Egy rapper szabadon engedéséért tüntetnek Katalóniában

2021. február 25., csütörtök, Világfigyelő

Egy hét után sem csitulnak Katalóniában a tüntetések Pablo Hasél rapper szabadon engedéséért; tegnapra virradó éjszaka ismét összetűzések voltak rendőrök és tüntetők között Barcelonában.

  • Fotó: bbc.com
    Fotó: bbc.com

Ahogy egy hete minden este, újból tömegek vonultak az utcákra, a kezdetben békés megmozdulás azonban megint rongálásba és erőszakba torkollt. A tüntetők konténereket gyújtottak fel, kirakatokat törtek be, üvegpalackokkal dobálták a rendőröket. Egy újságíró is megsérült. A város lakóit egyre jobban felháborítják az estéről estére ismétlődő incidensek, többen ablakukból, erkélyükről kiabáltak a tüntetőknek, hogy fejezzék be a randalírozást.

A városvezetés becslése szerint az elmúlt egy hétben keletkezett anyagi kár meghaladja a 1,5 millió eurót. Katalóniában eddig több mint 110 embert vettek őrizetbe, a sérültek száma is száz felett van. Kezdetben több mint húsz spanyol városban csatlakoztak a tiltakozó akciókhoz, mostanra azonban már csak néhány katalán városban ismétlődnek a megmozdulások. 

Pablo Hasélt múlt hét kedden tartóztatták le, miután elbarikádozta magát a léridai egyetemen, hogy megpróbálja elkerülni kilenc hónapos börtönbüntetését. Több, még zajló bírósági eljárás mellett két jogerős ítélet van érvényben ellene: egy, mert terrorszervezeteket, például a Baszk Haza és Szabadság (ETA) és az al-Kaida terroristáit dicsőítette, és egy másik, mert a rendfenntartó erőket és a monarchiát gyalázta dalszövegeiben. A rapper ügye élénk közéleti vitát váltott ki a véleménynyilvánítás szabadságának határairól, több ismert művész állt ki a zenész mellett.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 345
szavazógép
2021-02-25: Világfigyelő - :

A medvekérdésről az EP-ben

A medvekérdés megoldásához Romániában életbe kell léptetni a vadgazdálkodási stratégiát – jelentette ki Vincze Loránt (fotó). Az RMDSZ európai parlamenti képviselőjének kérésére az Európai Parlament petíciós bizottsága (PETI) tegnap három medveügyi petícióról is tárgyalt, köztük arról, amit a székelyföldi megyék tanácselnökei közösen nyújtottak be. 
2021-02-25: Világfigyelő - :

A járványválság aranyat ér a maffiának

Az új koronavírus-járvány okozta egészségügyi és gazdasági válsághoz a leggyorsabban a szervezett bűnözés alkalmazkodott területi terjeszkedésének és pénzügyi erejének növelésével – derült ki a maffiaellenes olasz nyomozó igazgatóság (Dia) tegnap közölt jelentéséből. A maffiaellenes hatóságnak a parlament számára készített jelentése szerint egyedül a bűnszervezetek munkája nem torpant meg a betegség miatt lezárt országban.