VisszajelzésA tej savfoka

2007. július 17., kedd, Gazdakör

A kézdikővári gazdák sajátos tejgondjai kapcsán a tej minőségét meghatározó tényezők ismertetését a savfokkal folytatjuk.

A tej savfoka az úgynevezett lúgmegkötő anyagok (fehérjék, ásványi sók) összessége és normál értéke a frissen fejt tej esetében kissé savas vegyhatású, ionos savassága 6,33—6,59 ph értékű, amely megfelel a 16,5—18,3 Thörner fokos összsavasságnak. A tejben mindig fellelhető tejsavbaktériumok a számukra megfelelő körülmények közt a tejcukrot tejsavvá alakítják, ilyenkor a tej savfoka emelkedik. A savanyodás a tej gyors, 4—5 Celsius-fokra hűtésével akadályozható meg. A tej savassága a további feldolgozás szempontjából jelentős mutató, hiszen ezzel megállapítható a tej frissessége és tisztasága. Az érvényben levő szabványoknak megfelelően átvételre tehéntej esetén a 19 T fok alatti, bivalytejnél a 21 T fok alatti és juhtej esetében a 24 T fok alatti savassággal rendelkező tej alkalmas.

A savasság megállapítására laborkörülmények közt a Thörner- vagy a Soxhlet-Henkel-féle módszert alkalmazzuk, mindkettő a savasság semlegesítésén alapul egy lúgos (bázikus) anyag hatására fenolftalein jelenlétében. Mindkét esetben bázikus anyagként a nátrium-hidroxidot (NaOH) használjuk különböző oldásban a semlegesítéshez (titráláshoz).

A Thörner-módszer esetében a nyers tej megengedett savassága legtöbb 19 T fok, a pasztörizált tejé legtöbb 21 T fok, míg a kereskedelmi hálózatban az árutej savassága nem haladhatja meg a 22 T fokot. A gyakorlatban még használatos a forralási és az alkoholos próba. Az első esetében 5 ml tejet kémcsőben forralunk, és megfigyeljük az esetleges kicsapódást. A kicsapódás (a tej összemegy) a kazein savas közegben történő kicsapódásának következménye, ezt a melegítés meggyorsítja. A 22 Thörner-fok fölötti tej kicsapódik. Az alkoholos próba is a kazein savas közegben való kicsapódásán alapszik, az alkohol csak gyorsítja ezt. Azonos mennyiségű tejet és 61 fokos szeszt összekeverünk, és ha megjelennek a kicsapódott kazeinpelyhek, a tej savassága meghaladja a 19 T fokot.

Ellenkező esetben, amikor a tej normális savassága alacsony, ez tőgygyulladásra, alacsony fehérjetartalomra vagy vizezésre vezethető vissza. Az alacsony savfokú tej feldolgozásra ugyancsak alkalmatlan.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 46
szavazógép
2007-07-17: Gazdakör - x:

A háztáji ­gombatermesztésről (Szakemberek fóruma)

A primitív ember tudományos ismeretek hiányában legendák titokzatosságába burkolta a gombák világát: nem tudván semmit szaporodásukról, a napsugár és a harmatcsepp találkozásának tulajdonította létrejöttüket.
2007-07-17: Gazdakör - Ferencz Csaba:

Hírlugas

Alacsony termésátlag búzából
A betakarítás eddigi adatai szerint a búza termésátlaga az idén Magyarországon nem éri el az előzetesen várt hektáronkénti 3,8 tonnát, csak 3,6 tonna lesz. A búza 82 százalékát már betakarították, az őszi árpa aratása gyakorlatilag befejeződött, a termésátlag 3,67 tonna/hektár.