Kelemen HunorNem halogatható a schengeni csatlakozás

2021. február 25., csütörtök, Belföld

Az új bukaresti koalíciós kormány egyik fontos célja, hogy még idén lezárja az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust (CVM), és elérje Románia felvételét a schengeni övezetbe: ez nem halogatható tovább – jelentette ki Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke egy televíziós interjúban.

„Gazdasági szempontból hatalmas veszteség, erkölcsileg pedig tarthatatlan helyzet, hogy Románia a csatlakozás minden feltételét teljesíti, és mégis rendre elhalasztják felvételét a schengeni övezetbe” – szögezte le. Kifejtette: az új kormány minden lépést megtesz, minden szükséges kezdeményezést előterjeszt, hogy Románia „megszabaduljon” a CVM-től, vagyis elérje, hogy az Európai Bizottság (EB) lezárja a romániai igazságszolgáltatás 2007 (az ország uniós csatlakozása) óta tartó megfigyelését. Úgy vélte: ezt követően az országnak 2021–2022-ben a belső határellenőrzés nélküli térség részévé kell válnia. „Erre akár több lépésben is sor kerülhet, előbb a légi közlekedésben, később pedig a szárazföldön, a lényeg az, hogy megkezdődjön a csatlakozás, mert nincsenek már érvek, amelyek a kirekesztést indokolnák” – mondta. Ezzel arra utalt, hogy több uniós tagállam a romániai korrupcióra, az igazságszolgáltatás függetlenségét megkérdőjelező korábbi kormányzati politikákra hivatkozva emelt vétót az ország (eredetileg 2011-re időzített) schengeni csatlakozása ellen, és az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus sikeres lezárását szabta feltételül. Az EB küldöttsége legutóbb tavaly februárban járt Bukarestben, hogy felmérje, milyen mértékben ültette át a gyakorlatba Románia a legutóbbi, 2019 októberében kiadott CVM-jelentésben megfogalmazott ajánlásokat, a következtetésekről azonban a világjárvány kirobbanásának évében nem adott ki újabb jelentést.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 532
szavazógép
2021-02-25: Vélemény - :

Őseink hagyatéka (Református hírnök)

„A jó ember örökséget hagy még unokáinak is, a vétkes vagyona pedig az igazra vár.” 
Péld 13, 22.
2021-02-25: Belföld - :

Hírsaláta

SENKINEK SEM TETSZIK. Sem a tanároknak, sem a szülőknek, sem a diákoknak nem tetszik a következő tanév szerkezete, amely szerint az első félév már karácsony előtt véget ér, a második félév pedig lényegesen több hétből áll, mint az első, de már nincs mit tenni, a miniszteri rendelet megjelent a Hivatalos Közlönyben. A  Magyar Szülők Szövetségének elnöke, Csíky Csengele szerint alapvetően senki nem érti, hogy miért kellett visszatérni ahhoz a struktúrához, amelyről egyszer már kiderült, hogy nem használható.