Hírsaláta

2021. február 16., kedd, Belföld

ILIESCU MUNKA NÉLKÜL MARADT. Döntéshozó kamaraként megszavazta a Román Forradalom Intézetének felszámolását a szenátus. Arról a sóhivatalról van szó, amelyet két olyan figura – Ion Iliescu és Gelu Voican Voiculescu – vezet(ett), akiket a katonai ügyészség emberiesség elleni bűncselekményekkel vádol éppen a forradalom perében.

Az Orban-kormány már 2019 decemberében felszámolta sürgősségi rendelettel az intézményt, de az akkor még SZDP-s többségű szenátus elvetette a kezdeményezést. Klaus Iohannis elnök azonban visszaküldte a parlamentbe újbóli megfontolásra a rendeletet, másodszori nekifutásra pedig a most többséget alkotó koalíció megszavazta. (Főtér)

ÚJRA HALÁLHÍRÉT KELTETTÉK. Állítólag 92 éves korában COVID-19-ben meghalt az Egyesült Államokban Ion Mihai Pacepa tábornok, a volt román kommunista külügyi hírszerzés, a DIE egykori vezetője, aki elárulta a Kárpátok géniuszát. Halálhírét a Theepochtimes.com-on közölte Ronald J. Rychlak amerikai ügyvéd, bár a hírt nem árt fenntartásokkal kezelni, hiszen Pacepa tábornoknak az elmúlt évek során már többször is halálhírét keltették. A keleti blokk legmagasabb beosztású disszidenseként emlegetett Pacepa 1978-ban kapott politikai menedékjogot Jimmy Carter akkori elnöktől. Ceauşescunak hatalmas csapás volt az egykori kémfőnök szökése, a volt román diktátor a 80-as években ötmillió dollárt költött el Pacepa likvidálására – többek között a Sakálként elhíresült terroristát, Ilich Ramírez Sánchezt is felbérelte –, ám nem járt sikerrel. A román történelem egyik legellentmondásosabb figurájáról – sokak szerint hős, mások szerint áruló – egyesek azt is állították, hogy valójában KGB-ügynök volt. Egyik könyvében viszont leszögezte, nem akkor árulta el hazáját, amikor az Államokba szökött, hanem akkor, amikor még a Securitatét és a diktatúrát szolgálta. (Főtér)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 724
szavazógép
2021-02-16: Belföld - :

A veszélytelen keresztelésért

A Declic Közösség tagjai átadták tegnap a csecsemők keresztelési szertartásának módosítását követelő petíciót a Román Ortodox Egyház vezetőségének. A petíció aláírói azzal érvelnek, hogy több csecsemő is meghalt már, miután a keresztvízbe alá merítették.
2021-02-16: Belföld - :

Az első indítvány

A romániai egészségügyi rendszerben az utóbbi 30 évben megtapasztalt katasztrófa elkövetője a Szociáldemokrata Párt (SZDP) és az SZDP-s maffia – jelentette ki Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter az ellene benyújtott egyszerű indítvány tegnapi parlamenti vitáján.