A kórház vezetősége rendezze helyzetemet!

2021. február 19., péntek, Nyílttér

A nevem Veronica Grigore, 2013 óta reumatológus főorvos vagyok a Kovászna megyei kórházban. Tavaly márciusban a Háromszék által biztosított válaszadás jogán ismertettem azt a helyzetet, amellyel a gyermeknevelési szabadságból való visszatérésemkor szembesültem. A kórház vezetése abban az időben különféle eszközökkel próbálta nehezíteni tevékenységem folytatását: a biztosítótársasággal való szerződéskötés elodázása, főként a járóbeteg-rendelőben zajló munkaprogram bevezetése, nyomásgyakorolás a betegekre, hogy lemondjanak a kezelőorvosról...

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Sajnos, a dolgok nem álltak le itt. 2020. március eleje óta a kórház vezetője minden eszközzel igyekszik lejáratni engem orvostársaim, az osztály személyzete és főképpen a betegek előtt. A gyermeknevelési szabadság ideje alatt engem helyettesítő orvost megbízták a reumatológiai osztály irányításával. Számos kérést, jelentést nyújtottam be a kórház vezetéséhez, amelyben igényeltem a kórházi és a poliklinikai munkaidő megállapítására vonatkozó jogszabályok betartását, az anyák munkahelyi védelmét célzó előírások betartását, valamint a reumatológiai osztályon belüli munka feltételeinek tisztázását. Sajnos, még most, majdnem egy évvel később sem kaptam választ...

Tavaly megígértem a betegeknek, hogy harcolni fogok a jogaikért: a ke­zelőorvos kiválasztásának jogáért, a legmagasabb színvonalú ellátáshoz való jogukért, a tájékoztatásuk biztosításáért és a tiszteletteljes viszonyuláshoz fűződő jogukért. Ezért döntöttem úgy, hogy az igazságomat a bíróságon keresem. S bár az eljárás hosszadalmas, az eredmények kezdenek megmutatkozni.

A Kovászna Megyei Törvényszék 2020/60-as ítélete elrendeli a visszaélésszerűen megállapított munkaprogramom megszüntetését. Bár van egy végrehajtandó ítélet, a kórház vezetője nem hajlandó érvényesíteni azt. Ezért újból felszólítottam erre, végrehajtó által. Így azokhoz a perköltségekhez, amelyekre az intézményt már kötelezték, minden nappal hozzáadódnak a késedelmi büntetések a kötelezettség teljesítéséig (és mindezt közpénzből).

Sőt, a különböző állami intézmények által végzett ellenőrzések során – munkaügyi felügyelőség, számvevőszék, ombudsmani hivatal – szabálytalanságok derültek ki – azt mondanám, súlyosak – a kórház velem kötött szerződésével kapcsolatban, de főként arra az orvosra vonatkozólag, aki engem helyettesített. És ez nem minden. A minap meglepődve értesültem a humánerőforrás-osztály vezetőjétől, hogy a náluk fellelhető iratok szerint én vagyok az, aki osztályvezető orvosként, illetve az osztály koordinátoraként szerepelek az ennek megfelelő összes jogokkal, kötelezettségekkel együtt, azonban az engem helyettesítő orvos a gyereknevelési szabadságom alatt továbbra is képviselte az osztályt az intézményi gyűléseken, pecsételte az ott kiállított dokumentumokat. Ezek az ellentmondásos információk zavaros állapotokhoz vezetnek, állandó pszichikai nyomáshoz, ami az egészségemet veszélyezteti, ugyanakkor súlyosan ártanak megítélésemnek a kórházi orvoskollégák és főként a páciensek előtt.

Teljes szívemből szeretném, ha az illetékes intézmények megtennék a szükséges intézkedéseket a zavarok orvoslására, illetve azon optimális feltételek biztosítása érdekében, amelyek közepette végezni tudom a munkámat, konzultálhatok és kezelhetem a pá­cienseket.

Az orvosi szakma humánus jellege, a beteg iránti tisztelet és lojalitás mindig mindenekfelett áll.

Dr. Veronica Grigore

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 533
szavazógép
2021-02-19: Nyílttér - :

Ellopták a periratomat

Egy olyan esetet hozok nyilvánosságra, amely mélyen felkavart. Van egy peres ügyem, amelynek 141 oldalas iratcsomóját január 26-án postázta a törvényszék (ez a bélyegző dátuma), ám én csak február 2-án kaptam meg.
2021-02-19: Nyílttér - :

Az utca hangja

SZŐCS VIKTOR, Sepsiszentgyörgy. A február 17-ei Háromszékben terjedelmes cikk fejtegeti az ivóvíz- és a csatornázási díj emelésének szükségességét.