Hírsaláta

2021. március 2., kedd, Belföld

MENNYIBE KERÜL EGY HONATYA? Annak ellenére, hogy Románia a második legszegényebb ország az unióban, honatyáit a gazdag nyugat-európai demokráciák mércéje szerint honorálja – derült ki az Europa Liberă összeállításából.

  • Fotó: psnews.ro
    Fotó: psnews.ro

A portálnak Iulian Bulai USR-s képviselő részletezte, minden hónap végén a törvényhozók 10 500 lejt (kb. 2000 eurót) kapnak fizetésként. Akik az Állandó Bizottság tagjai vagy bizonyos parlamenti bizottságokat vezetnek, az alapösszegen felül további 1000 lej juttatásban részesülnek. Az alapbérhez hozzáadódik a Bukarestben tartózkodás napidíja, 260 lej, albérletre 4400 lejt kapnak a honatyák, a havi utazási költség 1400 lej. A választókerületekben fenntartott irodák működtetésére előirányzott büdzsé 25 ezer lej, amelyből a kabinet összes költségét kifizetik: személyzetet, bérleti díjakat, együttműködési szerződéseket, fogyóeszközöket. A teljes havi összeg, amelyből egy honatya gazdálkodhat, 46 ezer lejt, mintegy 10 ezer eurót tesz ki. Olaszországban a parlamenti fizetések 14 600 és 8000 euró között mozognak, egy brit parlamenti képviselő havonta 6827 fontot (7920 eurót) keres, a német Bundestag képviselői havi adóköteles jövedelmét 10 083,47 euróban határozták meg. (Transindex)

KERESIK A MEGOLDÁST. Csíkszereda önkormányzata valószínűleg területet vásárol, hogy ott helyezzék el a részben leégett csíksomlyói romatelep Erőss Zsolt Arénában tartózkodó lakói számára a kormány által biztosított lakókonténereket. Ehhez azonban meg kell várni a költségvetés elfogadását. Sógor Enikő alpolgármester ismertette, a területvásárlás, esetleg -bérlés az egyetlen lehetőség arra, hogy a lakókonténereket elhelyezzék és közművesítést biztosítsanak – ez a középtávú megoldás a válsághelyzetre. Hosszú távú megoldást több civil szervezet, illetve amerikai alapítvány is ajánlott, amelyek jelezték a városnak, hogy amennyiben területet biztosítanak erre a célra, ők házakat építenének a romáknak – erről viszont még nincs megállapodás. Úgy véli, hosszú távon nem volna okos döntés a gettósítás, ezért szociális lakások építésével lehetne segíteni a károsultak helyzetén. Az Erőss Zsolt Arénában jelenleg 110 személy tartózkodik, ez 19 családot jelent. (Székelyhon)

NÉPSZERŰ AZ SZDP. Úgy tűnik, jót tesz a Szociáldemokrata Pártnak az ellenzéki szerep: a legújabb felmérés szerint a Marcel Ciolacu vezette párt a decemberi parlamenti választás után nemcsak megőrizte első helyét, de még növelni is tudta előnyét. A CURS közvélemény-kutató által készített felmérés szerint, ha most vasárnap lenne a választás, az SZDP a voksok 34 százalékát kapná. A kormány vezető erejét adó Nemzeti Liberális Párt ugyanúgy 25 százalékon áll, mint három hónapja, míg az USR-PLUS egy százalékot javított, most 16 százalékon áll. A szélsőséges Románok Egységéért Szövetség (AUR) szimpatizánsait a jelek szerint egyelőre nem ábrándították ki a párton belüli ellentétek és kizárások, támogatottsága ugyanúgy 9 százalékos. Az RMDSZ viszont most nem ugraná át az 5 százalékos parlamenti küszöböt: 4 százalékon áll. (Főtér)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 637
szavazógép
2021-03-02: Gazdakör - Incze Péter:

Pályázati újdonságok az átmeneti időszakban (Vidékfejlesztés)

Adrian Oros agrárminiszter nemrég az Agro TV meghívottja volt, ahol a 2021 és 2022 közötti  átmeneti időszak pályázataira vonatkozó újdonságokkal közölt a pályázni szándékozókkal. A miniszter ez alkalommal csak két, Háromszéken is nagyon kedvelt intézkedésről beszélt, de amint azelőtt már többször is megerősítette, lesz ezeken kívül pályázati kiírás a 4.2-es (termékfeldolgozás támogatása), a 6.3-as (kisgazdaságok támogatása), a 6.2-es és 6.4-es (a vidéki szolgáltatások létrehozásának, illetve fejlesztésének támogatása), a 16.4-es (piaci szereplők partnerségi kapcsolatainak és a helyi piacok kialakításának támogatása) és a 17.1-es (támogatás a növényi kultúrák és állatok biztosítására kifizetett összeg részleges megtérítése) intézkedéseknél is.
2021-03-02: Belföld - :

Ma szavaznak a költségvetésről

Pozitívan véleményezte a képviselőház és a szenátus összevont pénzügyi-költségvetési bizottsága az államháztartási törvény és a társadalombiztosítási költségvetés törvényének tervezetét, a kormány által előterjesztett formában fogadva el azokat. A költségvetési törvényhez 3523 módosító indítványt, a társadalombiztosítási költségvetés tervezetéhez pedig három módosító javaslatot nyújtottak be, ezeket azonban mind elutasította a testület. A parlament tegnapi ülésén vitatta meg a tervezeteket és ma szavaz róluk.