Ingyenes gyorstesztek Németországban

2021. február 17., szerda, Világfigyelő

Németországban is ingyenes lehet az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) jelenlétét vizsgáló úgynevezett antigén gyorsteszt, és bevezetnek önállóan használható gyorstesztelő termékeket is tegnap ismertetett kormányzati tervek szerint.

Az úgynevezett nemzeti tesztstratégia még elfogadás előtt álló új kiadása szerint március 1-jétől mindenki jogosult ingyenes antigén gyorstesztre Németországban. Az egészségügyi szakszemélyzetet igénylő vizsgálatot gyógyszertárakban és tesztközpontokban lehet majd elvégezni. A rendszer kialakítása a helyi önkormányzatok feladata lesz, a költségeket a szövetségi kormány állja.

Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter a Madsack német médiacsoporthoz tartozó regionális lapok közös szerkesztőségének (RedaktionsNetzwerk Deutschland – RND) elmondta, hogy a nemzeti tesztstratégia átdolgozott kiadásában a képzett segítők nélkül elvégezhető tesztek is szerepet kapnak. Amint befejezik a termékek minőségellenőrzését a szövetségi gyógyszer- és gyógyászati termék intézetnél (Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte – BfArM), és megfelelő mennyiség érkezik az országba, az újítást a napközbeni gyermekellátás és a közoktatás működésének szolgálatába állítják, vagyis óvodai és iskolai dolgozóknak, nevelőknek, tanároknak biztosítják az új tesztelési lehetőséget. Ezek az önellenőrzésre, laikus általi önálló használatra szolgáló tesztek hozzájárulhatnak „a mindennapok biztonságához” – mondta a miniszter, kiemelve, hogy a BfArM a lehető leggyorsabban elvégzi az ellenőrzéseket. Az RND szerint a még nem végleges tervek alapján a „házi gyorstesztek” ugyancsak március elején jelennek meg, és a piaci forgalomba is bekerülnek, fogyasztói árukat egy euróban korlátozhatják.

Hasonló szabályozást vezettek be a napokban a szomszédos Ausztriában, ott havonta öt darab térítésmentesen jár az önállóan elvégezhető gyorstesztből, szintén márciustól.

Németországban nagyjából egy hónapja javulnak a járványügyi adatok, de terjednek a korábbiaknál fertőzőképesebb új vírusváltozatok, ezért a gazdasági és társadalmi élet legtöbb területét befagyasztó zárlatot az eredeti tervekkel szemben nem február közepén, hanem legkorábban március elején oldják fel, hogy akadályozzák egy harmadik járványhullám elindulását. A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) tegnapi adatai szerint az utóbbi 24 órában 3856 új fertőződést regisztráltak. Az adatok alapján folytatódik a SARS-Cov-2 visszaszorulása, de a fertőzésszám csökkenésének üteme mérséklődik. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 342 843 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A vírus okozta betegséggel (COVID-19) összefüggésben 528 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 65 604-re emelkedett.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 530
szavazógép
2021-02-17: Világfigyelő - :

Törvénytelen a kijárási tilalom (Hollandia)

A hágai illetékes bíróság a koronavírus-járvány megfékezésére januárban bevezetett éjszakai kijárási tilalom azonnali feloldására szólította fel a holland kormányt. A bíróság ugyanis keddi határozatában úgy ítélte meg, hogy a vonatkozó törvény értelmében nem volt vészhelyzet a tilalom bevezetésekor.
2021-02-17: Közélet - Nagy D. István:

Drágul a víz

Működési és fenntartási költségeik növekedése miatt mintegy 10 százalékkal emeli a lakossági ivó- és szennyvízkezelési szolgáltatás árait a sepsiszentgyörgyi székhelyű Közüzemek. A részvénytársaság a megye négy városában és 14 községében biztosít a lakosságnak szolgáltatást. Legkésőbb májustól az ivóvíz köbméteréért a jelenlegi 4,26 lej helyett 4,71 lejt, a szennyvízkezelési szolgáltatásért 3,02 lej helyett 3,31 lejt kell majd fizetnie minden lakossági ügyfelüknek. Az új egységárakat már jóváhagyta a közszolgáltatásokat szabályozó országos hatóság, de ahhoz, hogy alkalmazzák, az önkormányzatokat tömörítő Aquacov közösségek közötti társulás közgyűlésének is rá kell bólintania.