Magyar Golgota

2021. február 11., csütörtök, Magazin

Az Aradi Kamaraszínház és a Mythberg Films együttműködésében, Pozsgai Zsolt rendezésében készül a Magyar Golgota című tévéfilm a Nemzeti Filmintézet támogatásával.

A Magyar Golgota című történelmi dráma Török Ignác aradi vértanú sorsán keresztül mutatja be az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc véres megtorlását, a 13 honvédtábornok kivégzésének hajnalát. Egyes feljegyzések szerint Török Ignácon nem tudták végrehajtani a halálos ítéletet, mert szívrohamot kapott, mielőtt kivégezték volna. Erre épít az előadás, természetesen az írói szabadság és a színházi fikció széles eszköztárával. Így a valós események mellett Török Ignác volt szerelme és lánya látogatása az aradi várbörtönben már az írói képzelet szüleménye.

A készülő filmet Pozsgai Zsolt író-rendező Nemescsói Tamásnak, a közelmúltban elhunyt magyar operatőr emlékének ajánlja. Ő volt Török Ignác legközelebbi leszármazottja.

Az eredeti színdarabot az Aradi Kamaraszínház 2019-ben, a vértanúk kivégzésének centenáriumán mutatta be. A filmben Szabó Máté, Lux Ádám, Pap Kati, Janik László, Békefi Viktória és Tapasztó Ernő, a színházi előadás szereplői játszanak.

A Magyar Golgota a Mythberg Films gyártásában készül Pozsgai Zsolt forgatókönyve alapján, producere Berger József és Óvári Eszter.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1487
szavazógép
2021-02-11: Sport - :

Fucsovics három mérkőzéslabdát hárítva győzött (Tenisz, Australian Open)

Az ausztrál nyílt teniszbajnokság második fordulójában Fucsovics Márton három mérkőzéslabdát hárítva diadalmaskodott a háromszoros Grand Slam-bajnok svájci Stan Wawrinka felett. Babos Tímea búcsúzott az év első GS-versenyétől, az orosz Anasztaszija Potapova jobbnak bizonyult a magyar teniszezőnél.
2021-02-11: Magazin - :

A fejlődőképes Napkincs (Sörcsap – a székely sörkalauz)

A különféle barna sörök mellett mostanság egyre jobban megszerettem a búzasörök is. A németek felsőfokon művelik ezt a műfajt, ám manapság mások is sokan – multik vagy éppen kisebb manufaktúrák – próbálkoznak ezzel a típussal.