VisszajelzésVigyázat a kis halakra

2008. október 31., péntek, Nyílttér

A csendőrök a horgászokat is zaklatják című, október 17-i lapszámunk Nyílttér rovatában megjelent írásra reagált a Dózsa György Megyei Csendőr-felügyelőség. Csáki Benedek kézdivásárhelyi horgász felrótta, hogy a komollói tónál ellenőrzés címén csendőrök zaklatták. Előbb a kifogott csuka méretébe kötöttek bele, majd az élő csali használatába, utóbb pénzbüntetéssel fenyegették meg, végül elkobozták horgászbotját, s közben csúnyán beszéltek vele. Sorin Barbu alezredes, a csendőrség szóvivője idézi a jogszabályok ide vonatkozó cikkelyeit, majd tájékoztat a parancsnokság által kinevezett vizsgálóbizottság következtetéseiről.

Az idei 23-as sürgősségi kormányrendelet értelmében a megengedett méret alatti halak horgászása bűncselekménynek minősül, amelyet 150 és 10 000 lej közötti pénzbüntetéssel, valamint a horgászati jog egy és három év közötti megvonásával sújthatnak. A kisméretű halakat az esetleges kifogás után azonnal vissza kell helyezni természetes környezetükbe, áll a jogszabályban, mely kimondja azt is, hogy az említett bűncselekmény elkövetéséhez használt eszközöket elkobozzák. Csuka esetében a legkisebb kifogható méretet 40 centiméterben állapította meg a szakminisztérium.

A szóvivő közli, hogy a csendőrjárőr a jogszabályoknak megfelelően járt el. Idéz Csáki Benedek nyilatkozatából, melyből kiderül, hogy 32 centiméteres csukát fogott. A panaszos által felróttak, miszerint azt kérdezték az ellenőrzést végző csendőrök, miért horgászik élő csalival, sem nyilatkozatából, sem a járőr által felvett jegyzőkönyvből nem derül ki, ám ha meg is kérdezték volna, annak akkor sem lenne semmi köze ahhoz a tényhez, hogy Csáki 40 centinél kisebb csukát fogott ki, teszi hozzá az alezredes. Az sem igaz, hogy büntetéssel fenyegették meg, közli a szóvivő, csupán a jogszabály előírásait ismertették vele, minekutána elkobozták horgászbotját a bűnössége igazolásáig. Erről jegyzőkönyvet állítottak ki, melyet Csáki is aláírt. A panaszos által felrótt, a járőr csúnya beszédét és hangnemét illetően nincsenek bizonyítékok, azaz tanúk.

Barbu még megjegyzi, hogy ebben az esztendőben a csendőrök 48 horgászbotot koboztak el olyanoktól, akik megszegték a törvényt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 90
szavazógép
2008-10-31: Nyílttér - x:

Gyújtsunk mécsest lelkünkben is

Ilyenkor, október végén a természet lassan megválik ezernyi színből hímzett őszi köntösétől. Már rég kihűltek vándormadaraink elhagyott fészkei, és egyre gyakrabban seper végig tájainkon a tél jeges lehelete. De a gazdák csűrjében széna illatozik, pincéjük polcain almák mosolyognak, és pityókahalmok szunnyadnak vermükben. Az istállóban békésen kérődznek a marhák, s az ólban elégedetten röfögnek a disznók. A kakas még mindig peckesen járkál a tyúkudvaron, s a csebrekben forr a szilvóriumnak való. Lassan minden a helyére kerül, rendeltetésének megfelelően.
2008-10-31: Nyílttér - x:

Hát én immár kit válasszak? (Álláspont)

Még pár nap, és megkezdődik a plakátháború településeinken, régi és új politikusok jelennek meg mindenfelé — hogy milyen sikerrel, azt majd meglátjuk. Annyi bizonyos már most, hogy magyar képviseletünk kérdéses mind az RMDSZ, mind az MPP részéről. Nem azért, mert néhány jelölt nem kerül majd be a parlamentbe, hanem mert nem az ezelőtti egységes párt vagy szövetség lesz jelen, csak egy szétszakadt szőnyeg, lécekből álló kerítés...