Egyre gyakoribb a brit vírusvariáns

2021. február 19., péntek, Belföld

A Medlife magánklinika-hálózat által készített, tegnap ismertetett elemzés szerint valószínű, Románia nagyvárosaiban már az Egyesült Királyságból származó vírusvariáns vált meghatározóvá a koronavírus-járványban.

A Medlife kilencven, február 3. és 11. között esetlegesen vett mintát vizsgált meg, és a minták felében mutatta ki, hogy a fertőzést a B1.1.7-es változat okozta. A Medlife elemzői úgy vélték, három-öt héten belül az egész országban a brit vírusváltozat lesz a leggyakoribb. Emlékeztettek rá, hogy a két héttel ezelőtt végzett vizsgálatok csak a minták negyedében mutatták ki a ragályosabb mutációt. A most azonosított esetek többségét Bukarestben jegyezték, de Temesváron, Kolozsváron és több más városban is azonosították már a vírusváltozatot. Ugyanakkor a vírus Dél-Afrikában vagy Braziliában azonosított változatait egyelőre nem mutatták ki Romániában.

A koronavírus elleni oltási kampányt koordináló bizottság tegnapi közleménye szerint december utolsó hete óta 87 százalékkal csökkent a koronavírusos megbetegedések száma az egészségügyi személyzet soraiban azóta, hogy elsőként ők kaphatták meg a védőoltást. A legfrissebb adatok szerint az oltási kampány 2020. december 27-i kezdete óta 753 753 személyt oltottak be, közülük 227 277-en még csak az első adagot, 526 476-an pedig a második dózist is megkapták.

Eközben a járványhelyzet ismételten negatív irányba tart: a stratégiai kommunikációs törzs tegnap az egy nap alatt jegyzett új esetek enyhe növekedéséről számolt be.

A szerda délelőtt – csütörtök délelőtti időszakban ismét több mint háromezer esetet diagnosztizáltak, míg a korábbi két hét átlaga 2379 volt. A majdnem 36 ezer elvégzett teszt 8,59 százalékos pozitivitást eredményezett, a 3058 új esetből tizenkettőt Háromszékről jelentettek, ez idáig megyénkben 5795 esetben mutatták ki a fertőzést. Kovászna megye fertőzöttségi mutatója a hét eleji 0,57 ezrelékről tegnap 0,68 ezrelékre emelkedett. A kórházban ápoltak száma enyhén emelkedett a szerdai adatokhoz képest (6913 a 6895-höz képest), a súlyos esetek száma eggyel több (936) az egy nappal korábbinál. A járvány éppen ugyanannyi (71) személy halálát okozta az elmúlt napon, mint amennyi az elmúlt két hét átlaga volt, az elhalálozottak közt van háromszéki is. A Kovászna megyei prefektúra legutóbb február 16-i tájékoztatójában számol be áldozatról, eszerint egy 70 esztendős csernátoni férfi a brassói sürgősségi kórházban hunyt el. Ez idáig Kovászna megyében 192-en haltak meg koronavírus miatt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 724
szavazógép
2021-02-19: Nyílttér - Puskás Attila:

A cserkész vállalja a felelősséget tetteiért

Hadd maradjak példáink előtt a saját vélekedésünk és az azzal ellentétes nézetek, érvek, vita során történő kiegyezéssel, ha vitapartnerünknek van igaza. Ha valamelyikük makacs ellenkezése juttat el a vita befejezéséhez, ne a vita tárgyát okoljuk, hanem ennek mindenáron történő fenntartóját.
2021-02-19: Belföld - :

Rendelet a megszorításokról

Elfogadta tegnapi ülésén a kormány a strukturális kiadások csökkentését célzó sürgősségi rendeletet, valamint az igazságügyben elkövetett esetleges visszaéléseket vizsgáló ügyészi részleg (SIIJ) felszámolásáról szóló törvénytervezetet.