UzonUtak és közműhálózat korszerűsítésére pályáznak

2021. március 10., szerda, Közélet

Az Országos Beruházási Alapnál négy újabb tervvel pályázik Uzon önkormányzata. A község településeinek fejlesztését szolgáló elképezések közül az eddigi visszajelzések alapján a polgármesteri hivatal épületének teljes körű felújítása esélyes a finanszírozásra.

  • Az uzoni községháza. Szekeres Attila felvétele
    Az uzoni községháza. Szekeres Attila felvétele

A fejlesztési tervek közül az egyik legfontosabb 12 kilométernyi, eddig még nem aszfaltozott, illetve olyan utca korszerűsítését célozza, ahol az ivóvíz- és szennyhálózatot már korábban kiépítették. Ráduly István polgármester lapunk érdeklődésére elmondta, ismeretei szerint a beruházási alap vonatkozó alprogramjára mintegy kétezer pályázat érkezett be, többek közt ezért is döntöttek úgy, hogy amennyiben szükséges lesz, ezzel a tervvel az önkormányzat uniós források lehívásával is próbálkozik. A községvezető a munkálatok értékét több mint egymillió euróra becsüli.

A Székely István Férfidalárdának és a helyi ifjúsági egyesületnek is székhelyet biztosítana az az új kulturális központ, melyet Szentivánlaborfalván tervez megépíteni az önkormányzat. Ráduly István szerint a játszótér és a sportpálya mögött van hely a létesítménynek, melyben előadótermet, könyvtárat, vendégszobákat is létrehoznak majd.

Lisznyópatakon is többrendeltetésű épületet terveznek az egykori iskola és kultúrotthon közös épületének átalakítása révén. Az elképzelés az, hogy a már meglévő ingatlan felületét 40 százalékkal bővítik, így megfelelő lesz iskolai tábor és konferenciaterem kialakítására – vázolta Ráduly István, aki megjegyezte: a testvértelepülések gyermekcsoportjai mellett másokat is fogadhatnak majd, így jövedelmet is generálhat az új létesítmény.

A községháza alagsorának a felújítását uniós forrásokból 2015-ben fejezték be, azóta számos rendezvénynek adott helyet, így most az épület további részének a korszerűsítését kívánják megvalósítani: egyebek mellett új födémmel látnák el, a tetőtérben pedig újabb irodákat alakítanának ki. Ráduly István megjegyezte, az erre vonatkozó projektjük esélyes a finanszírozásra, becslései szerint a munkálatok értéke körülbelül 300 ezer euró lenne áfa nélkül.

Fentiek mellett másik két terv is elkészült, ezek az ivóvíz- és szennyvízhálózat kiépítését, bővítését célozzák a nagyközségben. Az önkormányzat uniós kiírásokra pályázva biztosítaná az ehhez szükséges anyagiakat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1817
szavazógép
2021-03-10: Világfigyelő - :

Ítéletet hirdettek a Karlov-merénylet perében (Törökország)

Öt vádlottat súlyosbított életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt tegnap egy ankarai bíróság abban a perben, amely az Andrej Karlov volt törökországi orosz nagykövet ellen 2016 decemberében elkövetett merénylettel kapcsolatban folyt.
2021-03-10: Közélet - Iochom István:

Ünnep a világhálón (Március 15. Kézdivásárhelyen)

Kézdivásárhely önkormányzata idén rendhagyó módon, a világhálón közzétett üzenetekkel emlékezik az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 173. évfordulóján. A videókban a helyi iskolák tanulói, valamint színművészek működnek közre.