Banksy ezúttal a híres readingi fegyház falára rajzolt

2021. március 4., csütörtök, Magazin

A börtönből összekötözött lepedőkön át szökő foglyot ábrázoló graffiti jelent meg keddre virradóra a híres readingi fegyház téglafalán. A menekülő férfi Oscar Wilde íróra emlékeztet, aki egykor az angliai börtönben raboskodott. A lepedőkből összecsomózott kötél végén egy írógép lóg. A BBC News szerint a világhírű graffitiművész egyelőre nem erősítette meg, hogy ő készítette az alkotást, de a jellegzetességei alapján minden arra utal, hogy az ő műve lehet.

  • Fotó: Ben Stansall / AFP
    Fotó: Ben Stansall / AFP

Oscar Wilde 1895 és 1897 között volt a börtönben, amelynek brutális bánásmódját A readingi fegyház balladája című költeményében örökítette meg. Az írót a Lord Alfred Douglashoz fűződő viszonyának napvilágra kerülése után, homoszexualitása miatt ítélték börtönbüntetésre, mivel az akkor bűncselekménynek számított.

A fegyház 2013 óta nem működik, 2019-ben a kormány döntött arról, hogy eladják. Egy kezdeményezés azért kampányol, hogy ne lakásokat hozzanak létre a helyén, ahogy azt eredetileg tervezték, hanem alakítsák kulturális közösségi térré. Mivel az ingatlanfejlesztés tavaly kudarcba fulladt, a helyi önkormányzat is a művészeti projektet támogatja.

A kampányhoz neves sztárok – köztük Kenneth Branagh, Natalie Dormer és Judi Dench – is a nevüket adták.

Paul Gough professzor, Banksy-szakértő szerint a fegyház falán megjelent kép „nagyon meg­győző”, a festmény színvonala arra utal, hogy hozzáértő alkotása, aki gyakorlott a falfestmények terén, és képes arra, hogy egy éjszaka alatt elkészítsen egy ilyen művet. A professzor elmondta, hogy a kép feltehetően a fegyház művészeti központtá történő átalakítását szorgalmazza. De mivel szerepel rajta az írógép, és az egész kapcsolatba hozható az írással, elképzelhető egy olyan üzenete is, amely a média és a Facebook körül zajló jelenlegi történésekhez is köthető.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 211
szavazógép
2021-03-04: Magazin - :

Nem is annyira fehér nyúl (Sörcsap – a székely sörkalauz)

Amióta sörkritikák írására adtam a fejem, barátaimtól, családtagjaimtól alkalomadtán kapok ajándékba érdekes söröket, s így került hozzám a Fehér Nyúl Stout is. Ez az üveges sör roppant meglepő, mondhatni, furcsa címkéjével hívja fel magára a figyelmet.
2021-03-04: Család - :

Kamaszaink és a közösségi média /1./

TikTok, Instagram, Snapchat, okoskütyük és digitális világ – ezek örökzöld témák. A kamaszokat nevelő szülők számára még inkább. Mennyi a túl sok képernyőidő? Mikor hasznos a közösségi média? Mikor káros?