Megyei kórházJobb műszerek, de marad a költségvetés

2021. február 15., hétfő, Közélet

A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban hamarosan működésbe helyezik azokat a nagy teljesítményű radiodiagnosztikai készülékeket, amelyeket az intézmény 2019-ben vásárolt, de a járvány miatt késett az engedélyek beszerzése – közölte András-Nagy Róbert kórházmenedzser. Az ilyen berendezések működését felügyelő bizottság február elején ellenőrizte a gépeket és irataikat, számottevő problémát nem találtak, ezért abban bíznak, nem sokat kell várniuk a végső engedélyre, és elkezdhetik a vizsgálatokat – mondta a kórházvezető.

  • A gépek a helyükön, már csak engedély kell, hogy működhessenek.
    A gépek a helyükön, már csak engedély kell, hogy működhessenek.

Többé nem lesz szükség klasszikus röntgenfilm használatára, az új digitális röntgengépekkel készített felvételeket meg lehet őrizni, különböző hordozókra átmásolni, elküldeni egy másik kórházba, klinikára, bárhová, a páciens igénye szerint – hangsúlyozta dr. Roșu Mátyás, a megyei kórház igazgatója, aki maga is ennek a szakterületnek a szakorvosa. Ilyen röntgengépet kapott a radiodiagnosztikai osztály, a tüdőgyógyászati járóbeteg-rendelő és az egyik műtő, ahol érsebészeti beavatkozásokat is végeznek.

A 2019-es eszközvásárlási csomagban szerepel még egy korszerű mammográf, a jelenleginél több szeletes computer tomográf és több echográf. Ahogy a kórház megkapja a szükséges engedélyeket, a beutalt betegeknél azonnal elindulhatnak a vizsgálatok az új gépekkel, a járóbetegeknek ellenben külön betegutakat kell kialakítani, hogy ne találkozhassanak koronavírussal fertőzöttekkel – közölték a kórházvezetők.

Lapunk érdeklődésére, hogy a magasabb szintű műszerezettség jelent-e többletfinanszírozást a kórház számára, András-Nagy Róbert kifejtette, erre vonatkozó szabályozás nincs, de nagyobb pontértéket érhet el az intézmény e tekintetben, ellenben ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy a kórház költségvetésében is megérezhető. Ha a megyei egészségbiztosítási pénztár költségvetése növekedne, akkor az ártámogatott szolgáltatásokra is több pénz jutna, de jelenleg paraklinikai vizsgálatokra csak akkor kaphat több pénzt egy kórház vagy diagnosztikai központ, ha egy másiktól elvesznek. Igaz, hogy méltánytalan a rendszer, hisz, ha egy kórház beruház, annak pénzügyi vonzata is kellene hogy legyen, de jelenleg a törvény erre nem ad lehetőséget – fejtette ki a menedzser.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1719
szavazógép
2021-02-15: A múlt hét - Kuti János:

Vetjük a költséget

Minden generáció hagy valamit az utána következőre. Nálunk: adósságot. Aztán aki hátul marad, csukja be az ajtót alapon, a hátramaradottak adják meg azt az adósságot, amit örökölnek. Ráadásul a kormány a mi nevünkben kéri a kölcsönöket, és nem biztos, hogy azok hasznára lesz, akik vissza fogják fizetni.
2021-02-15: Közélet - :

Korszerűsítenék a szociális lakásokat

A kormány szociálislakás-programjának lehetőségeit kihasználva szeretné korszerűsíteni a Csíki negyedi Sing-Sing épületét a megyeszékhely önkormányzata.