Titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti bizottságokAz RMDSZ is helyet kapott

2021. február 18., csütörtök, Belföld

Frakcióvezetőit delegálta a titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti bizottságokba az RMDSZ, amely – a rendszerváltás óta most először – nemcsak a belföldi hírszerzést, hanem a kémszolgálatot felügyelő testületben is képviselteti magát.

A két titkosszolgálat felett ellenőrzést gyakorló parlamenti bizottság összetételéről tegnap rendeztek titkos szavazást a képviselőház és a szenátus együttes ülésén. A Külföldi Hírszerző Szolgálatot (SIE) felügyelő testületbe úgy kerülhetett be Turos Loránd Szatmár megyei szenátor, az RMDSZ felsőházi frakcióvezetője, hogy – a koalíciós pártok egyeztetését követően – a SIE-bizottság tagjainak számát a korábbi ötről hétre növelték. A Román Hírszerző Szolgálatot (SRI) felügyelő bizottságba Csoma Botond képviselőházi frakcióvezetőt jelölte az RMDSZ. A kolozsvári politikus korábban is ebben a bizottságban tevékenykedett.

A közvitára bocsátott – kormányzati és parlamenti jóváhagyásra váró – 2021-es állami költségvetés-tervezet a tavalyival nagyjából megegyező 2,7 milliárd lejes keretet irányoz elő a SRI, illetve 390 millió lejes költségvetést a SIE számára. A – parlament védelmi, közrendvédelmi és nemzetbiztonsági szakbizottságai által ellenőrzött – Speciális Távközlési Szolgálatnak (STS) a tavalyinál csaknem tíz százalékkal kisebb, 622 millió lejes költségvetést irányoztak elő. A negyedik titkosszolgálat, a Legfelsőbb Védelmi Tanácsnak alárendelt kormányőrség (SPP) várhatóan a tavalyi büdzsé csaknem másfélszereséből, 401 millió lejből gazdálkodhat idén.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1745
szavazógép
2021-02-18: Belföld - :

Perre kényszerültek a csíki közbirtokosságok (Kettős telekkönyvezés)

A csíkszentmártoni Aklos Közbirtokosság és a csíkcsekefalvi közbirtokosság pert indított Dormánfalva önkormányzata ellen, amely saját nevére telekkönyveztette három, összesen közel 16 hektáros úzvölgyi területüket – közölte a Székelyhon.ro portál.
2021-02-18: Belföld - :

Leszavazott indítvány

Elutasította tegnap a képviselőház plénuma az egészségügyi miniszter ellen benyújtott egyszerű indítványt.