Elvtelen pénzosztás

2008. október 30., csütörtök, Máról holnapra
Farkas Réka

Az RMDSZ-nek köszönhetően minden eddiginél több pénzt kapott a megye — jelentette be diadalittasan egy héttel ezelőtt a megyei önkormányzat elnöke, aki rögtön sorolta is: a két kormányrendelettel kiutalt 28,1 millió lejből minden településre jut, van, ahol célirányosan, megkezdett terveket támogatnak, máshol költségvetés-kiegészítésre használják.

Alaposabb tanulmányozás után azonban kiderült, ahhoz képest, hogy az RMDSZ kormányon van, Háromszék egyáltalán nem kapott sok pénzt (az országosan leosztott összeg 1,4 százalékát), vannak megyék, ahova három-négyszer nagyobb tétel folyt be. Elsősorban a szociáldemokraták és a liberálisok által uralt régiók taroltak, és a kormány tagjai gondoskodtak arról is, hogy saját választókörzeteik tekintélyes pluszhoz jussanak: több mint 15 milliót kapott Cristian David vagy Varujan Vosganian körzete, 12 millió lejt utaltak ki az SZDP-elnök, Geoană körzetének, de gondoskodott saját jó megítéléséről Markó Béla is, szenátori választási kerületének településeire összesen 15,5 millió lejt juttattak. Megyénk tehát két miniszter újraválasztásánál kevesebbet ér — derül ki az alaposabb elemzésből.

Még nagyobb gond mutatkozik a tartalékalapból kiutalt pénz megyén belüli elosztásánál. Az RMDSZ-es polgármester irányította Sepsiszentgyörgy 8,5 millió lejből gazdálkodhat, kétmillióból az SZDP-s Bodzaforduló és egymillióból a szintén RMDSZ-es Kovászna. Alig 200 000 lej jutott az MPP-s irányítású Kézdivásárhelynek és egyetlen vas sem Barótnak, az erdővidéki város mintha nem is létezne a megye vezetői számára. Az előzetes egyezség szerint az SZDP-s irányítású román községek mind 390 000 lejt kaptak, ennél több csak két magyar községnek jutott, Berecknek és Málnásnak, a legkevesebb pénzt Kőröspataknak utalták ki, alig 50 000 lejt, hisz itt demokrata a polgármester és a tanács fele, MPP-s a másik fele, nincs még működő RMDSZ-szervezet sem.

Tovább elemezhető a lista, de ennyi talán elég, hogy egyértelművé váljon: igen jól sikerült alkalmazkodnia a román politikai gyakorlathoz az RMDSZ-nek. Megszokhattuk már a magyarországi és hazai alapítványi pénzek elosztásánál is: az kap, aki a szövetség politikájához igazodik, most ugyanez a rendszer látszik meghonosodni a költségvetési pénzeknél, úgy viszonyulnak a mindannyiunk adójából származó anyagi keretekhez, mintha saját vagyonukból adományoznának. Számukra nem tetsző polgármestereket kívánnak megleckéztetni, de büntetik ezáltal a településeket, az ott élő magyarokat is, azokat, kiknek szavazataira hamarosan ismét szükségük lesz.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1173
szavazógép
2008-10-30: Közélet - Hecser László:

Ismét pénz nélkül Barót

Politikai alapon osztogatja a településeknek a megyei tanács a kormány tartalékalapjából érkező pénzt — állítja Barót polgármestere. Nagy István elmondása szerint a múlt hónapban Bardocon tartott polgármesteri megbeszélésen a megyei tanács elnöke, Tamás Sándor elismerte: az ő kimutatásai szerint is az utolsó öt esztendőben Barót a megye negyvenhat települése közül a negyvenhatodik helyen szerepel a kormányforrásokból leosztott pénzmennyiséget illetően, sőt, 2006—2008 között egyetlen lejt sem kapott az erdővidéki kisváros. Ezzel szemben csak most, a legutolsó alkalommal Sepsiszentgyörgy 8,6 Bodzaforduló kétmillió, Kovászna pedig egymillió lejhez jutott.
2008-10-30: Közélet - x:

Bizonytalan indítvány

Az oktatás marad, a kormány megy címmel tegnap a törvényhozás mindkét házában benyújtotta bizalmatlansági indítványát a D-LP, amely a Tăriceanu-kabinet lemondását követeli, mert szerintük félvállról kezeli az állampolgárok jogait, és jelentős társadalmi válságot okoz azzal, hogy a tanárok ellen próbálja hangolni a közvéleményt. Az indítvány emlékeztet arra, hogy a parlament egyhangúan megszavazta a tanári fizetések ötvenszázalékos növelését, a törvényt pedig később maga az államelnök is kihirdette.