Magyarországot is elérte a harmadik hullám

2021. február 19., péntek, Világfigyelő

Az adatok szerint egyértelműen emelkedő szakaszba lépett a fertőzöttek száma, így a koronavírus-járvány harmadik hullámának kezdetéről beszélhetünk – közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján tegnap.

Müller Cecília elmondta, az elmúlt napokban számos járványügyi mutató romlott, szerdán 2853-mal nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. A kórházakban nem nagy mértékben, de fokozatosan emelkedik az ápoltak száma: jelenleg 4021 ember szorul kórházi kezelésre, a lélegeztetőgépen lévő betegek száma 332-re emelkedett, és 104-en hunytak el. Az aktív fertőzöttek száma is növekedett, 78 625-en otthonukban vagy valamelyik kórházban gyógyulnak – ismertette a számokat a tisztifőorvos. Hozzátette: ezért is nagyon fontos az oltási terv pontos, folyamatos és következetes végrehajtása. Magyarországon jelenleg többféle oltóanyag engedélyezett; a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Szputnyik V oltóanyagokkal már megkezdődtek az oltások, a kínai Sinopharm-vakcinát viszont még vizsgálják. Igyekeznek mind a dokumentáció átnézésével, mind a laboratóriumi vizsgálatokkal mielőbb végezni, hogy az oltóanyagot minél előbb rendelkezésre tudják bocsátani.

Müller Cecília elmondta, hogy ismét „munkába állnak” a szűrőbuszok, ahol antigénalapú gyorsteszt elvégzésére lesz lehetőség azoknál, akiknél a háziorvos megrendelte azt. A szűrőbuszhoz érkezőknél amennyiben pozitív az eredmény, megállapítják a fertőzöttséget. A pozitív eredmény után azonban a mentőszolgálat munkatársai – szintén a helyszínen – elvégzik a PCR-tesztet is, amit laboratórium értékel majd ki. Budapesten három helyen, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es termináljának parkolójában, a csepeli Deák téri piacnál és a Papp László Sportaréna F1-es bejáratánál várják a szűrésre érkezőket a buszok hétköznap 9–17 óráig.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 526
szavazógép
2021-02-19: Belföld - :

Hírsaláta

A PÉNZ NEM ÓV MEG A BÖRTÖNTŐL. Öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Ioan Niculaét, az Interagro cégcsoport és az Astra Giurgiu labdarúgóklub tulajdonosát.
2021-02-19: Világfigyelő - :

Segítenek az osztrákok, a lengyelek és a magyarok (Drámai a helyzet Szlovákiában)

Ausztria és Lengyelország felajánlotta Szlovákiának segítségét a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, és Magyarország is kész segíteni – közölte Martin Klus, a szlovák külügyminisztérium államtitkára tegnap. Az Igor Matovič vezette szlovák kormány szerdán aktiválta az EU civil védelmi rendszerét, és a koronavírus-járvány leküzdése érdekében segítséget, egészségügyi személyzetet kért a többi európai uniós országtól. A kormány szerint mihamarabb tíz orvosra és 25 nővérre lenne szüksége Szlovákiának.