Márciusban próbanépszámlálás

2021. február 26., péntek, Belföld

Ötvenezer lakos bevonásával próbanépszámlálást tartanak márciusban a jövő évi hivatalos népszámlálás előkészítéseképpen – közölte tegnap a statisztikai hivatal (INS). Az INS által kiválasztott háztartások lakóinak – függetlenül attól, hogy román állampolgárok-e, vagy sem – március 10–16. között lesz lehetőségük arra, hogy adataikat önállóan töltsék ki az internetes kérdőíven.

  • Fotó: G4media
    Fotó: G4media

A romániai népszámlálások történetében első alkalommal alkalmazzák az önkitöltés módszerét. Az INS szerint a számítógépen, okostelefonon vagy táblagépen is használható módszer előnyei közé tartozik, hogy csökkenti a fertőzésveszélyt a koronavírus-járvány közepette, mindenki maga gondoskodhat az összeírt adatok hitelességéről, az adatrögzítésre pedig mindenki a számára alkalmas időpontban szakíthat időt. Azokat, akik az önkitöltést nem tudják elvégezni, március 22–31. között személyesen is felkeresik a számlálóbiztosok. A próbacenzussal az adatok begyűjtését, tárolását és feldolgozását tesztelik. Az INS közleménye leszögezi, hogy a népszámlálási műveletek során betartják az adatvédelemre vonatkozó törvényes előírásokat és uniós irányelveket, azt ígéri: a statisztikai célból begyűjtött, a feldolgozás során névtelenné tett személyes adatok nem fognak kiszivárogni vagy nyilvánosságra kerülni. Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra is, hogy a népszámlálás során az adatszolgáltatás megtagadása kihágásnak minősül, ami 1000-től 5000 lejig terjedő bírsággal sújtható.

Az RMDSZ javaslatai alapján a tavaly ősszel véglegesített népszámlálási törvénybe bekerült, hogy az útmutatókat és kérdőíveket a kisebbségek nyelvén is elérhetővé teszik. A törvénymódosítás előkészítését külső szakemberként segítő Barna Gergő szociológus erről úgy nyilatkozott a Krónikának: remélhetőleg többen és könnyebben fogják etnikai hovatartozásukat vállalni, ha anyanyelvükön találkozhatnak a feltett kérdésekkel, és az internetes felületen maguk gondoskodhatnak arról, hogy az űrlap etnokulturális részét is kitöltsék. Ez azért fontos, mert Romániában a népszámláláson megállapított lakosságaránytól függ, hogy egy adott településen joga van-e valamely nemzeti kisebbségnek az anyanyelvű tájékoztatásra, feliratozásra, hivatali ügyintézésre. A jelenlegi küszöb húsz százalék.

Az INS honlapján egyelőre csak román és angol nyelven lehet elérni a próbacenzus regisztrációs oldalát.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 527
szavazógép
2021-02-26: Közélet - Bokor Gábor:

Fényt akar adni a sötétségben (Új plébános Zágonban)

Új plébános szolgálja a zágoni katolikus egyházközséget. Mihály Imre gyertyaszentelő Boldogasszony napján, február másodikán (a katolikusok e napon Jézus bemutatását ünneplik) tartotta első zágoni miséjét. Rövid idő alatt – Hölgyes Pál Zsolt tavaly nyáron történt áthelyezése után – ő a harmadik plébános, aki a zágoni híveket szolgálja. Az ifjú plébánost múltjáról, eddigi zágoni élményeiről, jövőt illető elképzeléseiről kérdeztük.
2021-02-26: Belföld - :

Készülnek a járvány harmadik hullámára

2020 február 26-án regisztrálták az első koronavírus-fertőzést Romániában, egy 20 éves, Gorj megyei férfinál, aki egy igazoltan fertőzött olasz állampolgárral lépett kapcsolatba. Egy évvel az első eset után 800 ezerhez közelít a nyilvántartásba vett fertőzések száma (ám ez az orvosok szerint csak a jéghegy csúcsa), és 20 ezernél több áldozata van a járványnak – és ezek csak a Covid-19 betegséggel diagnosztizált személyek, mert az előző évhez képest 40 ezernél több elhalálozás történt az országban.