Érdemes használtan páramentesítőt vásárolni? /X/

2021. február 16., kedd, Életmód

Ha otthonunkban felüti a fejét a penész, érdemes gyorsan cselekednünk. A rövid távú, felületkezelő megoldások nem szüntetik meg véglegesen a problémát. Egy jó minőségű párátlanító tartósan leszámolhat a penésszel. Viszont ha nem engedhetjük meg a magunknak az új készüléket, érdemes vásárolnunk egyet használtan?

Az optimális páratartalom jelentősége

Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, a levegő nedvességtartalmának 45-55% között kell lennie. Ez az a szint, ami az emberi szervezet számára ideális. Azonban nem csak a testünkre van hatással a páratartalom, hanem a környezetünkre is. 

Számos olyan tevékenységet végzünk nap mint nap, ami befolyásolja a levegő nedvességét. A biológiai folyamataink már önmagukban ezt teszik. A légzés, az izzadás mind párát juttat a levegőbe. A vízhasználattal járó házimunkák, mint a teregetés, főzés, takarítás ugyancsak. Párologtatnak a szobanövényeink és a háziállataink is. Ráadásul minél többen élünk együtt, ez annál inkább így van.

Honnan tudhatom, hogy túl párás a levegő?

Amikor a magas páratartalomnak már szemmel látható jelei vannak, akkor érdemes beszerezni egy hatékony páramentesítő készüléket. Ha azt látjuk, hogy az ablaküvegek belső felületén vízcseppek jelennek meg, akkor túl nedves a levegő. Ugyanezt jelzi a növényeink levelére kiülő nedvesség. Előfordul, hogy a nyílászárók körülötti fal válik nedvessé.

A legjobb, ha van a lakásban egy olyan hőmérsékletmérő, amely a páratartalmat is figyeli. Ez azért is előnyös, mert a túl alacsony páratartalom sem egészséges. Ha nyomon tudjuk követni a levegő nedvességszintjét, azonnal orvosolhatjuk a problémát.

A páramentesítők működése

A párátlanító készülékek megkötik a levegőben lévő túl sok vizet. Tartályaikban összegyűjtik a felesleges nedvességet, amelyet egyszerűen kiönthetünk. Az igazán professzionális páramentesítők automatikusan érzékelik a magas páratartalmat. Ez egyrészt nagyon kényelmes, másrészt gazdaságos. Hiszen csak akkor lép működésbe a készülék, ha arra valóban szükség van. Így nem lesz túl száraz sem a levegőnk. 

Ha a pénztárcánknak jobban megfelelnek a használt készülékek, akkor válogassunk bátran azok közt. Mindenképpen jól járunk akkor is, ha nem vadonatúj készüléket vásárolunk.

Ezért fontos a párátlanítás

Ha huzamosabb ideig élünk túl magas páratartalmú környezetben, előbb vagy utóbb megjelenik a falakon a penész. Ez pedig nem csak nagyon csúnya, hanem egészségkárosító is lehet. A penészgomba telepei ugyanis rengeteg spórát bocsátanak ki a levegőbe, ezzel szaporodnak.

A spórákat mi, emberek belélegezzük, ami különböző testi panaszokat okozhat. Fejfájás, alvászavar, szemviszketés, bőrszárazság, légúti tünetek lehetnek a penészmérgezés jelei. Legyengült szervezetű emberekre még veszélyesebb ez az állapot. Ezért nem számít, hogy új vagy használt készüléket veszünk, a fontos az, hogy megfelelő legyen a páratartalom. (X)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 527
szavazógép
2021-02-16: Belföld - :

Felszólította Romániát az Európai Bizottság (Úzvölgyi katonatemető)

Az Európai Bizottság (EB) már tavaly októberben kötelezettségszegési eljárás keretében szólította fel Romániát a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos uniós jog átültetésére: ez az EB egy válaszleveléből derült ki, miután az RMDSZ és a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) képviselői kétszer is írásbeli kérdéssel fordultak az EB-hez az úzvölgyi katonatemetőben 2019-ben történt erőszakos eseményeket követően – közölte az RMDSZ hírlevele.
2021-02-16: Gazdaság - :

Konténeres sittszállításhoz válassz szakértőt! /X/

Amikor valakinek szüksége lesz konténeres sittszállításra, akkor hirtelen azt sem tudja, hova nyúljon. Kit hívjon fel, kinek küldjön üzenetet, kit keressen fel azzal, hogy szüksége van egy konténerre az építési törmeléke elszállításához. Számos cég van a piacon, és nagyon nehéz elsőre eldönteni, hogy közülük ki a legjobb, vagy legalábbis megbízható.