Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektoraA legjobb oltás az, amit már megkaptunk

2021. február 23., kedd, Magazin

Az a legbiztonságosabb és leghatékonyabb vakcina, amit már megkaptunk, ezért alapvetően nem kell különbséget tenni az oltóanyagok között – mondta a Semmelweis Egyetem rektora a közmédiának nyilatkozva vasárnap.

Merkely Béla hangsúlyozta: az oltással járó esetleges oltási reakciók össze sem hasonlíthatók a koronavírus-fertőzés okozta megbetegedés esetleges súlyosságával. Nagyobb, hosszabb idejű immunitást mindenképpen az oltás ad. A rektor azt javasolta, hogy mindenki éljen a számára felajánlott oltóanyaggal, hiszen a késlekedéssel megnő az esély arra, hogy elkapjuk a koronavírust. Jelezte: a betegség lefolyása kiszámíthatatlan, és sok fiatalnál is megfigyelhető a betegség súlyos következménye.

Merkely Béla beszámolt arról, hogy az egyetemi oltóponton eddig több mint ötvenezren kapták meg az oltást, és eddig csak egy enyhe lefolyású, anafilaxiához hasonló reakcióval találkoztak, amely nem befolyásolta a páciens életét. Kiemelte, a járványt mindenképpen az oltások számának növelése fogja megállítani, és véleménye szerint a különböző vírusmutánsok kialakulásának is ez fog gátat vetni. Ez a vírus nem fog velünk maradni, de ez rajtunk is múlik – mondta. 

A rektor azzal, hogy az orosz Szputnyik V vakcinát adatta be magának, demonstrálni szerette volna az oltás biztonságosságát és hatékonyságát is, és az oltóanyag kiváló eredményeket mutatott a klinikai vizsgálatokban. „Meg kell mutatni, hogy mi, orvosok is támogatjuk és a magunk számára is biztonságosnak tartjuk ezt az oltást” – fogalmazott. Mint mondta, érzékeli azokat a dilemmákat, amelyek a lakosságban felmerülnek a különböző oltóanyagok kapcsán, de úgy véli, ezeknek a vitáknak elébe kell menni. Örömmel tapasztalja, hogy mióta őt az orosz oltóanyaggal beoltották, megnőtt a lakosság bizalma ezen oltás iránt is. 

„A fertőzés elől nem tudunk elbújni, előbb-utóbb mindenki át fog esni a vírusfertőzésen, és ezt csak az oltások felvételével tudjuk megakadályozni, hiszen ez a védekezési forma a legegyszerűbb, legbiztonságosabb és leghatékonyabb módszer” – emelte ki.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4538
szavazógép
2021-02-23: Magazin - :

Az élet jeleit keresik a Marson

Több mint 470 millió kilométer megtétele után sikeresen landolt a Marson a NASA Perseverance marsjárója péntekre virradó éjszaka.
2021-02-23: Magazin - Tibodi Ferenc:

Több, mint egy fekete lyuk (Sörcsap – a székely sörkalauz)

Előlegben csak annyit árulhatok el, hogy a kolozsvári Bere à la Cluj sörmanufaktúra Gaura Neagră nevű itala volt az első kézműves sör, amelyet valaha megkóstoltam, és ezáltal jó magasra került a mérce. Csak valamikor 2018-ban találkoztak útjaink ezzel a seritallal, bár korábban többször is hallottam, olvastam róla. Az egyik barátomtól kaptam ajándékba ezt a porter stílusú habos nedűt, mintha tudta volna, hogy ez nekem nagyon fog ízleni. Éppen a lakásunk felújítási munkálatai miatt voltam kissé lemerülve/lefáradva, s azzal a Gaura Neagrăval jutalmaztam meg magam.