Ásatlan alagút végén a fény

2021. február 16., kedd, Máról holnapra
Nagy D. István

Kisebb rangsorolást végzett a napokban a közúti infrastruktúrára szánt idei pénzek kapcsán az Economica gazdasági hírportál. Számaikat a múlt csütörtökön végre-valahára közvitára bocsátott 2021-es állami költségvetés-tervezetből vették.

A lajstromra tekintve első pillantásra úgy tűnhet, végre mi, erdélyiek, székelyföldiek is örvendhetünk kicsit: az elemzés szerint az idei büdzsé abszolút nyertese a Brassót a Bihar megyei Bors határátkelőjével (és Magyarországon át Európa többi részével) összekötő észak-erdélyi autópálya lehet. A tervezet szerint közel két és félszer annyit áldozna a kormány erre a beruházásra, mint tavaly. Az elemzés összeállítói azt is tudni vélik, a kétségkívül szép summa hátterében az áll, hogy a pálya több építés alatt álló szakaszán idén végre serényen éghet a kivitelezői kezek alatt a munka. Úgy legyen – álltak már eleget a gépek egyik-másik szakaszán e történelmi Erdélyhez méltóan regényes sorsú autópályának, mely mostanra leginkább Klaus Iohannis államfő egykori kampányszövegének tökéletes ellenpéldájaként áll szemeink előtt – a jól elvégzett munka Romániájaként. Mert önmagában az értékelendő, hogy a koronavírus-ragály, az egyre gubancosabb gazdasági helyzet, a folyamatosan csak szélesedő, mélyülő költségvetési lyukak mellett a kormány erre is hajlandó áldozni, az összkép viszont ettől még halvány marad.

Az elemzésből ugyanis kiderül, hogy bizony itt olyan munkálatokkal számolnak, melyeknek eddig is messze jobb ütemben kellett volna haladniuk, vagy legalábbis a közbeszerzéseket gyorsabban le kellett volna zongorázni. A megkésett munkák sürgetését sikerként vagy komoly előrelépésként beállítani azért elég kínos. Arról nem beszélve, hogy ezeken túl egyelőre nem tudni, hogy a többi építés előtt-alatt álló szakaszon idén ejtenek-e bár egy kapavágást is, amint azt sem, hogy megakasztják-e a folyamatokat holmi apróságok, mint a nyomvonal miatti kisajátítások.

De az éppen aktuális bonyodalmak fölött most is ott tornyosul a minden évben megválaszolatlanul maradó kérdés: megérjük-e valaha, hogy a Brassótól a határig tervezett autópálya, a mi szemszögünkből „innenső” szakasza egyáltalán érdemben szóba kerüljön országirányítási berkekben vagy urambocsá! mozduljon is e téren valami? Jó pár éve már az az érzése az embernek, mintha a tervezők, pénzelők fejében Marosvásárhelynél véget érne az egész észak-erdélyi pályakaland, mintha Brassó – Barcaságostul és nem utolsósorban Székelyföldestül – túl távoli cél lenne.

A regényes történet 18 évvel ezelőttre nyúlik vissza: első fejezetének témája a híres-hírhedt Bechtel-szerződés volt, ez indította útjára ezt a mára már hatodrangú szappanoperává silányult „sikertörténetet”, melynek még mindig nem látni a záróévadát. Ezek tudatában elég nehéz értékelni bármely újabb mozzanatot, főképp ha felidézzük a tizenévvel ezelőtti szép ígéreteket is, melyek szerint 2013-ban már Brassótól a határig autópályán, alagutak és viaduktok során suhanhatunk célunk felé gondtalanul, és melyek helyébe – fejlesztésnek álcázva – ma is egy igazi balkáni komédiát kapunk.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 524
szavazógép
2021-02-16: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Tubájával bűvöl Csoma Attila

Különleges hangszerén bemutatott produkciójával kivívta az egyik népszerű, hazai televíziós tehetségkutató műsor – a Românii au talent – zsűrijének elismerését a rétyi Csoma Attila. A 26 éves fiatalember tubán játszik, több éve tagja a Kováts András Ifjúsági Koncert Fúvószenekarnak, de sokat turnézott, koncertezett a járvány kitöréséig a kudzsiri Fanfara Transilvania zenekarral is.
2021-02-16: Közélet - Nagy B. Sándor:

Csak a kötődésben bonthatunk szárnyakat (Házasság hete Sepsiszentgyörgyön)

Sokan idegenkednek a Bálint-naptól, mert nincs évszázados hagyománya a mi tájainkon, de az utóbbi évek során egy olyan kezdeményezés is társult mellé, melynek a fontosságát senki sem vonhatja kétségbe. A Házasság hete valójában a párkapcsolat gazdag problémakörét igyekszik körüljárni, fontos válaszokat kínálva azokra a kérdésekre, melyekkel valamennyi házasságban, párkapcsolatban szembesülnek az emberek. Idén február 7–14. között tartották a Házasság hetét Sepsiszentgyörgyön az Unitárius Egyházközségben.