Kiút a rabszolgaságból?

2021. március 4., csütörtök, Család

Röpke két hét leforgása alatt két bírósági döntésről is világgá röpült a hír, miszerint az igazságszolgáltatás fizetségre méltónak ítélte a házimunkát. Azt a „kenyérkereső” munkával egyenértékű foglalatosságot, melyet a nemek szerepéből eredően a nőkre „osztott le”, de lényegében soha nem ismert el a társadalom, egyhamar aligha helyrehozható, velejéig méltánytalan helyzetet teremtve. Ezt nem oldja még az évi egyszeri nők napi (bűnbánati?) csinnadratta sem, s az ilyentájt egy-két „érdekesnek” vélt téma sem a hírügynökségi jelentésekből. Az alább részletezett két eset földrajzilag tőlünk kissé távolabb esik, de kinek-kinek meglehet rá a maga története.

  • Fotó: szemle.hu
    Fotó: szemle.hu

A portugál döntés

A portugál fellebbviteli bíróság 60 ezer eurós kártérítést ítélt meg egy válóper során a feleségnek mindazért a házimunkáért, amelyet a harmincéves házasság alatt elvégzett – közölte az Agerpres hírügynökségre hivatkozva a Transindex.

A nő eredetileg 240 ezer eurót kért, a törvényszék azonban alapfokon elutasította kérését, azzal indokolva döntését, hogy „a házimunka természetes velejárója” az együttélésnek.

A nő nem fogadta el a törvényszék döntését, fellebbezett, és bár nem sikerült a kért összeget kiharcolnia, a fellebbviteli bíróság a portugáliai minimálbér alapján 60 ezer euróban állapította meg azt az összeget, amely a 30 éves házimunkáért járna neki. Ez havonta alig 167 eurót jelent.

 

A kínai példa

Kompenzálnia kell a feleségét a házasság ideje alatt elvégzett házimunkáért egy kínai férfinak is, egy Kínában úttörőnek számító bírósági határozat szerint, melyet egy válóperben hoztak – számolt be róla a CGTN kínai székhelyű, nemzetközi hírcsatorna alapján február 25-én az MTI.

A bíróság a férfit 50 ezer jüan (mintegy 31 000 lej) kárpótlás megfizetésére kötelezte a felesége által éveken át végzett ingyenes házimunkáért cserébe. Átszámítva, ez havonta a 115 eurót sem éri el.

Kínában első alkalommal hoztak hasonló ítéletet válóperes ügyben, miután idén hatályba lépett az ország polgári törvénykönyve. A kínai polgárjogi törvények szerint annak a házastársnak, aki több feladatot vállal a gyermekek és idősek ellátásában, valamint a háztartásban, válás esetén jogában áll kompenzációt kérni.

A feleség a bíróságnak elmondta: a házasság öt éve alatt ő végezte az összes háztartási munkát, gondoskodott közös gyermekükről, a férje ezekből a feladatokból egyáltalán nem vette ki részét.

A pert levezető bíró elmondta: a kárpótlás összegét a házasság időtartamát, a feleségre háruló terheket, a férj jövedelmét és az átlagos megélhetési költségeket figyelembe véve határozták meg. A feleségnek, aki eredetileg 160 ezer jüan (kb. 98 000 lej) ellenszolgáltatásért folyamodott, a bíróság önálló felügyeleti jogot is ítélt a közös gyermek felett.

Az ítélet híre heves vitát váltott ki a kínai Twitterként is emlegetett Weibo mikroblogon. Míg egyes kommentelők helyeselték a kompenzációt, mások azzal érveltek ellene, hogy amennyiben a férj a munkájából származó jövedelemből tartja fenn a családot, úgy igazságos munkamegosztásnak számít, ha a saját jövedelemmel nem rendelkező feleség cserébe a háztartás terheit veszi magára.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai szerint a 15 és 64 év közötti korosztályban a kínai nők átlagosan 234 perc (3,9 óra) térítésmentes házimunkát végeznek naponta, míg a férfiak csupán 91 percet.

A CGTN-nek nyilatkozó jogi szakértők szerint a szóban forgó bírósági határozat, valamint az általa kiváltott társadalmi vita figyelmet és tiszteletet ébreszthet az emberekben a házimunkát illetően, melyet jellemzően alábecsülnek más munkákkal szemben. A kínai polgári törvénykönyv vonatkozó rendelkezéseinek célja pedig, hogy védelmet nyújtsanak a háztartási feladatokból nagyobb részt vállaló házastársnak. Az egyik szakértő hangsúlyozta: mivel a házastársak közül az egyik gyakran feladja a karrierjét vagy a tanulmányi előrehaladását a család támogatása érdekében, válás esetén nehezebb visszatérnie a munkába, a kompenzáció pedig a jövője anyagi zálogát jelentheti.

 

Na, de miért a házastárs?

Nem kell Kínáig mennünk, ha a nők által ingyen és bérmentve elvégzett házimunkáról van szó, hiszen a nyugati társadalmakban is, nem beszélve Romániáról vagy Magyarországról, a többségi vélemény szerint a nők az „alkalmasabbak” a háztartás vezetésére, a házimunka elvégzésére. Bár a tipikus „háziasszony szerep” eltűnőben van, és a férfiak sem tetszelegnek feltétlenül a családfenntartók szerepében, a fizetetlen házimunkával a nők még mindig sokkal több időt töltenek el a férfiaknál. Ráadásul a friss kutatásokból az is kiderült, hogy a koronavírus miatti járványhelyzet csak tovább rontott a nők helyzetén. Hiába létezik tehát az egyenlő munkáért egyenlő bért elve, a világ szinte bármelyik pontján igaz, hogy a nők anyagi és munkaerőpiaci helyzete rosszabb, többek között éppen azért, mert a házimunkát „pro bono” végzik. Az Oxfam egyszerűen és eléggé hatékonyan kiszámolta, hogy mennyi az annyi. A 2020-as adatok szerint 10 900 milliárd dollár az értéke annak a házimunkának, amelyet a nők végeznek el, és amely nem jelenik meg semmilyen gazdasági mutatóban – tágítja ki a kört a kínai bírósági döntés kapcsán a Transindex.

Azt viszont senki sem bolygatja, hogy ezt a kérdést a gyarlóan berendezkedett társadalmak miért hárítják a családra.  Nemhogy oldanák, de mélyítik a szakadékot, amikor a férjjel fizettetik meg azt a munkát, ami társadalmilag épp olyan fontos, mint „a munkába járás”. Szó szerint ez azt sugallja, hogy a nők a házimunkával a férjüket (na jó, a családjukat) szolgálják, és hogy eddig fizetetlen rabszolgák helyett most aprópénzzel lesajnált, fizetett rabszolgákká válhatnak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 215
szavazógép
2021-03-04: Család - :

Kamaszaink és a közösségi média /1./

TikTok, Instagram, Snapchat, okoskütyük és digitális világ – ezek örökzöld témák. A kamaszokat nevelő szülők számára még inkább. Mennyi a túl sok képernyőidő? Mikor hasznos a közösségi média? Mikor káros?
2021-03-04: Család - :

Gyermekeink