Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában

2021. március 8., hétfő, Világfigyelő

Esterházy Jánosra, a szlovákiai magyarság egykori politikai vezetőjére emlékeztek szombaton Prágában. A megemlékezést, amelyre a kommunista rendszer áldozatainak a motoli köztemetőben létrehozott emlékhelyén került sor, közösen tartották meg a prágai magyar szervezetek Esterházy születésének 120. és halálának 64. évfordulója alkalmával.

A csehországi magyar társadalmi szervezetek, illetve a prágai magyar nagykövetség képviselői koszorúkat és virágokat helyeztek el a tragikus halált halt politikus emléktáblájánál.

Tekintettel a koronavírus-járvány okozta súlyos helyzetre, a motoli megemlékezésen idén a szervezetek csak jelképesen képviseltették magukat, minden résztvevő védőmaszkot viselt, és betartották a többi járványügyi előírást is. A korábban szokásos ünnepi beszédek ezúttal elmaradtak, de a megemlékezés végén a résztvevők elénekelték a magyar himnuszt.

A kegyeleti emlékhelyet a csehországi Politikai Foglyok Konföderációja alakította ki a 90-es évek elején a motoli temető azon részén, ahol a volt politikai rendszer többtucatnyi áldozatát névtelenül elhantolták. Az 1901-ben született és 1957-ben a morvaországi Mírov várbörtönében elhalálozott Esterházy János urnája a hatvanas évek elején került az akkor még névtelen tömegsírba.

Az egy évtizede átalakított motoli központi emlékművön két áldozat neve szerepel: Josef Bryx volt háborús pilótáé, aki a munkatáborokban meghaltakat, valamint Esterházy Jánosé, a szlovákiai magyarság egykori vezetőjéé, aki a kommunista börtönökben meghalt politikai foglyokat jelképezi.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1679
szavazógép
2021-03-08: Világfigyelő - :

Az Iszlám Állam egykori fellegvárában misézett Ferenc pápa

Az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet pusztítását elszenvedő keresztényekkel és muszlimokkal találkozott Ferenc pápa tegnap, iraki látogatásának harmadik napján, áldását adta fogadalmukra, miszerint újjáépítik otthonukat a romokból, megemlékezett halottjaikról, és kijelentette vendéglátói előtt, hogy a testvériesség tartósabb a testvérgyilkosságnál.
2021-03-08: Közélet - Váry O. Péter:

A nőnek, aki melletted

Lehetne a szokványos. A csokor virág. A kiszolgálás, a dédelgetés, a kényeztetés. Szép szavak, látványos gesztusok. Mosogatás, porszívózás, vasalás. Gyertyafényes vacsora. Aztán másnap minden, mint azelőtt.