Lengyelország–FehéroroszországTükörintézkedések

2021. március 11., csütörtök, Világfigyelő

Válaszul Minszk ellenséges lépéseire, Lengyelország kiutasít egy fehérorosz diplomatát – jelentette be tegnap Marcin Przydacz külügyminiszter-helyettes. Varsó a döntéssel arra reagált, hogy előző nap a fehérorosz külügyminisztérium az ország elhagyására szólította fel a breszti lengyel főkonzult, Jerzy Timofiejukot.

A minszki hatóságok előző nap azzal indokolták a lengyel főkonzul kiutasítását, hogy február 28-án Bresztben részt vett az úgynevezett kiátkozott katonák emléknapjának nem hivatalos rendezvényén. Ezt az emléknapot Lengyelországban a második világháború utáni földalatti mozgalmak lengyel szabadságharcosainak a tiszteletére vezették be, akik a náci megszállók után a szovjetekkel is felvették a harcot.

A fehérorosz hatóságok ellenséges és indokolatlan lépéseire reagálva, Lengyelország ma nemkívánatos személynek nyilvánította Fehéroroszország varsói nagykövetségének egyik diplomatáját – olvasható Marcin Przydacz bejegyzésben. Przydacz már kedden jelezte a PAP hírügynökségnek adott nyilatkozatában, hogy Lengyelország haladéktalanul válaszolni fog a fehérorosz hatóságok döntésére. Úgy értékelte, hogy Timofiejuk kiutasítása negatív hatással lesz a kétoldalú kapcsolatokra. Aláhúzta egyúttal: hivatalos kapcsolatokra gondol, mivel a két nemzet közötti viszonyt nagyon jónak tartja. Nyilatkozatában Przydacz a politikai foglyok szabadon bocsátására és az alapvető állampolgári jogok betartására szólította fel Fehéroroszországot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 754
szavazógép
2021-03-11: Világfigyelő - :

Az államfő menesztené az egészségügyi felelősöket (Csehország)

Miloš Zeman cseh államfő Jan Blatný egészségügyi miniszternek és Irena Storovának, az állami gyógyszerellenőrzési hivatal (SÚKL) igazgatójának távozását követeli a koronavírus elleni orosz oltóanyag elutasításáért.
2021-03-11: Közélet - Fekete Réka:

Beszámolt az ápolási igazgató (Megyei kórház)

Egy évvel ezelőtt még nem tudták, hogy miként kell megfelelniük a koronavírus okozta járvány kihívásainak, de nagyon gyorsan kiderült, melyek a legfontosabb intézkedések, amelyek által védhetik a betegeket és a személyzetet a fertőzéstől, illetve aki már fertőzött, annak megadják a lehetőség szerinti legjobb ellátást – hangsúlyozta a tegnapi szokásos tájékoztatón Molnár Enikő, a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház ápolási igazgatója.