmet, mint a 32 NFL-csapatból bármelyik. Fotó: Mark LoMoglio / AP

Az első támadások korán véget értek mindkét oldalon, végül a Chiefs szerezte az első pontokat egy mezőnygólnak köszönhetően (0–3). A Tampa gyorsan válaszolt, egy 75 yardos támadássorozat végén Rob Gronkowski kapott touchdownpasszt Bradytől (7–3). A házigazda nem sokkal később növelhette volna előnyét, egészen a Chiefs gólvonaláig jutott, de négy kísérletből sem tudta beerőszakolni a labdát a célterületre.

A Patrick Mahomes által vezetett Chiefs-támadósor képtelen volt haladni, ráadásul egy elrontott punt után kiváló mezőnypozícióból jöhetett a Buccaneers. A Kansas City védelme ugyan jól működött, de a mezőnygólkísérletnél a speciális egység nagy hibát követett el, így a büntetés után jöhetett újra Brady, akitől újfent Gronkowski kapott touchdownpasszt (14–3).

A Kansas csak egy mezőnygóllal tudott válaszolni (14–6), a 43 éves irányítónak pedig egy perce maradt a félidő vége előtt visszatámadni. A Chiefs védői újra több szabálytalanságot követtek el, így a Tampa végül egy yardról jöhetett, Brady pedig kiosztotta harmadik TD-passzát (21–6), amit ezúttal Antonio Brown értékesített.
A második félidő első támadásából a Chiefs újabb mezőnygólt rúgott (21–9), de a Tampa azonnal válaszolt, Leonard Fournette 27 yardos futással szerzett újabb touchdownt (28–9). Mahomes a következő támadásban szorongatott helyzetből szeretett volna nagy játékot kihozni, de eladta a labdát, a Tampa pedig újra mezőnygólig jutott (31–9).

A zárónegyed elején a Chiefs egy hosszú támadás végén újra pontok nélkül maradt, a floridai együttes pedig így kényelmesen őrizhette az eredményt. A Tampa Bay Buccaneers az első csapat lett az NFL történetében, amely hazai pályán nyerte meg a Super Bowlt. A mérkőzés legértékesebb játékosa – pályafutása során ötödször – Brady lett.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 756
szavazógép
2021-02-09: Sport - :

Egy évvel hosszabbított Hamilton (Forma–1)

A Mercedes hétfőn hivatalos oldalán ismertette, hogy egyezségre jutott a hétszeres brit világbajnokkal, így Lewis Hamilton még egy évig biztosan a német csapat versenyzője lesz. Az „ezüstnyilak” sorozatban az ötödik idényüknek vágnak neki a Lewis Hamilton–Valtteri Bottas párossal.
2021-02-09: Magazin - :

Az orvos, aki az első európai fertőzöttet kezelte

Tavaly február 20-án azonosította az első európai Covid-19-beteget a lombardiai Codogno kórházában Annalisa Malara aneszteziológus, aki az akkor történtekről és a mindenki életét felborító koronavírus-járvány utóbbi egy évéről számolt be az MTI-nek.