Mi, hol, mikor?

2021. február 10., szerda, Mi, hol, mikor?

A Házasság hete Háromszéken
Az idei mottó: „Ezerszer is igen!” A Házasság hete célja minél szélesebb körben felhívni a figyelmet a házasság, a család értékeire, ezek megtartó erejére.

SEPSISZENTGYÖRGY. A vártemplomi gyülekezetben ma 18 órától Van-e értelme a hűségnek a házasságban? címmel tart előadást Ruszka Sándor és Margó; csütörtökön 18 órától Ezerszer is igen! A házasság szakítópróbái címmel dr. Kondor Ágota tart előadást. Az unitárius templomban ma 18 órától Kincskereső pároknak, majd Mácsafej-koncert: Átváltozás. Csütörtökön 18 órától IGENek és NEMek: hol vannak a határaink? – Balázs Réka és Papp Adolf családterapeuták előadása. A programokon részt vevő párok között kisorsolnak egy welnesshétvégét.
ERDŐVIDÉK. Csütörtökön Ürmösön az unitárius szeretetotthonban 17 órától Lennél újból a párom? – interaktív játékok pároknak és házaspároknak Bogyor Izabella gyógypedagógus, mentálhigiénés szakember (Barót) és Demeter Mária szociális szakértő, tanácsadó (Barót) vezetésével. Házigazda: Szabó Előd unitárius lelkész.
kézdiszÉK. Imecsfalván a katolikus templomban ma lelkigyakorlatot tartanak házaspároknak. A 18 órától kezdődő szentmise után elmélkedések és tanúságtételek lesznek.

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház műsorán ma 19 órától a kamarateremben Ny. V. Gogol: Kártyások (rendező: Zakariás Zalán); február 11-én, 12-én, 14-én és 15-én 19 órától a nagyteremben (színpadra épített nézőtérrel) Radu Afrim: Amikor telihold ragyog a turkáló felett (rendező: Radu Afrim). A Műsor című színházi beszélgetés első részének online közvetítése ma 19 órától látható az eventim.ro honlapon. A link 24 órán keresztül elérhető. Az előadásokra jegyek a biletmaster.ro oldalon és a központi jegyirodában kaphatók. A központi jegyiroda nyitvatartási programja: hétfőtől csütörtökig 9–16, pénteken 9–13 óráig, illetve előadások előtt egy órával. Érdeklődni a 0267 312 104-es és a 0728 083 336-os telefonszámon lehet.
ÖNÁLLÓ EST. Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színésze Humor az irodalomban című önálló estjével február 13-án, szombaton 16 órától a gidófalvi Erdős Gábor Művelődési Házban lép fel a Gidófalva Község Fejlődéséért Egyesület szervezésében. Belépő: 15 lej. Az előadás után beszerezhető G. Szabó Ferenc napokban megjelent A gidófalvi Kolcza-tanya című könyve. A szerző dedikál. * Február 13-án 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében tekinthető meg Marosán Csaba Humor az irodalomban című önálló estje a Kónya Ádám Művelődési Ház szervezésében. Az eseményen a LAB Életmentő Kupakok Egyesület adománygyűjtő urnákat helyez ki Kovács Eszter gyógyulásának támogatására.

Bábszínház
A CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ sepsiszentgyörgyi stúdiótermében február 12-én, pénteken 18 órától, 13-án, szombaton 11 órától, valamint 19-én, pénteken 10 órától és 20-án, szombaton 11 órától látható a Zsongás című koncertjáték bohócokkal. A 35 perces előadást 5 éven felüli nézőknek ajánlják, rendezője Dávid Péter. Jegyfoglalás a 0755 335 400-as telefonszámon Csüdöm Eszternél.

Könyvbemutató
* Frontkatonák naplórészletei, visszaemlékezések, újságcikkek segítségével a Háromszék Vármegye Kiadó új könyve szinte órára pontosan tárja fel az Úz völgyében az első világháború idején történteket. A Kocsis Károly által szerkesztett Előre az Úz völgyében című kötetet gazdagon illusztrálják Kövér Gyula helyszínen készített, művészi értékű rajzai és a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteményéből származó korabeli fotók. A könyvben Gottfried Barna történész, levéltáros tanulmánya a kor hadtörténetébe vezeti be az olvasót, Tamás Sándor térképgyűjtő az Úz völgye térképészeti történetét ismerteti. A könyvet Sepsiszentgyörgyön ma 18 órától mutatják be a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében. Előzetes bejelentkezés szükséges a 0769 857 099-es telefonszámon.
* Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács irodájában (Bánki Donát utca 36. szám) február 11-én, csütörtökön 13 órától A gidófalvi Kolcza tanya című könyvet bemutatja G. Szabó Ferenc, a könyv írója és Kolcza István, a Kolcza család leszármazottja.

Tánc
A Háromszék Táncegyüttes Rézhúron című előadását (zenei szerkesztő: Fazakas Levente, koreográfia: Tekeres Gizella, Melles Endre, színpadi szerkesztés: Ivácson László) február 11-én 19 órától Kovásznán a Városi Művelődési Központban, 12-én 19 órától pedig Zabolán a kultúrotthonban játssza. Jegyek Zabolán előadás előtt a helyszínen, Kovásznán a művelődési ház jegypénztáránál kaphatók, foglalni a 0744 364 250-es telefonszámon lehet. A teljes árú jegy 20 lej, a kedvezményes jegy (diákoknak, nyugdíjasoknak) 10 lej.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán: 16.30-tól Miután összecsaptunk (amerikai romantikus film, magyarul beszélő), 16.45-től Sajnáljuk, nem találtuk otthon (angol—francia–belga filmdráma, román felirattal), 19 órától Nagypapa-hadművelet (amerikai vígjáték, magyarul beszélő), 19.15-től Valan – Angyalok völgye (magyar krimi, dráma).

Rádió
A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adásai: 6 órától napindító gondolatok, 6.15-től zsolozsma – reggeli dicséret, 6.40-től és 12.13-tól Ferenc pápa gondolatai a családról, 6.45-től Ébredjen a Mária Rádióval!, 8 órától szentmise Tótiból, 8.50-től A hét plébániája Gábor Annával, 9 órától Görgényi Tünde stúdióvezető fogadja az imaszándékokat, 9.20-tól dicsőséges rózsafüzér, 12 órától Úrangyala, 12.05-től zsolozsma – napközi imaóra, 12.15-től
Déli magazin. Honlap: mariaradio.ro.

Hitvilág
ÖKUMENIKUS IMAHÉT. A sepsiszentgyörgyi Belvárosi Református Egyházközségben február 10–13. között ökumenikus imahetet tartanak. Ma 18 órától Györfi Tóbiás baptista lelkipásztor, csütörtökön 18 órától Nagy Adél evangélikus lelkipásztor szolgál. A persely­adományokat Kovács Eszter gyógyulására ajánlják fel. * A vártemplomi református egyházközségben szerdától szombatig imaheti istentiszteletek lesznek 18 órától az új gyülekezeti teremben. Igét hirdet ma Dénes Lajos Levente sepsibesenyői református lelkész, csütörtökön: Bíró János pókakeresztúri református lelkész.

Ösztöndíj törökországi felsőfokú képzésre
A török oktatási minisztérium megbízásából a Székely Nemzeti Tanács közvetítésével ösztöndíjat hirdetnek azon székelyföldi diákoknak, akik Törökországban szeretnének részt venni alapfokú egyetemi, mesteri vagy doktori (PhD fokozat) képzésben. Az ösztöndíj tartalmazza a törökországi egyetemre való beiratkozási díjat, a szállást, az egészségbiztosítást, a repülőjegyet, az oktatás költségeit, illetve zsebpénzt is. Jelentkezni február 15-ig lehet az szntiroda@gmail.com címen vagy a Székely Nemzeti Tanács sepsiszentgyörgyi székházában, a Konsza Samu utca 21. szám alatt munkanapokon 9–13 óráig.

Online beszélgetés az oltásokról
A koronavírus már egy éve megnehezíti mindennapjainkat, a járvány hatására átalakult az életünk. Sokunkban kérdések és kételyek merülnek fel az oltások működésével és hatásosságával kapcsolatban, ezért a Kézdivásárhelyi Ifjúsági Szervezet (KVISZ) egy online beszélgetést tart annak érdekében, hogy megpróbálják köz­érthetően összefoglalni a tudnivalókat és válaszokat adni felmerülő kérdésekre. Február 11-én, csütörtökön 19 órától a Facebookon követhető beszélgetés alkalmával dr. Farkas Hunor Pál gasztroenterológus, a kézdivásárhelyi kórházi oltóközpont vezetője, valamint dr. Fejér Szilárd kutató, kémikus, a Pro-Vitam laboratórium vezetője válaszol a felmerülő kérdésekre, és segít, hogy megértsük a védőoltások hasznát, tisztább képet kapjunk ezek működéséről, hatékonyságáról, illetve a lehetőségekről, hogy mikor és hol kaphatjuk meg az oltást. A kérdéseket előzőleg az online eseménynél található űrlapon lehet feltenni. A beszélgetés moderátora Ménessy Kinga Kitty.

Ingyenes ügyintézés Sepsikőröspatakon
Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 16–18 óráig Sepsikőröspatakon a polgármesteri hivatalban fogadják az érdeklődőket szigorú egészségügyi biztonsági szabályok betartása mellett. Az igénylőknek segítenek a magyar állampolgárság kérelmezésében, a gyerekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérvényezésében, az útlevél igénylésében, regisztrációval, illetve anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben, és dossziék összeállításában is.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Romulus Cioflec utcai Hygea (0267 310 110, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Szabó Jenő utcai Eco (0267 364 974) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden
HUMORPINCE. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház alagsorába ma 18 órától várnak minden humorkedvelőt, kikapcsolódni vágyót. Kérik betartani az érvényes járványügyi szabályokat.
JOGI TANÁCSADÁS. Balogh Klára jogtanácsos online formában végzi szerkesztőségünkben az ingyenes jogi tanácsadást. A jogorvoslásra váró ügyek leírását és a kérdést a hpress@3szek.ro e-mail-címre várjuk, a levél tárgyához kérjük beírni azt, hogy Jogi tanácsadás. Kérdéseiket postacímünkre is eljuttathatják: 520003 Sepsiszentgyörgy, Mihai Viteazul tér 2. szám.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 349
szavazógép
2021-02-09: Közélet - Fekete Réka:

Két új oltásközpontba lehet jelentkezni (Hétfőtől bővül a keret)

A sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi és kovásznai oltásközpontban az eddig bejelentkezetteket továbbra is a Pfizer-BioNtech Covid-19 vakcinával oltják, a jövő hétfőtől megnyíló baróti és bodzafordulói oltóegységekben az AstraZeneca vakcinára jelentkezhetnek szerdától a 18–55 év közötti krónikus betegek és a kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók – közölte lapunk érdeklődésére Ágoston László, a megyei közegészségügyi igazgatóság vezetője.
2021-02-10: Elhalálozás - :

Elhalálozás