Mi, hol, mikor?

2021. február 17., szerda, Mi, hol, mikor?

Wass Albert emléke
A koronavírus-járvány okozta áldatlan helyzetre való tekintettel idén elmarad a Wass Albertről való közös megemlékezés Sepsiszentgyörgyön az író 1998. február 17-én bekövetkezett halálának évfordulóján – írja közleményében a Magyar Megmaradásért Mozgalom elnöke, Bedő Zoltán közíró. Hozzáteszi, mindazok, akik fejet szeretnének hajtani az író, költő, publicista, közéleti személyiség emberi nagysága előtt, megtehetik a református vártemplom fala mellett tiszteletére ültetett fa tövében elhelyezett emléktáblánál ma 15–17 óráig.

  • Fotó: Bedő Zoltán
    Fotó: Bedő Zoltán

Az Erdélyi Magyar Írók Ligája rendezvényei
A Magyar Írószövetség kezdeményezésére három éve február 18-án, Jókai Mór születésnapján ünnepeljük a magyar széppróza napját. Az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) idén is társszervezője a magyar széppróza napja online eseménysorozatának. Február 18–20. között mindennap 18 órától hat prózaíró mutatkozik be az erdélyi írószervezet világhálós eseményein, amelyek az E-MIL Facebook- és YouTube-oldalán tekinthetők meg élő közvetítés formájában. Az E-MIL műsorai ugyanezen napokon kerülnek adásba az Erdélyi Magyar Televízióban délelőtt fél tíztől kezdődően.
Február 18-án Haklik Norbert és Szántai János prózaírókkal beszélget Mărcuțiu-Rácz Dóra költő, író, a kolozsvári Helikon szerkesztője. Február 19-én Borcsa Imola prózaíró és Serestély Zalán író, költő lép fel Sánta Miriám költő, szerkesztő moderálásában. Zárásképp február 20-án Márton Evelint és Vincze Ferencet kérdezi Codău Annamária kritikus, a marosvásárhelyi Látó szerkesztője.

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház február 18-án, csütörtökön 19 órától a nagyteremben Martin Crimp: A többit már láttad a moziban című előadását játssza (rendező: Botos Bálint).  Az előadásra jegyek a biletmaster.ro oldalon és a központi jegyirodában kaphatók.
SZÉKELY GÓBÉK. A csíkszentgyörgyi Székely Góbék Maszkás kalamajka című előadása február 20-án, szombaton és 25-én, csütörtökön 17 és 20 órától tekinthető meg a kovásznai művelődési központ színpadán. Helyfoglalás hétköznapokon 8–16 óráig a Kovásznai Városi Művelődési Ház jegypénztáránál vagy a 0744 364 250-es telefonszámon. Jegyár: egységesen 25 lej. • Az előadás február 27-én 17 és 20 órától a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium konferenciatermében is megnézhető. Jegyár: 30 lej. Érdeklődni a 0746 208 811-es és a 0745 589 214-es telefonon lehet 9–16 óráig. Jegyárusítás a Treff utazási iroda székhelyén kedden, szerdán és csütörtökön 16–18 óráig.
AZ M STUDIO MOZGÁSSZÍNHÁZ. Elmaradnak az M Studio előadásai februárban: a 21-i Pam param, illetve a 27-re tervezett To_R. A megvásárolt jegyek visszaválthatók a központi jegyirodában, valamint átírathatók a márciusi előadások valamelyikére.

Bábszínház
A CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ sepsiszentgyörgyi stúdiótermében február 19-én, pénteken 10 órától és 20-án, szombaton 11 órától látható a Zsongás című koncertjáték bohócokkal. A 35 perces előadást 5 éven felüli nézőknek ajánlják, rendezője Dávid Péter. Jegyfoglalás a 0755 335 400-as telefonszámon Csüdöm Eszternél.

Mozi
SEPSISZENTGYÖRGYÖN a Művész mozi műsorán: ma 16.30-tól Corpus Christi (román felirattal), 16.45-től Lassie hazatér (magyarul beszélő), 19 órától 10 nap anyu nélkül (magyarul beszélő), 19.15-től Teljes titoktartás (román felirattal); csütörtökön 16.30-tól Trollok a világ körül (románul beszélő), 17 órától Bűvölet – Az örökség (román felirattal), 19 órától Valan – Angyalok völgye (magyarul beszélő), 19.15-től Nagypapa-hadművelet (magyarul beszélő). Pénztárnyitvatartás és telefonos helyfoglalás 15–21 óráig, telefon: 0787 526 102.
KOVÁSZNÁN a művelődési központban ma 18 órától vetítik Orosz Dénes Seveled című film­vígjátékát. Helyfoglalás 8–16 óráig a jegypénztáránál vagy a 0744 364 250-es telefonszámon. KÉZDIVÁSÁRHELYEN a Vigadó Művelődési Ház nagytermében, a Vigadó moziban ma 19 órától vetítik a Seveled című filmet. A belépés regisztrációhoz kötött, a helyek száma korlátozott.

Zene
A 2020/2021-es hangverseny­évad első koncertjére február 26-án kerül sor a Tamási Áron Színházban, ahol a brassói Euterpe Szimfonikus Zenekar műsora csendül fel 19 órától. A szervezők arra kérik a 2020/2021-es hangversenyévad bérleteseit, hogy a járványhelyzetre való tekintettel előadás előtt a városi jegyirodában szíveskedjenek helyjegyet foglalni.

Könyvbemutató
A Székely Nemzeti Múzeum Kós Károly Termében február 18-án, csütörtökön 18 órától bemutatják a Székely Zoltán: Emlékeim. Székely Zoltán önéletírása és szakmai levelezése című kötetet. Házigazda: Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója. A kiadvány létrejöttéről Birtók József, a csíkszeredai Státus Kiadó igazgatója beszél. A kötetet bemutatja dr. Székely Zsolt ny. egyetemi docens, a könyv szerkesztője.

Apróhirdetések, gyászjelentők
Értesítjük hirdető ügyfeleinket, hogy a Háromszék nyomtatott változatában az apróhirdetést, a gyászjelentőt, a részvétnyilvánítást és a megemlékezést online, bankkártyás fizetéssel is elfogadjuk. Az új rendszer a következőképpen érhető el: a www.3szek.ro honlapon kattintson az Online apróhirdetések menüre/bannerre, töltse ki a megfelelő mezőket a hirdetés szövegével, válassza ki a megjelenés dátumát – ismétlődő hirdetés esetén a dátumokat –, és a lap alján kattintson a „Megrendelés küldése a korrektúrához” gombra. Kollégáink a megadott e-mail-címre visszaküldik a javított szöveget, azt ellenőrizze, majd a „Megrendelem” gombra kattintva bankkártyával fizetheti ki a visszaigazolt összeget.
Apróhirdetési, illetve reklám­irodánk a megszokott program szerint, hétfőtől csütörtökig naponta 9–16, pénteken 9–14 óráig tart nyitva. Online apróhirdetési szolgáltatásunk nyitvatartási rendtől függetlenül bármikor igénybe vehető, a következő napra megrendelt hirdetést azonban legkésőbb 18 óráig kérjük feltenni és kifizetni.

Ingyenes ügyintézés Ozsdolán
Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai az érvényes egészségügyi-biztonsági szabályok betartása mellett ma 16–18 óráig Ozsdolán a polgármesteri hivatalban fogadják az érdeklődőket. Az igénylőknek segítenek a magyar állampolgárság kérelmezésében, a gyerekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérvényezésében, az útlevél igénylésében, regisztrációval, illetve anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben, és dossziék összeállításában is.

Hitvilág
HAMVAZÓSZERDA. A nagyböjti idő kezdete, kötelező böjti nap a katolikus egyházban. A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban a szentmisék ma 7.30-tól és 18 órától kezdődnek. 7.15-től a reggeli dicséretet és 17.45-től az esti dicséretet közösen imádkozzák a zsolozsmából. ♦ A sepsiszentgyörgyi Szent Benedek-templomban ma 18 órától kezdődik a szentmise. ♦ A kovásznai Szent István-templomban ma 9.30-tól és 17 órától kerülnek bemutatásra szentmisék.

Rádió
A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adásai: 6 órától Napindító gondolatok, 6.15-től Zsolozsma – reggeli dicséret, 6.40-től és 12–13-tól Ferenc pápa gondolatai a családokról, 9 órától Görgényi Tünde stúdióvezető fogadja az imaszándékokat, 10 órától szentmise Csomaközről, 10.50-től A hét plébániája Gábor Annával, 12 órától Úrangyala, 12.15-től „Lelkem magasztalja az Urat” – dr. Sávai János.

Röviden
JOGI TANÁCSADÁS. Balogh Klára jogtanácsos online formában végzi szerkesztőségünkben az ingyenes jogi tanácsadást. A jogorvoslásra váró ügyek leírását és a kérdést a hpress@3szek.ro e-mail-címre várjuk, a levél tárgyához kérjük beírni azt, hogy Jogi tanácsadás. Kérdéseiket postacímünkre is eljuttathatják: 520003 Sepsiszentgyörgy, Mihai Viteazul tér 2. szám.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Benedek Elek utcai Farmacom (0367 407 568, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 349
szavazógép
2021-02-16: Szabadidő - :

Hangolódj Te is a közeledő tavaszra egyedi dekorációs elemekkel /X/

Igaz, hogy a naptár szerint még javában tart a tél, hiszen február hónapot írunk, de lassan már a tavasz is kezdi bontogatni szárnyait. A tavasz sokunk kedvenc évszaka, ilyenkor ugyanis a hosszú, hideg tél után újjáéled a természet, virágba borul a táj, virágoznak a fák is. A tavasz egyet jelent az újrakezdéssel, a virágzással.
2021-02-17: Elhalálozás - :

Elhalálozás