Függetlenségpárti többség Katalóniában

2021. február 16., kedd, Világfigyelő

A Katalán Szocialista Párt (PSC) megduplázva korábbi mandátumait, megnyerte a tegnap hajnalban zárult katalán regionális parlamenti választásokat, de kétséges, hogy tud-e kormányt alakítani, mivel a függetlenségi pártok többséget szereztek az új törvényhozásban.

A PSC a szavazatok 23 százalékával végzett az élen, ezzel 33 mandátumhoz jutva a 135 fős autonóm parlamentben. Második és harmadik helyen az eddigi függetlenségi kormánykoalíciót alkotó Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) és az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) került be a parlamentbe. Ahogy azt a választást megelőző közvélemény-kutatások is jelezték, egy párt sem tud önállóan kormányt alakítani, mert nem szerezte meg az ahhoz szükséges 68 mandátumot. A 2017-es katalán választások utáni hasonló helyzet alakult ki, akkor az Állampolgárok győztek, de többséget nem nyertek. A katalán függetlenséget képviselő pártok összefogásával megalakulhatott a Quim Torra vezette új kormány. A függetlenségi pártok erősorrendjét megváltoztatta a most lezajlott választás: az ERC megelőzte az Együtt Katalóniáért pártot. Utóbbi az egyoldalú elszakadás híve, előbbi azonban elengedhetetlennek tartja a spanyol állammal egyeztetett népszavazás megrendezését és kellő társadalmi felhatalmazás megszerzését a különváláshoz.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 532
szavazógép
2021-02-16: Világfigyelő - :

Óvatos nyitást terveznek Magyarországon

Magyarországnak minden oltóanyagra szüksége van, mert a koronavírus elleni oltás menti meg az életet és a munkahelyeket – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök tegnap az Or­szággyűlés idei első ülésén.
2021-02-16: Világfigyelő - :

Baloldali győzelem Koszovóban

A baloldali Önrendelkezés (Vetevendosje) nyerte meg a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokat Koszovóban – derült ki a választási bizottság legfrissebb, a szavazatok 96 százalékának feldolgozottsága alapján közölt adatokból tegnap.