Megyefejlesztés a vállalkozási kedv ösztönzésével

2021. március 3., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A gazdaságnak a koronavírus-járványt követő újraindítását elősegítő egyesületet hozott létre Grüman Róbert vállalkozó, Kovászna Megye Tanácsának korábbi alelnöke, Orbán Miklós mezőgazdasági vállalkozó és Kelemen Szilárd közgazdász. A Startup Covasna névre keresztelt szervezet fő célja ösztönözni a pályázati kedvet azok körében, akik vállalkozást szeretnének indítani, illetve szakmai segítséget nyújtani az elérhető támogatások kihasználásához.

  • Grüman Róbert. Fotó: Kelemen Lehel / RMDSZ
    Grüman Róbert. Fotó: Kelemen Lehel / RMDSZ

Az egyesület létrehozását tudató közlemény szerint a kezdeményező csapat meglátása szerint az elmúlt időszak új kihívások elé állította a megye gazdasági szereplőit, mivel kivétel nélkül minden vállalkozást érintett a járvány. Gazdasági újraindításra kell számítani, amelyben egyaránt sok az ismeretlen, a lehetőség és a veszély. Úgy vélik, hogy az új európai uniós finanszírozási ciklus, a kormányzati források, valamint a helyreállítási és rezilienciaépítési terv mentén elérhető támogatások olyan új lehetőségek, amelyek felhasználása meg fogja határozni a megye gazdaságának jövőjét. E cél érdekében a „startup ökoszisztéma” megerősítését is el kell érni, hogy az ilyen jellegű támogatások által olyan innovatív vállalkozások jöjjenek létre, amelyek fenntarthatóan fejlesztik a megye gazdaságát. Továbbá az elkövetkező években nagyon sok vidékfejlesztési forrás lesz elérhető, amelyek révén mind az agrárium, mind a turizmus szakmai szintjét növelni lehet.

Grüman Róbert lapunk megkeresésére elmondta, hogy két irányvonalat vázoltak fel. Egyrészt kimondottan a startup pályázati kiírásoknál nyújtanának segítséget, illetve az elképzelések megvalósításában is részt vállalnának, ha szükséges – ilyenre már volt példa más szervezetek, intézmények részéről. Másrészt ösztönöznék a vállalkozói kedvet ezen források felhasználásának népszerűsítésével, sikeres példákkal, tanácsadással, online informálással vagy akár tájékoztató körúttal. A lényeg, hogy bátorítsák azokat, aki vállalkoznának, a járvány mindenkit megviselt, és ez elbátortalanítja az embereket attól, hogy éljenek ezekkel a lehetőségekkel. Emellett a száraz pályázati kiírások, útmutatók nem feltétlenül érthetőek mindenki számára, illetve minden pályáztatónak megvannak a maga elvárásai, hogy vissza nem térítendő támogatást nyújtsanak, és ezen a téren is elfér az útmutatás, segítség. Hangsúlyt kell fektetni az információk átadására és érthetővé tételére, ugyanis még mindig jellemző, hogy sokakhoz nem jutnak el a tudnivalók, vagy pedig fennakadnak egyes bürokratikus akadályokon.

Grüman Róbert szerint jelenleg sokkal több lehetőség áll egy vállalkozni kívánó fiatal előtt, mint húsz-harminc évvel ezelőtt, ami a kezdőtőke, a források megszerzését illeti. Korábban bizonytalan volt az indulás, hatalmas kamatok mellett lehetett csak banki hitelekhez jutni, és sokáig nem is léteztek vissza nem térítendő támogatások, amelyekből a saját ötleteidet megvalósíthattad anélkül, hogy önrészt kellett volna előteremteni. (ndi)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 211
szavazógép
2021-03-03: Pénz, piac, vállalkozás - :

Mi történt és mi várható?

Gazdasági mérleget vontak a Babeș–Bolyai Tudományegyetem közgazdászai egy évvel a koronavírus-járvány romániai kitörését követően, az elemzésről sajtóközleményben számoltak be, amelyből alább közöljük a fontosabb megállapításokat. A kutatási projekt részletes eredményei – naponta frissítve – a COVID-19 RoEIM online platformon tekinthetők meg (econ.ubbcluj.ro/coronavirus). Az elemzéseket a projekt Facebook-oldalán (www.facebook.com/covid19.roeim) is közlik. A kutatás vezetője Szász Levente (egyetemi professzor, BBTE), a kutatócsoport tagjai pedig Bálint Csaba (Román Nemzeti Bank, a BBTE társult oktatója), Csala Dénes (Lancaster University, a BBTE társult oktatója), Csíki Ottó (doktorandusz, BBTE), Nagy Bálint Zsolt (docens, BBTE) és Rácz Béla Gergely (adjunktus, BBTE). Az elemzők több ágazatban vették górcső alá az elmúlt egy év hozadékát, történéseit, ugyanakkor a gazdaság várható alakulására vonatkozóan is előrejelzéseket készítenek.
2021-03-03: Világfigyelő - :

Változik az oltási stratégia (Magyarország)

Versenyt futunk az idővel, a járvány harmadik hullámának felfelé ívelő szakaszában vagyunk – mondta György István, az oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs tegnapi online sajtótájékoztatóján. A kormány ezért döntött úgy, hogy március 1-jei határidővel módosít az oltási stratégián. A cél, hogy április 11-ig minden regisztrált megkapja az oltást.