Meghosszabbítják a veszélyhelyzetet

2021. február 11., csütörtök, Belföld

Holnaptól, február 12-étől ismét meghosszabbítják harminc nappal a veszélyhelyzetet –  határozott tegnap az Országos Vészhelyzeti Bizottság. A határozatot a bizottság elnöke, Florin Cîţu miniszterelnök írta alá.

A döntés értelmében érvényben marad az éjszakai kijárási tilalom, azaz 23 és hajnali 5 óra között csak munkavégzés miatt vagy életbevágóan fontos ügyben hagyhatjuk el a lakásunkat, és ezt előre megírt felelősségvállalási nyilatkozattal kell alátámasztanunk. Szabályozzák az üzletek nyitvatartását is: 21 óra után csak a benzinkutak és a gyógyszertárak, továbbá a házhoz szállító éttermek maradhatnak nyitva. Az éttermek, kávézók és szerencsejáték-termek az adott település fertőzöttségi mutatójától függően félházzal vagy befogadóképességük egyharmadával működhetnek, a legrosszabb esetben pedig zárva kell tartaniuk. A diszkók, klubok továbbra sem nyithatnak.

A játéktermek, játszóházak, beltéri fürdők ezután is zárva tartanak, de az edző- és fitnesztermek az egészségügyi szabályok betartásával működhetnek, akárcsak a kulturális és színházi intézmények.

A sportrendezvényeket nézők nélkül tartják meg, a szabadidős (csapat-) sporttevékenységeken résztvevők létszámát tíz főre korlátozzák.

Magánrendezvényeket – lakodalmakat, keresztelőket, évfordulókat stb. – tilos szervezni, kulturális megemlékezéseket, ünnepségeket úgyszintén.

Újdonság az eddigiekhez képest, hogy megváltoztatták a fertőzöttségi mutatók kiszámításának a módszertanát: az esetleges fertőzési gócokat, vagyis a kórházakban, idősotthonokban stb. lévőket is figyelembe veszik a fertőzöttségi arány megállapításakor.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 754
szavazógép
2021-02-11: Belföld - :

Takarékossági intézkedések

Takarékossági intézkedésekről készített elő sürgősségi rendeletet tegnapi ülésén a kormány, de ezek bevezetésével is meg fogja haladni a GDP hét százalékát az államháztartási hiány idén – közölte Florin Cîțu miniszterelnök tegnap.
2021-02-11: Belföld - :

Új oltóközpontok

Tegnap új oltópontokat nyitottak meg országszerte, összesen 180-at; ezekben az AstraZeneca vakcinájával oltják az embereket koronavírus ellen – tájékoztatott a COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló bizottság.