Hírsaláta

2021. február 23., kedd, Belföld

MAGYARGYŰLÖLŐ TÚRÁZÓK. A romániai köztéri táblák magyar feliratait lemázoló egyének között túrázók is vannak, akiknek gondjuk van rá, hogy a hátizsákba festékszóró is kerüljön, ha a hegyre indulnak. Aztán mennek a turistajelzés mentén a fenyvesben, és az útjukba kerülő turistajelzéseken lefújják a magyar feliratot, mert az nagyon zavarja őket

Legutóbb négy kis táblát mázoltak be kék festékkel a Maros-völgye fölött, a Görgényi havasokban, valahol Jódtelep és Szalárd között, 1200 méteren. Az esetről Ábrám Zoltán marosvásárhelyi egyetemi tanár számolt be Facebook-oldalán. (Főtér)

FUNAR RAGASZKODIK A KÜLÖNNYUGDÍJHOZ. Gheorghe Funar, Kolozsvár korábbi polgármestere arra szólítja fel Renate Weber ombudsmant, hogy vigye alkotmánybíróság elé a törvényhozók külön nyugdíjának eltörléséről szóló törvényt, amelyről a képviselők szerdán szavaztak. Funar 2004–2008 között volt szenátor, tehát ő is megkapta az egy mandátum után járó speciális pótlékot. A volt polgármester szerint a hatalmon lévő koalíció és a szociáldemokraták is átvernék a románokat azt állítva, hogy a nép számára a legnagyobb gondot a volt parlamenti képviselők nyugdíja jelenti. Pedig ez mindössze 1,4 százalékát teszi ki az összes különnyugdíjnak, szemben azzal a megmaradt 98,6 százalékkal, amellyel szerinte kezdeniük kellett volna a honatyáknak a speciális nyugdíjak eltörlését. (cluj24/Transindex)

PONTA EGY CÉG TANÁCSADÓJA LETT. Hamar munkát kapott Victor Ponta egykori szociáldemokrata kormányfő, aki új pártjával együtt kiesett a parlamentből a decemberi választáson. A miniszterelnöki tisztségről a 2015-ös Colectiv-tűzvész után lemondó, és később a Szociáldemokrata Pártból is távozó, plágiumügyben is érintett politikus elárulta, egyelőre nem politikával foglalkozik főállásban: a magánszférában helyezkedett el egy külföldi cég tanácsadójaként. A cég Közép- és Kelet-Európáért felelős osztályán dolgozik, tehát Romániában nincs érdekeltsége. A jogász végzettségű Ponta azért a politikát sem adta fel teljesen, hetente bejár pártja, a Pro Románia székházába. (Főtér)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4539
szavazógép
2021-02-23: Belföld - :

Visszahívott nagykövetek

Huszonhárom román nagykövetet hívott vissza hivatalából tegnap Klaus Iohannis államfő, köztük George Maiort, a washingtoni és Emil Hurezeanut, a berlini külképviselet vezetőjét.
2021-02-23: Világfigyelő - :

A korlátozások feloldására készülnek Angliában

Június 21-től az emberek közötti kapcsolattartás összes jogi korlátozását fel lehet oldani Angliában, ha a koronavírus-járvány megfékezését célzó célkitűzések és kritériumok maradéktalanul teljesülnek addig – közölte tegnap Boris Johnson brit miniszterelnök. Johnson a londoni alsóházban ismertette a gazdaság és a társadalmi élet újraindítására kidolgozott, négy nyitási szakaszból álló kormányzati tervet, nyomatékosan hangsúlyozva, hogy a tervezetben szereplő minden egyes enyhítési lépés előtt az ugyancsak négy pontot tartalmazó kritériumrendszer összes elemének teljesülnie kell.